Witam wszystkich.

Tu możesz się przywitaę i przedstawię (wymagane)

Moderator: Jan

Tomek1980

Witam wszystkich.

Nieprzeczytany post autor: Tomek1980 »

Póęšłno bo póęšłno jednak pragnę spełnię moje marzenie o budowie własnego instrumentu. Nie jest to łatwy instrument, życie też nie należy do najłatwiejszych, Skrzypce. Przez ładnych kilka lat pracowałem na kuęšłni, kowalstwo artystyczne, całkowicie inna branża. Było by łatwiej gdyby w pobliży był jakił warsztat Lutniczy jednak nie ma.
Dlatego też mam nadzieje znaleźć tutaj niezbędne materiały, od czego zaczęę.
michqq

Re: Witam wszystkich.

Nieprzeczytany post autor: michqq »

od czego zaczęę
Zaczęcie przygody z lutnictwem od budowania skrzypiec to bardzo ambitny pomysł. Skok na najgłębszę wodę.
Jednak, jak to mówię "każden jeden swój rozum ma".

Zacznij od wyszukania księżki łwirek Kamiłski "Lutnictwo. Wstęp do sztuki lutniczej". Bywała na chomiku. To księżka mocno nastawiona własnie na budowanie skrzypiec od zera.

Doświadczenie z kowalstwa artystycznego przyda ci się i to bardzo - bo poczętek pracy więże się też ze zorganizowaniem sobie zestawu narzędzi...
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Witaj kolego i oby Ci nie zabrakło zapału, bo ognia masz pod dostatkiem w kuęšłni. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Poęwicz na odpadach obróbkę drewna. Dłutem strugiem itp. Broł Cie panie użyę drogiego materialu na pierwsze skrzypce.

Darek napewno doradzi. Chłop jest obyty we wszystkich tematach. 😉 łwiatowiec😃
Tomek1980

Nieprzeczytany post autor: Tomek1980 »

Będę pukał do każdych drzwi a jak nie otworzę to wejdę oknem. ;-)
ODPOWIEDZ