Remont Gitary

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

softrock94

Remont Gitary

Nieprzeczytany post autor: softrock94 »

Ten temat jest połęczony z lakierowaniem mojego Lyon by Washburn.Postanowiłem zrobię z niego potwór do metalu(w dalekiej przyszłołci)Miałem poprostu dzisiaj zdjęę lakier i ładnie wyszlifowaę ale postanowiłem ''wyrwaę'' wszystko tzn.elektronika,mostek itp itd.Te częłęi będę służyę jako organy do gitary której buduje.Szlifowałem tę gitarę z 3 godziny.Najpierw 40 potem 200,320 a na koncu 371.Przyzwoicie wyszło jak na pierwszy raz.Drewno jest gładkie jak szkło :D.I tam miałem zamiar ję wyremontowaę(w tym celu została kupiona).Macie jakieł propozycje??.Ja chciałem walnęc 2stronne tremolo.EMG 81 i EMG 60,killswitche i tym podobne.
K-man

Nieprzeczytany post autor: K-man »

Czy Ty jesteł cudzoziemcem? Bo nie uwierzę ze do tego stopnia można nie znaę ojczystego języka - wstyd!
softrock94

K-man pisze:Czy Ty jesteł cudzoziemcem? Bo nie uwierzę ze do tego stopnia można nie znaę ojczystego języka - wstyd!
Chłopie,może zauważyłeł że to jest forum lutnicze.To nie jest miejsce na takie uwagi,a tak na boku to jestem obcokrajowcem :D.Z Kanady.

Niewiem co cię skłoniło do takich uwag.Widocznie nie miałeł nic lepszego do napisanie...Następnym razem napisz coś pożytecznego.Napisz coś na temat gitary.Fajnie będzie :D
softrock94

Dobra.Chodziło mi o to aby daę jakieł propozycje na temat przystawek,elektroniki ale przyznam że nie napisałem o co mi konkretnie chodzi.Ostatnio fundusze mi się zmniejszyły tak,że nie mogę sobie pozwolię na kupno EMG i Floyd Rosa.Więc co myłlicie na temat tego osprzętu?
http://guitarproject.pl/p/34/1173/tremo ... itary.html

http://guitarproject.pl/p/87/731/humbuc ... itary.html i http://guitarproject.pl/p/87/730/aktywn ... itary.html.
donkirk24

Nieprzeczytany post autor: donkirk24 »

Szczerze...
Aktywne Mingsy są słabsze niż pasywne, to takie moje odczucie, mingsy daję z korpusem lipowym dobre pełne brzmienie, idealne do grania metalu z podkrełleniem "dołu". Mam właśnie gitarkę Manito e5 z korpusem lipowym i tymi pasywnymi, niebo w gębie, musiałbył też troche poczytaę o nich, o przetwornikach
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Softrock 94. K-man i kombinat dbaję o czystołę języka polskiego, który ma służyę przekazywaniu zrozumiałych informacji. Jeżeli jesteł polskim Kanadyjczykiem z Lublina, to tym bardziej powinieneł staraę się poprawnie pisaę. Nie jest trudno użyę programu umożliwiajęcego poprawę tekstu. To tak na pierwsze primo i nie należy się obruszaę maskujęc niezadowolenie ułmieszkami. Grono tutaj wypowiadajęcych się osób pomaga wszystkim, którzy tej pomocy potrzebuję, jednakże zakres pomocy powinien byę dokładnie sprecyzowany, bo unika się tym sposobem niedomówieł i "trzepania piany". Jak zauważyłeł forum nazywa się lutnicze, nie gitarowe lub temuż podobnie, a zatem trudno Ci będzie uzyskaę informację nt. przetworników, mostków itp. jako, że są to elementy, których wpływ na wynik pracy będzie możliwy do oceny dopiero po wykonaniu Dzieła, a wynik ten jest zależny od Ciebie jako wykonawcy tak instrumentu jak i ulubionego gatunku muzyki. Dodatkowo wskazano Ci ęšłródło informacji zwięzanych z Twoim problemem, a nie koniecznie dotyczęcych forum. Jeżeli nie akceptujesz warunków na jakich współpracujemy na Forum lutniczym, zawsze możesz zrezygnowaę z naszej pomocy. Nie piszę tego złołliwie, a jedynie abył dostosował się do nas, forumowiczów. Przestrzeganie reguł zawsze było korzystne. Jeżeli czytałeł posty naszego forum, to musiałeł zwrócię uwagę, że nigdy nie pozostawiono pytajęcego bez pomocy i zawsze rozmawiamy konkretnie, bez osobistych wycieczek. Nawet kiedy mamy zdania odrębne. I niech tak pozostanie. Jeżeli mamy się różnic , to różnijmy się pięknie. Zbliżaję się łwięta Wielkiej Nocy, więc skup się na gitarze, to zdężysz na pierwsze granie po połcie wystartowaę z nowym , własnym wiosłem. :D Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
softrock94

Dziękuje wszystkim za uwagi dotyczęce mojego języka używanego na forum :D Teraz przejdę do konkretów.Plany dotyczęce tego wiosła się zmieniły ponieważ uznałem że wolałbym mieę bardziej wszechstronnę gitarę niż ''potwora'' do metalu.Mam taki okres że bez kołca słucham bluesa i chciałbym zrobię właśnie gitarę do tej muzyki.

Mam zamiar kupię jakił humbucker wyjęty z epiphona les paul standard http://allegro.pl/przetwornik-epiphone- ... 31048.html i dwa single prawdopodobnie single arteca http://guitarproject.pl/p/146/1270/prze ... itary.html .Jestem w trakcie lakierowanie.Jak najszybciej dam zdjęcia.Będę to biało-zielone paski.Mostek zostanie taki jaki jest po prostu zmiana przetworników i elektroniki.Przepraszam za zamieszanie :D
softrock94

...No kupiłem jeden z tych przetworników za 50zł.Sędzęc po recenzjach i opiniach innych osób te przetworniki są przyzwoite.Podzielę się z nami wrażeniami kiedy je zamontuje:D.A te przetworniki Arteca?Może ktoł grał na tych przetwornikach?
Jedidan12

Nieprzeczytany post autor: Jedidan12 »

kombinat pisze:Jak na moje ucho te humbuckery z epiphonowskich les pauli są tragiczne. Brzmienie płaskie jak deska, jedne z najgorszych jakie slyszałem. Nie dałbym więcej niż 20-30zł za jeden - tyle są warte, bo i za tyle czasem idzie dostaę na allegro.
Grałem i na Epi SG i LP. Wiele zależy od modelu, niektóre są naprawdę okropne ale są też i lepsze (droższe).
"Do or do not. There is no try." Yoda
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Tak trochę offtopic, widzę, że z softrocka będę ludzie forum :D Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
softrock94

Widzę że włród forumowiczów te przetworniki nie cieszę się dobrę opinię xD Ale mnie to nie razi i będzie tak jak będzie :D Może akurat w mojej gitarze w połęczeniu z singlem arteca i drugim singlem washburna to może jakoł będzie brzmiało xD.Mam nadzieje że biało-zielona gitara z czarnym tyłem będzie robię wrażenie :D
ODPOWIEDZ