Piła stołowa Proxcon FET do progowych slotów
Moderator: poco
Piła stołowa Proxcon FET do progowych slotów
Witam.
Noszę się z zamiarem zakupu mini piły stołowej Proxxon Fet (moc 200W)i przysposobienia jej do nacinania slotów pod progi. Widziałem do niej tarcze o grubości 0,5mm, więc teoretyczne piwinno być ok. Panowie, co o tym sądzicie? Nada się ten sprzęt do tego, czy nie bawić się w półśrodki i zainwestować w porządną piłę, która posłuży też do grubszych robót? Tyle, że do takich maszyn nie wiem jak sprawy wyglądają z tarczami o małym rzazie...
Może ktoś z Was ma takiego Proxxona i coś doradzi? Dziękuję.
Noszę się z zamiarem zakupu mini piły stołowej Proxxon Fet (moc 200W)i przysposobienia jej do nacinania slotów pod progi. Widziałem do niej tarcze o grubości 0,5mm, więc teoretyczne piwinno być ok. Panowie, co o tym sądzicie? Nada się ten sprzęt do tego, czy nie bawić się w półśrodki i zainwestować w porządną piłę, która posłuży też do grubszych robót? Tyle, że do takich maszyn nie wiem jak sprawy wyglądają z tarczami o małym rzazie...
Może ktoś z Was ma takiego Proxxona i coś doradzi? Dziękuję.
Re: Piła stołowa Proxcon FET do progowych slotów
Za niewielką wartość tej kwoty zrobisz własną piłę. A co do brzeszczotów dedykowanych. Molu podrzuć linka bo ja gdzieś posiałem. Te do DeWalt-a.
Dzięki! Panowie jesteście skarbnicą wiedzy, nawet takiej gdzie czego szukać
To proxxona raczej odpuszczę, natomiast skoro można zanabyć tarcze do większych maszyn, to zastanowię się nad czymś większym. Sam chyba nie będą skladał.
To proxxona raczej odpuszczę, natomiast skoro można zanabyć tarcze do większych maszyn, to zastanowię się nad czymś większym. Sam chyba nie będą skladał.
Dzielnicowy się znalazł Ja se tnę paznokietki jak mnie najdzie ochota
T.
T.
wiadomo, że droższe są lepsze, a tańsze są gorsze
pozdrowienia
Piotr
Piotr
To może ja z jeszcze jedyną wątpliwoscią: czy piły, które mają możliwość cięcia pod kątem, nie mają tendencji do bicia na tarczy?
Szybka odpowiedź - nie.
Z reguły mają blokadę pozycji. A kąt zmienia cały układ z silnikiem, a nie tylko sam wałek z piłą.
Z reguły mają blokadę pozycji. A kąt zmienia cały układ z silnikiem, a nie tylko sam wałek z piłą.
Dzięki wielkie. W zasadzie już wszystko jasne. Zostało mi tylko jakąś maszynę wybrać.
Myślałem o tym Festolu:
https://123dom.com.pl/pl/p/FESTOOL-PILA ... gI2yvD_BwE
Nie przepłacać w takim razie? Daje radę ten Dewalt również przy nieco większych deskach niż podstrunnica?
https://123dom.com.pl/pl/p/FESTOOL-PILA ... gI2yvD_BwE
Nie przepłacać w takim razie? Daje radę ten Dewalt również przy nieco większych deskach niż podstrunnica?
Noż kuźwa, ale dysputa się rozwinęła ! Zupełnie jak dywagacje o wyższości świąt. Pytanie było o piłę do slotów z zastosowaniem do zwykłych pilarek stołowych, a doszło do momentu, czy pilarka w ogóle służy do cięcia.
Każdą pilarką można ciąć każdy materiał. Podstawą jest umiejętne zastosowanie jej możliwości technicznych, czyli np. moc silnika, obroty, piła o określonej ilości zębów, posuw stosowny do ciętego materiału, itd, itd. To jest elementarz narzędziowy!
Msawik.Jeżeli zdecydujesz się na nacinanie slotów przy użyciu pilarki stołowej, nieodzownym będzie zakup dedykowanej piły o rzazie 0,5 - 0,6 mm. Ta piła ma specjalną konstrukcję, gdzie część tnąca (kalibrująca) jest cieńsza na niewielkiej wysokości niż reszta brzeszczota.
Bicie, o którym piszesz może wystąpić z bardzo wielu przyczyn, ale to temat rzeka i raczej przy zastosowaniu piły o rzazie 0,5 nie będzie stanowić problemu.
Ja bym na Twoim miejscu zdecydował się raczej na piłę ręczną, stosowną prostą przyrznię i porządne wzorniki. Chyba, że planujesz produkcję seryjną.
O nacinaniu slotów znajdziesz też sporo na forum - o necie nie wspomnę.
Pozdrawiam, Ryszard
Każdą pilarką można ciąć każdy materiał. Podstawą jest umiejętne zastosowanie jej możliwości technicznych, czyli np. moc silnika, obroty, piła o określonej ilości zębów, posuw stosowny do ciętego materiału, itd, itd. To jest elementarz narzędziowy!
Msawik.Jeżeli zdecydujesz się na nacinanie slotów przy użyciu pilarki stołowej, nieodzownym będzie zakup dedykowanej piły o rzazie 0,5 - 0,6 mm. Ta piła ma specjalną konstrukcję, gdzie część tnąca (kalibrująca) jest cieńsza na niewielkiej wysokości niż reszta brzeszczota.
Bicie, o którym piszesz może wystąpić z bardzo wielu przyczyn, ale to temat rzeka i raczej przy zastosowaniu piły o rzazie 0,5 nie będzie stanowić problemu.
Ja bym na Twoim miejscu zdecydował się raczej na piłę ręczną, stosowną prostą przyrznię i porządne wzorniki. Chyba, że planujesz produkcję seryjną.
O nacinaniu slotów znajdziesz też sporo na forum - o necie nie wspomnę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ja jestem za Ryśkiem.
Sama piła slotów nie natnie choćby i 6kzł kosztowała. Potrzebny jest przymiar/wzornik. A jeśli chce się mieć uniwersalne narzędzie (do slotów) to potrzebne jest kilka przymiarów (wzorników). A jak już są przymiary to przy zastosowaniu odpowiedniego prowadzenia ręcznie natnie się równie szybko i dokładnie co wirującą tarczą.
Sama piła slotów nie natnie choćby i 6kzł kosztowała. Potrzebny jest przymiar/wzornik. A jeśli chce się mieć uniwersalne narzędzie (do slotów) to potrzebne jest kilka przymiarów (wzorników). A jak już są przymiary to przy zastosowaniu odpowiedniego prowadzenia ręcznie natnie się równie szybko i dokładnie co wirującą tarczą.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Jak ktoś chce to sobie kupi, nic w tym złego nie widzę:)
Chodzi tylko o obiektywną ocenę kwestii nacinania slotów.
Chodzi tylko o obiektywną ocenę kwestii nacinania slotów.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Stalowe przymiary dla skal 25, 25,5 oraz 24,75" już dotarły (ostatecznie skorzystałem ze sklepu, który polecił kolega Molu). Piłę stołową i tak muszę kupić, bo po prostu narazie nie mam, a to jedno z podstawowych narzędzi. A teraz jak już wiem, że kupię do niej tarczę np. 0,5mm to w zasadzie załatwię i sloty i inne cięcia. Nie chcę też kupować najtańszych rzeczy, bo już parę razy się na jakości takich narzędzi sparzyłem. Zastanowię się tylko nad Dewaltem, ktory już niektórzy Panowie mają. Może wystarczy, a za różnicę ceny Festoola kupię jeszcze inne przyrządy których mi brakuje. Panowie jeszcze raz dziękuję za wszystkie porady, dzięki Wam wyleczyłem się z Proxxona, który chyba nie byłby najlepszym pomysłem.
To jeszcze zorientuj się w temacie szerokości slotów w zależności od drewna, w którym nacinasz. I sprawdź jakie są trzpienie w progach, które masz zamiar używać. Bo może się okazać, że te 0.5mm to ok, ale wszędzie.
T.
T.