Pierwsza gitara / drewno

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

M0ch3r

Pierwsza gitara / drewno

Nieprzeczytany post autor: M0ch3r »

Jak w temacie , rozkminiam od jakiegoł czasu podejłcie do budowy gitar ( kto wie może kiedyś będę zarabiał na tym pieniędze ;) ). Materiałów instruktarzowych przewertowałem już sporo, mniej więcej w marcu chciałbym zaczęę coś dłubaę. Plan wyględa tak: Les Paul chambered body, ciełszy o 5-10 mm od les paul standard, korpus olcha, top orzech amerykałski (zakochałem się w kolorze tego drania i chce mieę koniecznie ten top), gryf mahoł, podstrunnica heban. I tu pytanie do dołwiadczonych kolegów, zagra to jak się postaram zrobię wszystko dobrze czy przemyłleę jeszcze kwestię doboru drewna?? z góry dzięki za odpowiedzi i porady :)

ps: jełli nie ten dział to przepraszam
StrugamPatyk

Re: Pierwsza gitara / drewno

Nieprzeczytany post autor: StrugamPatyk »

To ja się może podepnę to i kolega skorzysta. Jestem w podobnej sytuacji, (też pierwsza gitara za rogiem), i mój zapał skutecznie podkopuje kilku delikwentów, bardziej na zasadzie "nie wiem to się wypowiem" którzy twierdzę, że jełli zrobię korpus z jednego/dwóch kawałków drewna to na 100% się zwichruje, i trzeba zrobię klejonkę z kawałków po kilka cm (włród nich jest jeden stolarz). Także czy ktoł zweryfikuje te "porady"? Jakie magiczne włałciwołci ma drewno w gitarach Gibsona/Fendera czy jakiejkolwiek innej firmy, że się nie wykręca?
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

na tych wszystkich filmikach pokażę Wam jak obrabiaę już odpowiednio przygotowane drewno ale jak przygotowania zaczęę kilka lat wczełniej to nikt Wam nie pokaże. Stolarz obrania drewno prosto ze składu a nie trzyma kilka miesięcy/lat w specjalnie przystosowanym pomieszczeniu gdzie pilnuje temperatury i wilgotnołci więc wg. jego doświadczenia drewno się zwichruje.
Pozdrawiam.
DR4MA.
Zenek S

Nieprzeczytany post autor: Zenek S »

darek pisze:
StrugamPatyk pisze: mój zapał skutecznie podkopuje kilku delikwentów
Pozwól im się wypchaę ze swoję "wiedzę".
Stolarz gitary nie zbuduje ale lutnik stół zrobi jak trzeba ;-)
wedlug mnie zbudowanie np recznie dobrych drzwi lub stolu jest tak samo trudne jak zrobienie gitary. Albo inaczej budowa instrumentu jest latwa. W gitarze elektrycznej nie ma nic skomplikowanego. Tak ze nie ma sie co przejmowac i do roboty...
M0ch3r

Wiem że trzeba włożyę ;) za tzw sandscrappera (szlifierka z bębnem trzeba ponad pół koła wyłożyę , wyrzynarka kolejne 200 , wiertarka stołowa też 200 ,szlifierka zwykla kolejne 200 , dluta , sciski itp też swoje kosztuja , pilniki do metalu i drewna , frezarka 200 :) częłę zakosze ojcu (robi w wykonczeniowce i np 3 wyrzynarki mu nie potrzebne ;) ) częłę już powoli będę nabywaę , niektóre można zrobię samemu (przy czym trochę wprawy przy drewnie nabiore) . Pewnie parę korpusów i gryfow pójdzie na łmietnik zanim wyjdzie coś przypominajęcego gitarę :) także tak , jestem łwiadom ze muszę włożyę ;)
Awatar użytkownika
DR4MA

jak chcesz za wiertarke stołowę daę 200 i za frezarke(3 pożędne frezy będę Cie kosztowaę koło 1000) tak samo to zapewnie wiesz jak usunęę wszelkie luzy i wymienię wszystkie łożyska :P no i masz patent żeby takę wiertarkę wszędzie dosięgnęę :D
Pozdrawiam.
DR4MA.
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Z tymi 3 frezami z 1000 - to bez przesady.
Inna sprawa że narzędzia i urzędzenia to spory koszt - ale..
Kumpel jak zaczynał robię gitary ( klasyczne ) to prawie żędnych narzędzi nie miał.
Da się wiele zrobię najprostszymi sposobami.
Tyle że to duży wysiłek - ale przy okazji sprawdzi się stopieł determinacji.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
M0ch3r

Wyliczałem rzeczy i ceny takie w miarę proste i nie drogie bo na dobrę sprawę masówki nie będę robię , a tyle kosztuję mniej więcej przebrandowane Bosche na potrzeby Lidla , tzw Parkside o ile się nie mylę , ojciec w wykołczeniówce mieszkaniowej korzysta ze sprzętów Parkside'a i łmigaję jak głupie , nie psuję się. Na dobrę sprawę są filmiki w internetach gdzie koleł buduje elektryka przy pomocy zwykłej wiertarki , wyrzynarki ręcznej i najałszej frezarki , wiosło wyględało ładnie , grało jeszcze lepiej także skoro nie widaę różnicy to po co przepłacaę ;) ale w sumie ja się nie znam jestem łwieży. Swoję drogę wpadłem na bardzo fajny sposób zrobienia łcisków do drewna także koszta mniejsze a efekt podobny. Pożyjemy zobaczymy , nikt mnie nie zrazi :evil:

pozdrawiam
Awatar użytkownika
DR4MA

przerysowałem (choę w sumie to nie do kołca :D ) bo kolega wspomniał o zarabianiu na robieniu gitar. Gdyby napisał ze chce zrobię jednę w porywie do 3 dla siebie i kolegów to spoko ale przy założeniu większej ilołci wydaje mi się że mój post był na miejscu :D a tutaj nikt nie zraża tylko łcięga na ziemie. Jak juz będziesz miał jakił grubszy projekt to zamiesą post w dziale "play i projekty" a tam każdy postara sie abył nie popełniał naszych błędów.
Pozdrawiam.
DR4MA.
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Zanim rzucisz się na tanię wiertarkę stołowę z marketu sprawdęšłwysięg wrzeciona. Czyli ile odstaje od kolumny. Większołę ma wysięg niewystarczajęcy do wiercenia otworów na struny w korpusie.
O ile dobrze kojarzę to z najtałszych to chyba MacAllister z casto się załapuje.. kosztuje ponad 700 zł.

T.
M0ch3r

Dobrze wiedzieę z tę wiertarkę, już wczełniej się nad tym zastanawiałem. Sę też uchwyty/stojaki do wiertarek ręcznych ale efekt raczej podobny, dzięki za info ;) Odnołnie zarabiania trzeba zwrócię na słowo klucz , tzn "może" :) Może kiedyś wygram w lotka , może kiedyś będę zarabiał na robienu gitar, i wtedy pomyłlę o lepszym sprzęcie ;)

pozdrowionka

EDIT: będęc w temacie frezów, jakie frezy przydadzę się wyskrobania gitary? nie chce wydawaę pierdyliarda złotych na całe komplety z których większołci pewnie nie użyję
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

M0ch3r pisze: będęc w temacie frezów, jakie frezy przydadzę się wyskrobania gitary? nie chce wydawaę pierdyliarda złotych na całe komplety z których większołci pewnie nie użyję
No wiesz - słabo widzę te gitary:) Wydaje mi się, że kolega gra w zielone ;) Potem będzie jakie wiertła, jakie brzeszczoty :) To nie są złe pytania, ale nie wiem czy najlepsze na poczętek:) ęšłĽeby zbudowaę dom to trzeba mieę wiedzę o konstrukcji domu, o technologii organizacji budowy i o samym budowaniu. ęšłĽeby zbudowaę gitarę - trzeba mieę wiedzę o konstrukcji gitary i o technologii organizacji i budowy gitary.

Więc po kolei - jakę gitarę chcesz zbudowaę? Masz projekt? Znasz technologię jej wykonania? Wiesz co z czego i czym i w jakiej kolejnołci? Załóż wętek konkretny i byę może forum będzie Ci pomocne, ale z głowę.

Odpowiadajęc na pytanie, którego dotyczy wętek - deska wypaczy się albo się nie wypaczy. Zależy od materiału, jego wilgotnołci i stanu odprężenia gdyż drewno jest materiałem wykazujęcym zjawiska reologiczne.
pozdrowienia
Piotr
M0ch3r

ęšłĽeby wyjałnię , trochę z drewnem w życiu do czynienia miałem (ojciec w wykołczniówce jak wczełniej wspomniałem, trochę się pomagało, ale do stolarza/lutnika to mi daleko) także odnołnie wiertarek, wyrzynarek i szlifierek jakieł doświadczenie jest i o wiertła/brzeszczoty pytaę raczej nie będę. Problem w tym że nigdy frezarki w rękach nie miałem stęd też te pytanie (oczywiłcie przed podejłciem do gitary poęwiczę trochę na jakimł tam drewnie noname i przy tworzeniu szablonów/narzędzi). Gitara jaka jest napisane w połcie nr.1(Les Paul Chambered trochę zmodyfikowany, plany wzięte z forum), plany w skali 1:1 są , wiem jak jest zbudowana i wiem co będę robię po kolei ;) Tylko te frezy i frezarka :/

szacuneczek :)
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

To powiem tak, jełli na prawdę chcesz skorzystaę z pomocy forum to trzymaj się podstawowej zasady: Należy założyę wętek, w którym opiszesz precyzyjnie założenia budowy swojej gitary. Pokażesz (wstępny) projekt i opis materiałów oraz planowanego osprzętu. Dobrze jest widziane jełli przedstawisz również zarys planu prac, które zamierzasz wykonaę i ewentualne pytania będę dotyczyły tego planu w chronologiczny sposób. Wtedy będzie porzędek w Twoim wętku i wętpliwołci będę na bieżęco rozwijane i rozwiewane. A jak zaczniesz od pytał o frezy czy może jeszcze o sposób radełkowania gałek na potencjometry czy inne nakrętki (takie historie już na forum były) - to będziesz miał w wętku groch z kapustę i w kołcu nawet pies z kulawę nogę do niego zaględaę nie będzie.

Oczywiłcie każdy Polak gDzieł kiedyś na budowie pracował i deski docinał. To jednak inna bajka.
pozdrowienia
Piotr
M0ch3r

Dzięki za poradę , jak zacznę budowaę to wtedy założę specjalny wętek. W tym akurat wętku bardziej chodziło mi czy taki mix drewna będzie nadawaę się do gitary elektrycznej czy wyjdzie mi rozpałka do ogniska ale rozwinęło się jak się rozwinęło :)
ODPOWIEDZ