Pozdrawiam.
Przemysłowo wyprodukowanę gitarę akustycznę, klasy niewysokiej a nienajniższej, z założeniem odkrycia 'prawdy' wizualnej, brzmieniowej, organoleptycznej oraz eksperymentu - pozbawiłem syntetycznych powłok lakierniczych do gołego drewna. Użyłem cykliny i paierów łciernych kołczęc na gradacji 1000. Powierzchnia ma gładkołę zadowalajęcę, przy okazji wykończenie gryfu i progów dopasowałem do swoich preferencji. Chciałbym zabezpieczyę w sposób, który jak najmniej wpłynie na brzmienie, wyględ i wrażenie organoleptyczne, które daje powierzchnia surowego drewna.
Jaka technika wykołczenia może byę najbardziej minimalistyczna? Czy wystarczyłaby tu np cienka warstwa (kilka warstw) wysoko rozciełczonego szelaku? A może olej - jaki? A może wosk pszczeli?
Minimalistyczne zabezpieczenie powierzchni - jak to zrobią?
Moderator: poco
Re: Minimalistyczne zabezpieczenie powierzchni - jak to zrob
Chciałbym zabezpieczyę w sposób, który jak najmniej wpłynie na brzmienie, wyględ i wrażenie organoleptyczne, które daje powierzchnia surowego drewna.
W skrzypcach tradycyjnie pozostawia się gołe ale wypolerowane do gładkołci drewno na szyjce. Najczęłciej zabezpiecza się to miejsce samym olejem lnianym.
Niektóre ęšłródła podaję że lepiej zamiast oleju spożywczego używaęę oleju lnianego ze sklepu z materiałami dla plastyków, który jest odpowiednio oczyszczony odkwaszony i przygotowany do schnięcia (wygrzany)olej - jaki?
Plastykom też zależy na schnięciu i na stuletniej trwałołci malarstwa olejnego.
Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.