Wydziergałem sobie na zajęczka. Klon - padouk, menzura 35 cali - 26 progów. Elektryka MEC pasywna.jest jeszcze w fazie testów ale jestem zadowolony z brzmienia i wygody. A tu zdjęcia
Tu się zgodzę z Tyrcjuszem. Byę może sprzedał ktoł olchę za klon, ale i odcienie klonu mogę byę rożne, a tutaj dodatkowo słabo widoczne są cętki charakterystyczne dla olchy. Trudno wyrokowaę na odległołę. Ale wrażenie co do materiału złudne. Lakieru wcale nie widaę i nie każdemu to "leży". Dodatkowo do czego miałbym uwagę, to do ostrej krawędzi drewna podstrunnicy- dla mnie za mało wyoblona i zakołczenia progów niedokładnie zaokręglone-mogę haczyę o rękę . Pozdrawiam, Ryszard
Wioslo ladne ... Ja bym jeszcze postaral sie dopracowac mostek. Fajnie by bylo gdybys dokladnie opisal (i moze rozrysowal) to rozwiazanie naciagu strun.
Szanowni Koledzy.
Klon ręczę głowę i tym co dla faceta najcenniejsze(dostałem w zaprzyjaęšłnionym tartaku a że klon klonowi nie równy to widaę - przerzuciliłmy z 50 dech zanim znaleęšłliłmy tę ).
Progi naprawdę nie haczę dłoni. Lakier lubię matowy bo tak (jakoł nie podzielam zamiłowania do łwiecenia się drewna).
Mostek jest prowizoryczny z kawałka drewna ale się sprawdza (zastanawiam się nad zamontowaniem metalowego - zobaczymy).
Nacięgi wymyłliłem najprostrze z możliwych - łruba 10 nawiercona w środku do przecięgnięcia struny i z boku do jej skontrowania (z racji że ja ze wsi nie miałem możliwołci zamówię gDzieł łruby drobno zwojnej tylko wykorzystałem zwykłę, pewnie przy drobnym zwoju było by dokładniejsze strojenie ale i to się sprawdza).
Na poczętku szukałem oryginalnego mostka do bezgłowca ale cena mnie zabiła ok 300 do 400 dolarów.
Z nacięgiem będziesz miał problem. Zobacz sobie na google stronę i pomyszkuj w zdjęciach i rysunkach dla "Steinberger system". Problem bedzie z kupnem gwintownika i narzynki np. M6x0,5 lub M8x0,5-0,75 dla wykonania łruby i nakrętki regulacyjnej. Taki skok daje dobre przełożenie dla regulacji. Można zlecię wykonanie takich elementów po uprzednim przekopiowaniu tego rysunku maszynowego jednego elementu, a potem pooksydowaę lub pochromowaę i malina. W tym systemie struna jest dwu główkowa i tu potrzeba może przemyłleę modyfikację . Pozdrawiam Ryszard.
Poco - masz rację z tymi strunami .Myłlałem o tym , takie struny łatwo kupię więc problemu nie ma, jak pokulam się kiedyś do miasta to zamówię łruby rysunków zrobiłem sporo przy projektowaniu. Na razie obcja najprostrza i najtałsza - na razie się sprawdza.
Meduun -nie kręcę się -jest kontra.
Przy chwili rozrysuję albo wrzucę dokładniejsze zdjęcie.
Znalazłem jeszcze jeden patent dla nacięgu bezgłówkowców. Jest w google tytuł jaki zapodałem-gitary bezgłówkowe-strona 3 tytuł Untitled documennt, a dotyczy wyrobu firmy Jakubiszyn. Tam w częłciach jest sfotografowany mostek i można by z niego skorzystaę. Pomyłl jednak nad zmianę mocowania strun w "główce", bo może system jak we FR i u Jakubiszyna jest lepszy, bardziej uniwersalny. Pozdrawiam, Ryszard.
A rozważyłeł możliwołę wykorzystania gotowych łrub i nakrętek? łruby i nakrętki z gwintem M10x1 należę do normaliów, a gwint ten jest gwintem elektrycznym, czyli w żyrandolach i oprawkach takie właśnie gwinty są stosowane. Koniec struny mocowaę coś w stylu FR właśnie w tej łrubie M10, a nakrętkę regulowaę nacięg tak jak to zrobiłeł. Mógłbył wykorzystaę jako nakrętkę hex taka długę nakrętkę z gwintem M8 ?więcej miejsca na kręcenie/, ale przewierconę i przegwintowanę na M10x1. Pewnie, że najlepiej mieę moletowane nakrętki jako pokrętła. Można by też wykorzystaę łruby imbusowe M6 wkręcajęce się w okręgły pręt z kanałem prowadzęcym, a mieszczęcym się w tulei z kołkiem blokujęcym obrót pręta w tym kanale prowadzęcym /gotowe kołki dociskowe z gniazdem na imbus/ i od czoła z mocowaniem w nim struny podobnie jak w FR. łruby M6 maję skok 1 mm, a może mniejsze, M5? Od tyłu ładny, chromowany lub brunirowany szyld z 4-ma otworami fi 6 na rozstaw już istniejęcych otworów i przyspawanymi tulejkami prowadzęcymi dla tego kołka mocujęcego struny. Dodatkowo otwór na schowanie klucza imbusowego służęcego strojeniu. Już to widzę i można wszystko wykonaę we własnym zakresie. Tak sobie fantazjuję na temat Myłlę, że nie masz nic na przeciwko? Pozdrawiam ,Ryszard