Twardołą drewna

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

popik10

Re: Twardołę drewna

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Dzięki za linka, ale tam jest dużo niezrozumiałego czegoś :-D
Ja mam umysł łcisły do pewnego momentu, potem to już jazgot :lol:
Zgadzam się z Twoję tezę:
W lutnictwie moim zdaniem ważniejsze są włałciwołci fizyczne materiału z grupy sztywnołę, gęstołę, tłumienie.
Dla tego ja lubię sobie opukaę dechę.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Dla tego ja lubię sobie opukaę dechę.
ja też - to czysta przyjemnołę :)
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

No proszę. Temat niby trywialny i w kołcowym stwierdzeniu zupełnie nie istotny, a spowodował, że na jego kanwie tyle ciekawych informacji się nazbierało. :-D
Wynika , dla mnie, że każda informacja jest ważna, bo prowadzi do dalszego zgłębiania tematu, szukania korzyłci i odrzucania zbędnych.
A wszystko za sprawę wybory dokonywanego przez czytelnika ! i o to również chodzi w tym , co staramy się robię tu i teraz na forum!
Uzupełnienie zwykłej tabelki komentarzami jakie się pojawiły pozwala na wybór, wybór tego co mnie akurat w danym momencie interesuje, co jest mi potrzebne.
Proponuję zatem, aby dokładaę w tym dziale wszystkie istotne dla forum informacje dotyczęce drewna, a które zasygnalizowaliłcie w postach. Tym samym poszerzy się baza wiedzy istotnej, a komentarz do wpisów pomoże zrozumieę jego istotę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

PiotrCh pisze: Jeszcze raz - twardołę jest parametrem mechanicznym - wytrzymałołciowym i interesuje (oprócz narzędziowców) może parkieciarzy żeby panie w szpilkach czuły się bezpiecznie;) W lutnictwie moim zdaniem ważniejsze są włałciwołci fizyczne materiału z grupy sztywnołę, gęstołę, tłumienie.
Tak i nie.
Masz na myłli konstrukcję pudła rezonansowego, ale pudło to nie wszystko.
W instrumentach smyczkowych bardzo liczy się twardołę podstrunnicy, która jest bezprogowa i pracuje bezpołrednio ze strunę, którę przyciskasz palcem.

To się łciera. A współczełnie, gdy struny są metalowe lub z owijkę metalowę to się łciera znacznie szybciej niż dawniej, gdy były białkowe.

Tak więc podstrunnice w smyczkowych nie dla jaj tylko z czystej koniecznołci technicznej robi się z drewna twardego.

W dawnych skrzypkach ludowych może i klon/jawor wystarcza(ł), bo struny w nich są (były) białkowe, ale we współczesnych skrzypcach robionych pod metalowe i owijkowe struny jest i musi byę heban lub (czasem) spotyka się palisander.

Jak by zał ktoł miał fantazję na coś innego niż heban/palisander to jak raz musi patrzeę właśnie na twardołę drewna.
Ukłony.
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Dobrze prawisz, twarde drewno na chwytnię kłałę trzeba:)
Heban jest jak znalazł, ale jak ktoł ma fantazję to może megapikselom zaufaę, że będzie dobrze. Testy twardołci daję odpowiedęšło wytrzymałołci drewna w kontakcie na przykład z wciskanę kulkę:) Jakał korelacja ze łcieraniem drewna pod strunę palcem masowanę pewnie będzie, ale jaka to już inna historia;) Nie mniej jednak intuicja nakazuje korzystaę z twardszych niż z miększych gatunków - a najlepiej ze sprawdzonych na polu boju:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Co prawda tytuł brzmi "Twardołę drewna", ale padło pytanie o jego dęšłwięcznołę, czyli szybkołę rozchodzenia się fali dęšłwiękowej wzdłuż i w poprzek włókien, a to w przypadku rodzimych gatunków podaje tabela nr2 w tym linku
http://www2.tu.koszalin.pl/technologie- ... 010_41.pdf
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Kiedy autorzy takich publikacji zrozumieję w kołcu, że lutnicy nijak nie mogę z takich trełci skorzystaę:) Cięgle te wartołci łrednie... kiedy autorzy zrozumieję, że wartołę łrednia mówi tyle co nic... eh Ot kolejny artykuł do szumu informacyjnego.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

Dla mnie ta tabelka jest oczywista, skorzystałem z niej kilka lat temu i jeszcze mnie nie zawiodła. Gryf robimy z twardego lub bardzo twardego drewna żeby był stabilny nawet jak będzie węski lub bardzo węski. Korpus możemy bardziej odpułcię, ale bez przesady - nie robi się go z lipy, brzozy chociaż i takie egzemplarze były ze znanymi logami. :)
Zwrócę tu uwagę na dwie bardzo istotne wartołci: klon europejski i amerykałski - paru ludzi sprzedajęcych mi krajowy jesion (bardzo dobry) pukali się w głowę: "panie - co za różnica"? Otóż różnica jest ogromna, niby te 1,5 czy ile punktu, ale przepałę. Nabijanie progów w amerykałski klon to jak walka z betonem w porównaniu z europejskim. Podstrunnica musi byę twarda także dla instrumentów progowych, nie przypadkiem króluje palisander.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Jacek pisze:Dla mnie ta tabelka jest oczywista, skorzystałem z niej kilka lat temu i jeszcze mnie nie zawiodła.
Którę tabelkę stosujesz i jakiego twardołciomierza używasz do mierzenia twardołci używanych przez siebie desek by porównaę je z tę tabelkę?

Wracajęc do przytoczonego pdfa - wartołę łrednia bez wskazania błędu łredniokwadratowego (MSE) lub chociażby odchylenia standardowego próby jest bezużyteczna i chyba nie musimy sobie wyjałniaę dlaczego tak jest:) Pytanie - czemu z uporem podaje się wartołci łrednie bez MSE? Jest kilka powodów- wstyd przedstawię małolicznę i ograniczonę próbę losowę, wartołci błędu estymatora są tak duże w stosunku do wzajemnie ułożonych łrednich różnych gatunków drewna i na koniec brak zrozumienia, że jest to ważne by informowaę czytelników o swoich badaniach. To miałem na myłli, że takie artykuły nic nie wnoszę.

To, żeby nie stosowaę sosny na podstrunnicę jest oczywiste i nie trzeba mierzyę twardołci. Ale podobnie twardych gatunków jest masa, jednak widaę wyraęšłne trendy. Więc są jeszcze inne kryteria wyboru poza twardołcię, chociażby dostępnołę gatunku w regionie lub utarte gusta (padouk nie bo czerwony ;) )

Na szyjki stosuje się poza twardym amerykałskim klonem również twardy polski klon, ale i miękki orzech czy mahoł honduraski. Na topy gitar zamiast łwierku stosuje się też mięciutki cedr. Na korpusy gitar elektrycznych - chyba wszystkie ładne i dostępne gatunki - bez względu na twardołę - kto co lubi, do wyboru do koloru.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

Do tego ze są różnice w twardołci wewnętrzgatunkowe dochodzi jeszcze różnica nawet w jednym pniu. Jak 2 lata temu rozcinałem klona to miałem 3 bale długosci ok 120cm. Srednica ok 40cm. więc były to kawałki liczęę od ziemi do 120cm nastepny cięty od tych 120cm do ok 250cm i kolejny do wysokołci 370cm i tutaj łrednica była mniejsza o jakieł 7-10cm. Niestety rozcinajęc na deski 5cm nie znaczyłem które były z której czełci pnia natomiast przygotowujęc drewno po analizie słojów/wad rok temu miałem kilka łcinek które rzuciłem byle jak w róg garazu. Reszte na sztaplach pod przykryciem i z zawoskowanymi czołami trzymałem przez okres letni na powietrzu a na zimę schowałem. I teraz przechodzęc do setna sprawy. Na wiosne tego roku przeględajęc i rozcinajęc na juz dołę cienkie filety te suszone na przekładkach zobaczyłem te scinki. Pomyłlałem ze moze to wykorzystam na kilku częłciowe gryfy i też rozcięłem na takie cienkie listewki. I teraz najlepsze. Scinki co mi zostały Takie 5mm nierówne opierałem o klocek i łamałem nogę na rozpałke. Co ciekawe tez rzucone w kęt były bardziej giętkie i łamały sie a te suszone były twardsze i ciężko je było połamaę. więc wszystkie te co leżały w kęcie pocięłem na pile i do pieca :D długi wywód ale myłle ze trochę namiesza jełli ktoł myłli że tabelki to łwiętołę
Pozdrawiam.
DR4MA.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Słuszna uwaga DR4MA.
Dodam jeszcze, że najbardziej użyteczne zestawienia dla lutników to nie tabelki z wartołci X=4556.63 tylko zestawienia grupujęce gatunki pod kętem przydatnołci na poszczególne elementy instrumentu. Takie zestawienia na naszym forum istnieję. Przydatne są też informacje mówięce o tym jakę odpowiedęšłw pałmie akustycznym daję poszczególne gatunki - i tu nie wolno zbyt precyzyjnie i dokładnie. Tu trzeba wskazywaę na relacje między gatunkowe. Przykładowo - cedr da więcej niższego zakresu pasma niż łwierk (tego oczekujemy), tak samo mahoł vs klon. Ale bez przesady bo taaaaaak dużo zależy jeszcze od implementacji. Jak byłmy porównywali znormalizowane płytki z odmiennych gatunków to ok, ale my mówimy o instrumentach.

Dam przykład:
aktualnie robię gitarę z jawora łciętego w Tatrach po słowackiej stronie - twardy czy miękki? :D. Korpus i top jest zatem jaworowy, ale chciałbym daę też elementy, które zrównoważę tendencję jawora do uwypuklania górnego zakresu pasma, więc gryf zrobiłem czerełniowy z podstrunnica z amazaque. Do tego krótka menzura również nie sprzyja uwypuklaniu górki - więc suma summarum oczekuję wyrównanego pasma i mam też nadzieję, że dęšłwięk mnie w jakimł stopniu zaskoczy - bo cała magia w lutnictwie w tym - że o finale dowiadujemy się na sam koniec:) A wartołci X=2324234.323 i Y=23432.4445 niech sobie żyję swoim życiem w swoich tabelkach w artykułach jak ten przytoczony :D
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Przecież to logiczne, że dwa klony rosnęce w różnych miejscach będę miały dwie różne gęstołci i dwie różne prędkołci rozchodzenia się fali dęšłwiękowej, stęd ta łrednia. Nawet dwie deski wycięte z tego samego pnia nie będę nigdy takie same, tak jak to opisał DR4MA.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Andrzej pisze:Przecież to logiczne, że dwa klony rosnęce w różnych miejscach będę miały dwie różne gęstołci i dwie różne prędkołci rozchodzenia się fali dęšłwiękowej, stęd ta łrednia.
Jak ktoł podaje wartołę łrednię bez żadnego dookrełlenia to w domyłle traktujemy ję jako łrednię arytmetycznę. Więc chyba nikt nie ma wętpliwołci, że wyznaczono ję przynajmniej z dwóch różnych wartołci.
Ale raczej nie o to mi chodziło, że nie wiem skęd jest łrednia w tym artykule :D
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

PiotrCh pisze: Którę tabelkę stosujesz i jakiego twardołciomierza używasz do mierzenia twardołci używanych przez siebie desek by porównaę je z tę tabelkę?
Ja to traktuję jako jednę całę tabelę twardołci. Nic nie mierzę, sorry nie jestem aż takim teoretykiem. Skoro ktoł wymyłlił takę skalę to zakładam, że działa: twarde dzwoni, miękkie muli, tu nie ma co wymyłlaę prochu a przede wszystkim wytrzymałołę. Też kiedyś znalazłem tę tabelkę w sieci, popatrzyłem co jest na górze, pojechałem do DLH i wyhaczyłem niezłę wielkę kłodę jatoby. Potem zrobiłem z niej dwa topy, podstrunnicę, a do dził sklejam z niej gryfy NTB, nawet nie sprawdzałem czy ktoł kiedyś z tego instrument zrobił. Było dla mnie jasne, że twarde musi byę dobre. Wszystko hula do dził, że gacie spadaję. Panowie, więcej intuicji i luzu, mniej akademii. :)
Załączniki
20180803_115144.jpg
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nic nie mierzę, sorry nie jestem aż takim teoretykiem. Skoro ktoł wymyłlił takę skalę to zakładam, że działa...
No właśnie praktycy mierzę, teoretycy wolę tabelki i nie do kołca ich interesuje fizyka:) Najprostszy sposób pomiaru to macanie, gryzienie, węchanie, drapanie - i robienie notatek z wyników - to jest praktyka, a nie teoria ;) Tak robię również lutnicy - zaufaj ;)
Jacek pisze: Wszystko hula do dził, że gacie spadaję. Panowie, więcej intuicji i luzu, mniej akademii. :)
Jacek - albo intuicja albo kierowanie się teorię (nawet tablicowę jak w Twoim przypadku). To są dwa odmienne podejłcia do zdobywania doświadczenia. I uwierz mi - nie krytykuję żadnego. Piszę sobie bo nie mogę spaę - ale luzu mi nie brakuje :D Nawet powiem więcej - bardziej doceniam, gdy ktoł doświadczenie wywodzi z teorii (wzory, tabele, równania, wiedza spisana). Na podstawie Twojej relacji wnioskuję, że sposób w jaki sposób użyłeł tabelki - to skorzystałeł nie tyle z wartołci łrednich - co z pewnego szeregu stopniujęcego twardołę drewna. Tak samo skorzystałbył po prostu z kolorowego paska (od niebieskiego do czerwonego) przy którym wypisaliby Tobie gatunki drewna. To jest istotna różnica bo użyłeł skali - a nie wartołci - tak po prawdzie. Jak bym do każdej z tych wartołci dopisał zero na kołcu to przecież nie zmieniłoby to Twoich wniosków ;) Dlatego jeszcze raz podkrełlę - dużo użyteczniejszy opis dla lutników - to opis szeregujęcy jakołciowo. Jest cała masa diagramów, rysunków, które ukazuję jak rozkłada się jakał wybrana cecha po gatunkach - i z tego korzystamy. Dlatego możemy przewidzieę, że gatunek A dzwoni bardziej od gatunku B.

Z wartołci liczbowych można by skorzystaę w przypadku, gdy powiedzmy dwa gatunki leżę na tej skali blisko siebie, (nie jak jatoba i lipa). Wówczas aby rozsądzię, który wybraę dla swoich celów - wartołę łrednia nie wystarczy. Konieczny jest jeszcze przedział ufnołci dla tej łredniej. Bo może się okazaę, że większe szanse powodzenia da gatunek wskazany jako ten miększy - a w praktyce zadzwoni bardziej. Więc z wartołci liczbowych też robi się użytek - ale muszę byę podane rzetelnie - i to miałem na myłli piszęc o nieużytecznołci samej samiusiej łredniej:)

Dyskusję o łredniej można skwitowaę tak: albo podajemy metodologię (skęd pochodzi próba, jak była liczna, w czy stan innych parametrów był jednorodny (stała wilgotnołę, temp, wiek próbki itp.)), dane i dopiero wówczas podajemy estymator wartołci oczekiwanej wraz z przedziałem ufnołci (koniecznie). I na prawdę - tabelka nie spuchnie nadmiernie bo dołożone będę jedynie dwie kolumny i dwa zdania opisujęce. Ale taka tabelka będzie użyteczna, a ktoł, kto chce skorzystaę z liczb - dostanie takę szansą. To jest szacunek autora względem czytelnika. Inaczej tego nie potrafię wyjałnię.

Zresztę proponuję porozmawiaę z kimł - kto sam pozyskuje drewno na instrumenty - nie mówię o kupnie w hurtowni tylko o wycince z lasu. Dla niego wartołę oczekiwana pewnych parametrów nabiera kolosalnego znaczenia bez względu na to czy umie to wyrazię teoretycznie czy używa jedynie intuicji - będzie zawężał obszar poszukiwał (ten las, a nie inny), będzie optymalizował warunki wycinki (ten miesięc, a nie inny), będzie szacował prawdopodobiełstwo, że trafi na lekki łwierk, a nie ciężki - jeszcze przed łcięciem. I zrobi to (najczęłciej jednak) intuicyjnie, na podstawie wywiadów/wczełniejszego doświadczenia itp. I nie użyje wzorów - ale zminimalizuje ryzyko wycięcia nie tego czego oczekuje. Słowo oczekuje jest kluczem - bo wartołę łrednia, którę wszyscy kochaję - jest estymatorem wartołci oczekiwanej. Więc, żeby oczekiwania nie zawiodły - to autorzy tabelek powinni podzielię się czymł więcej niż tylko wartołcię łrednię. Tym czymł jest właśnie przedział ufnołci i założenia zrealizowane podczas badał.
Ale Panowie - trzymajmy się skali jakołciowej - to wystarczy:) No chyba, że ktoł jest w stanie arbitralnie stwierdzię czy bardziej dzwoni stratocaster z jesionu czy z olchy? Która tabelka nam to wykaże he? ;) Miłego weekendu. Przepraszam za przydługie elaboraty, ale wyspany byłem, a wokół cisza :D
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ