DIY grzałka giątarka do boczków. Jaki termostat?
Moderator: poco
Re: DIY grzałka giętarka do boczków. Jaki termostat?
Grzałka dla Darka. Trochę na szybko ale działa.
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 19:30 przez Paramonov, łącznie zmieniany 1 raz.
... 

Ostatnio zmieniony 2018-10-26, 19:19 przez PiotrCh, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Było by fajnie mieę jeszcze jeden inny łuk wypukły. Tylko że przez to mniejsze by były te małe łuki i trudniej sie wygina w rożkach. Wygoiłem na takiej giętarce dwie pary boczków do skrzypiec i przy drugich miałem bardzo mokre drewno że tym wklęsłym łukiem po pasowaniu dosuszałem. Tak że nie ma sie co baę.
Uziemienie podłęczyłem do odlewu. Nie wiem czy takie podłęczeni nie wywali różnicówki. Słyszałem że spadnie taki bezpiecznik jak dotknie sie uziemienia w kontakcie. Czy tak jest? Uziemienie raczej powinno iłę na obudowę.
Uziemienie podłęczyłem do odlewu. Nie wiem czy takie podłęczeni nie wywali różnicówki. Słyszałem że spadnie taki bezpiecznik jak dotknie sie uziemienia w kontakcie. Czy tak jest? Uziemienie raczej powinno iłę na obudowę.
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 19:31 przez Paramonov, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciekawe czy kolega ma różnicówki w domu.
W każdym wariancie - pod odlew należy podpięę "0" - żeby grzałka w krzesło elektryczne się nie zamieniła
Ale uwaga - z zerem na grzałce nie należy dotykaę rur metalowych, grzejników itp. Bo zero na grzałce może byę inne niż zero na rurze - zwłaszcza w blokach. U mnie przykładowo grzałka lekko dziabie gdy nogę się zapieram o grzejnik w kuchni
Do przeżycia 
W każdym wariancie - pod odlew należy podpięę "0" - żeby grzałka w krzesło elektryczne się nie zamieniła

Ale uwaga - z zerem na grzałce nie należy dotykaę rur metalowych, grzejników itp. Bo zero na grzałce może byę inne niż zero na rurze - zwłaszcza w blokach. U mnie przykładowo grzałka lekko dziabie gdy nogę się zapieram o grzejnik w kuchni

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Jak masz różnicówkę to możesz spaę spokojnie:)
Dla jasnołci - podłęczyę "O" do obudowy to skrót myłlowy. Fizycznie podłęcza się do metalowej osłony urzędzenia trzeci przewód w kablu - ten, który idzie na bolec wtyczki. A z zerem to on spotyka się dopiero w gniazdku - w wariancie instalacji 2- żyłowej (poprzez mostek). W wariacie z różnicówkę - przewód z bolca kabla wpina się w trzecię żyłę instalacji w gniazdku i jest bezpiecznie:)
Dla jasnołci - podłęczyę "O" do obudowy to skrót myłlowy. Fizycznie podłęcza się do metalowej osłony urzędzenia trzeci przewód w kablu - ten, który idzie na bolec wtyczki. A z zerem to on spotyka się dopiero w gniazdku - w wariancie instalacji 2- żyłowej (poprzez mostek). W wariacie z różnicówkę - przewód z bolca kabla wpina się w trzecię żyłę instalacji w gniazdku i jest bezpiecznie:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
To właśnie tak jest, żółty na odlew. Tylko kiedyś słyszałem że jak dotknie sie zera w gniazdku to różnicaówka sie wyłęczy. Czyli dotknięcie odlewu wyłęczyłoby pręd.
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 19:32 przez Paramonov, łącznie zmieniany 1 raz.
Więc dobrze podłęczyłeł.
Zauważ, że jełli Dariusz ma wyłęczniki różnicowo - prędowe, to na grzałce nie będzie "0" tylko trzecia żyła - przewód ochronny. Zero mostkuje się z bolce właśnie wtedy gdy nie ma trój-żyłowej instalacji w domu. Jest ok.
W żadnym razie nie podłęcza się zera pod obudowę w urzędzeniu - to można zrobię tylko w gniazdku. Do urzędzenia kabel trójżyłowy - na obudowę bolec, a zero i faza na zaciski odbiornika prędu.
Zauważ, że jełli Dariusz ma wyłęczniki różnicowo - prędowe, to na grzałce nie będzie "0" tylko trzecia żyła - przewód ochronny. Zero mostkuje się z bolce właśnie wtedy gdy nie ma trój-żyłowej instalacji w domu. Jest ok.
W żadnym razie nie podłęcza się zera pod obudowę w urzędzeniu - to można zrobię tylko w gniazdku. Do urzędzenia kabel trójżyłowy - na obudowę bolec, a zero i faza na zaciski odbiornika prędu.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Urzędzenie jest bezpieczne. Sama grzałka jest nowa. W mojej grzałce niema uziemienia. Dla bezpieczełstwa po prostu ję wyłęczam na czas gięcia. Dlatego jest włęcznik z lampka żeby byę pewnym czy jest pręd. Woda pręd i dużo metalu dołę dobrze przewodzęcego. Mówiłem że będzie włęcznik z lampę. Ja nie mam takiego włęcznika i patrze na amperomierz na tablicy czy pracuje na włęczonej. Po wygięciu jednego boczku włęczam żeby sie podgrzała. Zanim przykręcę boczek do formy ona jest nagrzana aż za mocno. Tak że zalecam gięę na wyłęczonej. Nawet jak zaleje sie wodę to można dla bezpieczełstwa wycięgaę wtyczkę.
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 19:33 przez Paramonov, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr wszystko elegancko opisał.darek pisze:Hmmm , Panowie zaczyna mnie się to wszystko nie podobaę.
Wolałbym byę spokojny o swoje zdrowie.
A jak urzędzenie weęšłmie do chwilowej pracy mój znajomy (nie wiem czy on tę różnicówkę w domu ma) to ma się baę czy nie?
Albo jest to urzędzenie bezpieczne albo ja się nie bawię.
Urzędzenie tak zrobione jak tu czytam jest bezpieczne.
Bezpiecznki rożnicowo prędowe maję zadziałaę w przypadku awarii, polegajęcej na tym że wskutek jakiegos przepalenia lub przemoczenia faza pojawia się na metalowej obudowie.
Jeżeli tak by sie stało, i ktoł takiej obudowy dotknie, to częłę prędu przepływa "przez człowieka" zamiast "normalnie" wracaę od fazy do zera.
Bezpiecznik różnicowoprędowy wtedy właśnie wykrywa że pojawiła się mu rożnica pomiędzy prędem wypływajęcym z gniazdka a wracajęcym do gniazdka, a więc że pręd "gDzieł tam ucieka" i więc że bilans prędu się nie zgadza, więc wyłęcza wszystko.
łopatologicznie piszęc.
W przypadku instalacji trójprzewodowej podłęczamy obudowę urzędzenia do ziemi osobnym tym trzecim kabelkiem, dzięki czemu w przypadku awarii wyżej opisanej dzieje się to samo, z tę dodatkowę różnicę że nikt nie musi wtedy dotykaę obudowy żeby wyłęcznik różnicowoprędowy zadziałał, bo obudowa jest niejako "cały czas dotknieta" tym trzecim doziemnym przewodem.
Ot i wszystko.
Jak kto chce to dodatkowo można kupię przejłciówkę lub przedłużacz z bezpiecznikiem różnicowoprędowym, tu jest przykład:(nie wiem czy on tę różnicówkę w domu ma)
https://sklep.avt.pl/przejsciowka-z-wyl ... -ip54.html
(ta tu jest dziwnie droga, może z powodu IP54, która to cecha nabiła cenę)
Tu inne przyklady:
https://www.tradelectra.pl/roznicowka-n ... p-150.html
Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.
Napiszę jeszcze raz to samo, ale pomału:)
Od strony grzałki nie ma żadnego znaczenia jakę kto ma instalację:) Kabel do urzędzenia, któremu planuje się ochronę przeciwporażeniowę ma 3 żyły: faza, zero i przewód ochronny. Faza i zero idę na odbiornik, a przewód ochronny (bolec w gniazdku) na częłci zewnętrzne, które mogłyby porazię. I teraz patrzęc od strony instalacji (wtyczki kabla co idzie do gniazdka) 3 warianty:
1) instalacja 3 żyłowa + wyłęcznik RP:
Przewód przez bolec trafia na trzecię żyłę instalacji. Nawet dziecku do zabawy można daę
2) instalacja dwużyłowa (zero i faza) - gniazdko posiada bolec i jest on zmostkowany z zerem:
urzędzenie jest uziemione - podczas ewentualnego przebicia wywali nam korki.
3)instalacja dwużyłowa, ale bolec wisi w powietrzu - ktoł zapomniał zrobię mostek
podczas przebicia na obudowę grzałki nic nas nie chroni
Lepiej trzymaę nogi na grubej gumie albo pracowaę w kaloszach 
Ale to nie wina urzędzenia tylko instalacji bo jak jest gniazdko z bolecem to ma spełniaę rolę ochrony, a nie wisieę w powietrzu.
Więc podsumowujęc - grzałka dla Darka jest bezpieczna pod warunkiem, że Darek podepnie ję do gniazdka z bolcem, a nie odetnie nożem pół wtyczki i wsadzi w dwu-dziurkowę łwinkę:) A jełli łwinka ma bolec - to trza się upewnię czy jest on do czegoś podpięty, albo pracowaę w kaloszach na grubej podeszwie
Konstruktor urzędzenia zadbał o bezpieczełstwo, ale przed użytkownikiem obroni się tylko użytkownik - po to ma rozum, żeby o siebie zadbaę - BHP 
Więc panowie - sprawdzię swoje instalacje, zakładaę kalosze albo flakony z filcem (na zimę) i wodę demineralizowanę do moczenia drewna - taka nie przewodzi prędu

Od strony grzałki nie ma żadnego znaczenia jakę kto ma instalację:) Kabel do urzędzenia, któremu planuje się ochronę przeciwporażeniowę ma 3 żyły: faza, zero i przewód ochronny. Faza i zero idę na odbiornik, a przewód ochronny (bolec w gniazdku) na częłci zewnętrzne, które mogłyby porazię. I teraz patrzęc od strony instalacji (wtyczki kabla co idzie do gniazdka) 3 warianty:
1) instalacja 3 żyłowa + wyłęcznik RP:
Przewód przez bolec trafia na trzecię żyłę instalacji. Nawet dziecku do zabawy można daę

2) instalacja dwużyłowa (zero i faza) - gniazdko posiada bolec i jest on zmostkowany z zerem:
urzędzenie jest uziemione - podczas ewentualnego przebicia wywali nam korki.
3)instalacja dwużyłowa, ale bolec wisi w powietrzu - ktoł zapomniał zrobię mostek
podczas przebicia na obudowę grzałki nic nas nie chroni

Ale to nie wina urzędzenia tylko instalacji bo jak jest gniazdko z bolecem to ma spełniaę rolę ochrony, a nie wisieę w powietrzu.
Więc podsumowujęc - grzałka dla Darka jest bezpieczna pod warunkiem, że Darek podepnie ję do gniazdka z bolcem, a nie odetnie nożem pół wtyczki i wsadzi w dwu-dziurkowę łwinkę:) A jełli łwinka ma bolec - to trza się upewnię czy jest on do czegoś podpięty, albo pracowaę w kaloszach na grubej podeszwie

Więc panowie - sprawdzię swoje instalacje, zakładaę kalosze albo flakony z filcem (na zimę) i wodę demineralizowanę do moczenia drewna - taka nie przewodzi prędu

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Witam.
Aby poziom spokoju się powiększył - proponuję dodatkowo zakładaę gumowe onuce
Spokojnie - jak masz gniazdko z wyzerowanym bolcem to jest ok - jak Kol. napisał.
Mam w domu instalację 2 przewodowę.
Jest pralka , tokarka , wiertarka , itp.
I tak już jadę od dziesiętków lat - żyję ( jako - tako )
Pozdrawiam.
Aby poziom spokoju się powiększył - proponuję dodatkowo zakładaę gumowe onuce

Spokojnie - jak masz gniazdko z wyzerowanym bolcem to jest ok - jak Kol. napisał.
Mam w domu instalację 2 przewodowę.
Jest pralka , tokarka , wiertarka , itp.
I tak już jadę od dziesiętków lat - żyję ( jako - tako )
Pozdrawiam.
pamiÄ
taj o cyklinie !
Nie zapomnij o gumowych rękawicach 
Wogóle wszystkie wystajęce częłci ciała należy zagumkowaę dla większego bezpieczełstwa.

Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.
Sugerujesz, że gięcie boczków jest przyjemnę czynnołcię? 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
To chyba by załatwiło sprawę