Proszą o pomoc w identyfikacji drewna
Moderator: poco
Proszę o pomoc w identyfikacji drewna
Wpadł mi w ręce taki zestaw rozcięty księżkowo. Ciężkie drewno , twarde , dęšłwięczne. Pomyłlałem , że może się nada na podstrunnicę gitary lub przekładka. Tylko się z deko wypaczyło.... czy to dyskwalifikuje je jako drewno na instrument ? Kolor przedziwny -- ciemny róż ? , nie wiem... Co to za gatunek?
Love Harmony & Rock'n Roll
Re: Proszę o pomoc w identyfikacji drewna
A jak je wyprostowaę? Da to coś? czy odpad...? Bo grubołę idealna na podstrunnicę.. więc obróbka nic nie da.
Chociaż jakby wycięę z tego podstrunnicę i od strony wklęsłołci wyrównaę na płasko to gotowy radius 12 

Padouk jak napisał Piotr
Jełli jest to padouk/paduk - jak sądzimy - to jest to jedne z ładniejszych drewienek - zwłaszcza pod lakierem na wysoki połysk. Ma niesamowitę głębię - czego nie widaę w macie - w połysku trójwymiar sięga samego dna. Nie tnij tego na siano, zrób top do gitary, a nie pożałujesz. Na podstrunnicę znajdęšłsobie klepkę o włałciwej szerokołci, no chyba, że masz tego pod dostatkiem 
Poza tym padouk to bardzo dęšłwięczne drewno, wysokie częstotliwołci podbije że hej.

Poza tym padouk to bardzo dęšłwięczne drewno, wysokie częstotliwołci podbije że hej.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Ja bym powiedział tak. Jak przetrzesz papierem łciernym i przetrzesz wilgotnę szmatkę to jest bardziej czerwone czy bardziej fioletowe jak czerwone to padouk jak fioletowe to purpleheart/amaranth.
Pozdrawiam.
DR4MA.
DR4MA.