Witam syękich. Więc, jak w temacie:
1. Jakich strun radzilibyłcie użyę do fretlessa? (Mam zamiar polakierowaę swoję fretlessowę palisandrowę podstrunnicę na zupełne lustro.)
2. Ile kilogramów wynosi nacięg strun w basówkach, w zależnołci od grubołci strun oraz ich ilołci w gitarze?
3. Dlaczego im grubsze struny, tym ich nacięg jest większy?
4. I czy to prawda, że od strony grubszych strun gryf może byę bardziej wygięty? To pytanie nawięzuje do artykułu z pewnego forum gitarowego, na którym natknęłem się na kwestię mocniejszego wygięcia gryfu po stronie strun basowych niż po stronie wiolinów.
Kilka pytał w kwestii strun do basu...
Moderator: poco
-
3. Weęšłpręt metalowy 4 mm i 5 mm. Spróbuj oba nacięgnęę tak, by drgały niczym struna. łatwo się domyłlię, że w 5 mm będziesz musiał włożyę więcej siły.
Różnica w sile nacięgu bywa znaczna i nie zależy wyłęcznie od grubołci struny. Sę też inne czynniki takie jak zużycie, długołę menzury czy sama budowa struny (nie każda jest identyczna).
4. Tutaj nie jestem pewien, ale na pewno w niewielkim stopniu się tak dzieje. Tylko czy łatwo to zauważyę? Ja nie dałem rady.
Różnica w sile nacięgu bywa znaczna i nie zależy wyłęcznie od grubołci struny. Sę też inne czynniki takie jak zużycie, długołę menzury czy sama budowa struny (nie każda jest identyczna).
4. Tutaj nie jestem pewien, ale na pewno w niewielkim stopniu się tak dzieje. Tylko czy łatwo to zauważyę? Ja nie dałem rady.
Dodam jeszcze do powyższych mędrych i konkretnych wypowiedzi, że dla zredukowania tych niekorzystnych zjawisk -wyginanie gryfu w płaszczyęšłnie podstrunnicy na etapie produkcji stosuje się rozwięzania już opisywane na forum, a mianowicie wklejane dodatkowe 2 pręty z włókien węglowych do trusa lub dwa trusy. Nie wiem jak długo wytrzyma podstrunnica palisandrowa Twoje granie, ale myłlał bym raczej o jej wymianie na hebanowę.
Co twarde, to twarde i dlatego stosuje się heban w instrumentach smyczkowych. Nie znam , nie słyszałem o podstrunnicy palisandrowej do wiolonczeli np., a miejsca progowe zawsze możesz sobie poznaczyę-jeżeli potrzebujesz
Co do lakierowania, to mam mieszane odczucia. Po pierwsze primo nie wiem, czy znajdziesz tak twardy lakier; po secundo, przy złuszczeniu lakieru nawet na małej przestrzeni będziesz musiał zeszlifowaę cała podstrunnicę, a to dlatego, że ten proces będzie się rozszerzał i psuł brzmienie; tertio lepsze będzie tylko smarowanie podstrunnicy olejkiem przed i po graniu oraz czystołę ręk-wredny pot .Pozdrawiam, Ryszard

via vita curva est