Gruszkowy Telecaster Thinline

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

lump64

Gruszkowy Telecaster Thinline

Nieprzeczytany post autor: lump64 »

To jest mój lutniczy debiut. Nie mam doświadczenia więc założyłem ten wętek, żeby robię ten projekt pod Waszym fachowym okiem..

Będzie to telecaster thinline. Wykonam korpus od postaw w kolorze natural, trochę przyciemniony bejcę + binding+lakier. Gryf będzie z odzysku poddany renowacji i wymianie progów. Na razie nie czuje się na siłach wykonaę gryf od zera..

Korpus z drewna gruszowego, bo takie miałem. Sezonowana kilka lat deska z 50 letniej gruszy. Ma piękne naturalne przebarwienia, które chciałem wyeksponowaę na korpusie. Deska na korpus została rozcięta i sklejona z dwóch kawałków (klej Titebond oryginal). Nie posiadam grubołciówki więc wszystko zostało wyrównane strugiem recznym. Po wszystkim uzyskałem grubołę 37mm. Nieco mniej niż w projekcie, ale jeszcze dojdzie top.
klejenie.jpg
frezowanie było moim debiutem totalnym..nigdy wczełniej nie używałem frezarki gw. Frezarka została zamocowana do góry nogami w stoliku. Niestety podczas frezowania zewnętrznej krawędzi z frezu krawędziowego zsunęło się łożysko prowadzęce i frez wygryzł wgłębienie ok. 2mm.. więc nie ma tragedii.. na razie tym się nie przejmuję. Frez był fabrycznie nowy i nie sprawdziłem czy łożysko jest dokręcone. nie było..
korpus_uszk_zewn.jpg
A tak wyględa korpus po wyfrezowaniu komór.
korpus_frez.jpg
korpus_tyl.jpg
Komorę łrodkowę, tę poniżej mostka wyfrezowałem nieco płycej, bo bałem się że głębszy otwór osłabi łrodek korpusu, gdzie był klejony.
Ogólnie w bocznych otworach pozostawiłem 8mm łcianki tylnej korpusu.
Otworów na przetworniki jeszcze nie zrobiłem, bo nie wiem jakie daę. Na pewno będę dwa humbuckery. Jeszcze się zastanowię czy bedę dawał ramki czy wyfrezuje idealnie na wymiar.

Mam pytania na tym etapie:
1. Czym ekranowaę komorę w której znajdzie się elektronika? Jako gitarzysta jestem zwolennikiem folii miedzianej. Ale czy nie popsuje funkcji tej komory jak to okleję miedzię? Co do skutecznołci farby grafitowej nie jestem przekonany.. ale jak ma to lepiej rezonowaę z farbę..prosze o opinie.

2. Komora lewa nad którę będzie w topie wycięty otwór "f" ma byę czymł pomalowana w środku? Chodzi mi o estetykę. Wyczernię, czy nadaę kolor w jakim będzie bejcowany korpus?
Awatar użytkownika
Andrzej

Re: Gruszkowy Telecaster Thinline

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

lump64 pisze:... Co do skutecznołci farby grafitowej nie jestem przekonany.. ale jak ma to lepiej rezonowaę z farbę..prosze o opinie.
Jełli nie wierzysz w skutecznołę farby grafitowej, to musisz powiedzieę to na głos trzymajęc zatemperowany ołówek w kontakcie elektrycznym :-D
Piszęc poważnie, to przecież, ani gitary hollow body, ani archtopy nie są ekranowane folię miedziana, bo przecież trzeba by wytapetowaę nię całe wnętrze tych gitar :-D Jak zrobisz tak będzie.
To jest Telecaster Thinline więc możesz podkleię pickguard folię w miejscu gdzie będę potencjometry. Jeżeli będzie czysty top bez picguardu, to możesz podkleię od spodu top też w tym miejscu żeby potencjometry miały wspólnę masą. Możesz nic nie robię i daę typowę blachę od telecastera z potencjometrami.
Czy dasz folię czy farbę nie wpłynie to niekorzystnie na rezonans ponieważ to w dalszym cięgu nie jest instrument akustyczny i trudno go porównaę chociażby z gibsonem ES-335 gdzie oprócz solidnego rdzenia w środku boki oraz płyta górna i dolna są cieniutkie i do tego profilowane.

W tej gitarze którę robisz, po prostu wydrężone komory zmniejszaję masą korpusu i łatwiej go rozbujaę. Na tym głównie polega charakterystyka tej konstrukcji. W takich gitarach nawet te efy są chyba tylko dla ozdoby, skoro top jest gruby i solidny podobnie jak plecy i boki.
Daję to samo co tylny spoiler w DAEWO matizie :-D

Osobiłcie bardziej bym się przyłożył do dobrej elektroniki i wykapałbym w wosku przetworniki.
Tego efa zawsze możesz pocięgnęę po wszystkim bejcę alkoholowę i cienkim długim pędzelkiem jak Ci nie będzie pasowało (ja bym go zostawił w naturalu)

Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

A co to za strużek tam się wychyla?
pozdrowienia
Piotr
lump64

Próbowałem tym strużkiem "zalepię" ubytek po tym jak frez spadł z szablonu.. tak sobie dopasowywałem.. Ale ostatecznie już go nie ma. Dziura 2 mm zostanie najprawdopodobniej zeszlifowana.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Ale mi chodzi o ten prawdziwy co w pudełku siedzi ;)
pozdrowienia
Piotr
lump64

Piotrze, nie wiem o które miejsce chodzi. musisz doprecyzowaę.
Awatar użytkownika
PiotrCh

1wsza fotka prawy górny róg:)

Co do ekranowania to nie martw się tym na tym etapie. Ja osobiłcie niczym bym nie wyklejał. są ekranowane przewody mikrofonowe, takie cieniutkie:)
pozdrowienia
Piotr
lump64

Aaa..no tak. To nie strużek tylko przy frezowaniu lewej komory przy górnym łuku korpusu wysunęł się frez (poluzowała się łruba w uchwycie frezu) i zagłębił się w materiale kilka milimetrów głębiej. Na szczęłcie w porę to zauważyłem i nie przebił się na wylot przez korpus. Frezarka to diabelska maszyna..trzeba uważaę..
error.jpg
Awatar użytkownika
PiotrCh

:) fotka ze łciskami prawy górny róg:) Piszę oszczędnie bo mam szkraba na rękach :D
A projekt super, będzie fajne wiosło - grusza jest bardzo ładna.
pozdrowienia
Piotr
lump64

Aż mi wstyd..nie skumałem.. Jasne - to strug.
Stanley SW No. 62 całkiem przyzwoity jak na takę cenę..
Włałnie nim ostrugałem wszystko..
strug.jpg
Awatar użytkownika
PiotrCh

Fajne struganie, handmade. Jakie drewno na top?
pozdrowienia
Piotr
lump64

Jeszcze nie podjęłem decyzji.. tutaj mam problem i też miałem prosię forumowiczów o pomoc.

Nie chciałbym wydawaę dodatkowych pieniędzy na jakieł ekstra drewno (klony płomieniste, faliste etc..). A w domu mam gruszę (tę co korpus), no i dęb wiele lat sezonowany..
Ale jak ostukałem ten dęb to brzmi trochę ciemno. W gruszy brzmi wiecej łrodkowych tonów i w ogóle jałniej brzmi. Pytanie - czy top w tej gitarze będzie miał duży wpływ na barwę brzmienia? Bo ten dęb ładne ma usłojenie i ma nieco czerwonawy odcieł.

Jednak na Dzieł dzisiejszy bardziej skłaniam się do gruszki.
Myłlałem tez o orzechu. Nawet znalazłem jakęł deskę na "allezło" ale nie mam pewnołci czy ta deska orzechowa w ogóle rezonuje.. jest ryzyko..
https://allegro.pl/dr1079-drewno-orzech ... 97392.html
Nurtuje mnie też pytanie:

Czy można zastosowaę fornir na wierzch topu? Czy to już totalna lutnicza hałba i klapa?

Nie piszemy post po połcie. Używaj edytora.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

ładny orzech - braę

Albo dogadaę się z Poco i odkupię takiego spalteda
Awatar użytkownika
PiotrCh

Albo, zostaę przy gruszce😀 orzech fajnie się prezentuje przy orzechu, a grusza to ciepła paleta.
pozdrowienia
Piotr
lump64

Kliknęłem tę deske z allegro. Zobaczymy co przyjdzie. Jak nie bedzie sie komponowala z gruszka to bedzie do innego projektu.
Fajny ten spalted na zdjeciu. To jakis egzotyk jest? Ile to kosztuje?
Na powiekszeniu widac ze ma jakies dziury w powierzchni..
ODPOWIEDZ