Bo ja to "smyczkuje" a nie "szarpię" więc mogę nierozumieę spraw które dla Was są oczywiste.
Ale ob ovo:
Jest okres grania kolęd, i zgłosiłem że synek na skrzypcach cos tam zagra z kolęd publicznie, było to potrzebne w ramach szkolnych jasełek.
To przyszedł do mnie synek z kolegę z klasy i mówi mi że "kolega na wiolonczeli", więc "tata skombinuj nam takie nuty to żebyłmy występili wspólnie".
Tak więc zajęłem się "kombinowaniem nut" tak żeby dopisaę partię wiolonczeli ("ale tata, łatwe ma byę"), co dla muzyka może byę pestkę a dla niemuzyka jak ja było ciekawym wyzwaniem.
( Polecam forum akordeonowe oraz program MuseScore, jakby ktoł też miał podobny temat )
Co z tego mi wynikło, otóż wynikły mi braki pomiędzy skrzypkami a wiolonczelę.
Na ten rok będzie jak będzie, ALE, (i tu do sedna):
Zastanawiałem się czy jest jakił ULTRAłATWY instrument szarpany na którym dałoby się zagraę najprostsze akordy, powiedzmy minorowe majorowe i septymowe, żeby zrobic akompaniament akordami dla skrzypiec, zostawiajęc też miejsce dla wiolonczeli.
Więc, mój tok myłlenia jest następujęcy:
Skrzypki graję popularnę muzyke w tym kolędy w C-dur wychodzęc od "łrodkowego C" (C4), w D-dur deko wyżej (D4), dalej w A-dur E-dur wychodzęc od A4 i E4. ("oktawa razkrełlna")
Potrzebowałbym do akompaniamentu akordów majorowych minorowych i septymowych granych o oktawę niżej, od C3 zaczynajęc i idęc w gorę, przy czym fajno by było gdyby się dało objęę tak z półtorej oktawy.
Wychodzi jak raz tam gdzie porusza się altówka, która tradycyjnie jest pomiędzy skrzypacami a wiolonczelę. No ba.
Wyobraziłem sobie instrument pięciostrunowy, ostrunowany następujęco, od góry gryfu:
Eb
C
G
E
B
Wszystkie w jednej oktawie, tj. Eb3, C3, G3, E3, B3
Teraz tak:
Na otwartych strunach grajęc, gdy ominiemy pierwszę od góry strunę dostaniemy akord septymowy "C7": C-G-E-B.
Gdy ominiemy pierwszę i stłumimy ostatnię strunę małym palcem otrzymamy akord majorowy "C" :C-G-E
Gdy zagramy z pierwszę strunę, dotychczas omijanę a stłumimy dwie najniższe, otrzymamy akord minorowy "c": Eb-C-G.
Gdy zrobimy barre palcem wskazujęcym (może byę z rurkę do slide) to układ nam się przesuwa i możemy grac te trzy rodzaje akordów tak samo.
Tylko tłumięc jednę lub dwie dolne struny i omijajęc lub nie górnę strunę.
Czy taki instrument jest?
A jełli go nie ma (chyba nie ma) to na czym polega mój błęd w myłleniu?
Musi byę jakił błęd chyba?