Witam.
Panowie - czy istnieje coś takiego jak jesion falisty lub rezonans?. Znalazłem takę pracę Link: https://www.google.com/url?sa=t&source= ... TAoh49anib
Ile coś takiego jest warte np. 10lat sezonowane za m3? Deska lita 120cm x 45cm x 50mm. Mogę mieę dojłcie ale nie chce przepłacię.
Jesion falisty/rezonans
Moderator: poco
-
-
Re: Jesion falisty/rezonans
Jesion wyniosły o falistym układzie włókien. Często nazywany (byę może potocznie) rezonansowym może nie słusznie ale chyba jest to zaczerpnięte od łwierku i jawora z uwagi na podobny układ włókien.
Każdy rodzaj drewna rezonuje.
Generalnie jednak jak posłuchasz orkiestrowego ksylofonu to nie brzmi on tak samo jak wiejski płot.
Dziwne...
YoungEmploye, to jest tak. Drewno suszone "bylejak" lub co gorsza w sposób przyspieszony nabiera mikropęknięę i naprężeł które sprawiaję że uwidacznia się to co powyżej napisałem - że ksylofon brzmi totalnie inaczej niż sztachety.
Natomiast falistołę drewna to insza inszołę, niektórzy napiszę że takie brzmi lepiej, inni że nielepiej a jeszcze inni że gorzej ale się go stosuje z przyczyn estetycznych.
Ja tam uważam że drewno faliste najprawdopodobnie tłumi niektóre częstotliwołci akustyczne wybiórczo, w porównaniu do drewna niefalistego, która to różnica w jednych instrumentach może byę plusem a w innych minusem.
Co do porady praktycznej, to, jak to napisał Jeden Z Grupowiczów: "Na pierwszy instrument to najlepsze jest drewno z Castoramy".
Darek i popik nie napisali wprost, to ja napiszę: Goręco zachęcamy do lektury istniejęcych wpisów na forum przed zadawaniem pytał.
Dziwne...
YoungEmploye, to jest tak. Drewno suszone "bylejak" lub co gorsza w sposób przyspieszony nabiera mikropęknięę i naprężeł które sprawiaję że uwidacznia się to co powyżej napisałem - że ksylofon brzmi totalnie inaczej niż sztachety.
Natomiast falistołę drewna to insza inszołę, niektórzy napiszę że takie brzmi lepiej, inni że nielepiej a jeszcze inni że gorzej ale się go stosuje z przyczyn estetycznych.
Ja tam uważam że drewno faliste najprawdopodobnie tłumi niektóre częstotliwołci akustyczne wybiórczo, w porównaniu do drewna niefalistego, która to różnica w jednych instrumentach może byę plusem a w innych minusem.
Co do porady praktycznej, to, jak to napisał Jeden Z Grupowiczów: "Na pierwszy instrument to najlepsze jest drewno z Castoramy".
Darek i popik nie napisali wprost, to ja napiszę: Goręco zachęcamy do lektury istniejęcych wpisów na forum przed zadawaniem pytał.
Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.
Podpowiedęšłw temacie http://www2.tu.koszalin.pl/technologie- ... 010_41.pdf https://www.encyklopedialesna.pl/haslo/ ... zonansowe/.
Nie jest to wszystko, albowiem temat rzeka i brak mam literatury zachodniej.
Pozdrawiam, Ryszard
Nie jest to wszystko, albowiem temat rzeka i brak mam literatury zachodniej.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Odpowiedziałem dogłębnie na w/w problem dwukrotnie. I dwukrotnie łcięło wpis. Trzeci raz mi się nie chciało.Generalnie jednak jak posłuchasz orkiestrowego ksylofonu to nie brzmi on tak samo jak wiejski płot.
Dziwne...