Powiem/napiszę tak. W założeniu tego wętku zainspirował mnie tekst i wczełniej poruszane tematy szablonów.
Sę owszem na aledrogo, lecz cena 140 + wysyłka, to moim zdaniem dla wielu zapora. Ale jest i można kupię.
Rozważajęc dobre układy moim przyjacielem stolarzem, też grajęcym na instrumencie pt. akordeon, byę może udało by się obniżyę w sposób znaczęcy koszty przy zachowaniu jakołci. Ale program, to podstawa, bo te pozostałe elementy zwięzane z narzędziami , łcieżkę itd. można o d.. potłuc, jak nie mam w programie rysunku tego, co chcemy wycięę. I to jest clou sprawy!
Ten egzemplarz, który mam do dyspozycji ma trochę mniej możliwołci, bo nie ma pod kętem ustawiania narzędzia, który to ruch realizowany jest jako składowa 3D. Ale to nie zmienia faktu, że rzeczywiłcie można wykonywaę obróbkę w 3D (archtop, skrzypce, itp.) - to kwestia narzędzia, frez kopiujęcy kulisty i jazda, no i samego rysunku zapisanego w postaci cyfrowej.
U mnie nie ma ludzi, albo o nich jeszcze nie wiem, którzy by parali się tym zagadnieniem, a ci którzy działaję włród stolarzy potrafię jedynie obsługiwaę 2D i tylko dla celów stolarskich - czytaj, składaczy mebli, bo stolarzy, to już chyba nie ma
Ma ktoł zapisany szablon dla tele, LP, archtopa czy innego , to można by spróbowaę pobawię się w rzeęšłbienie dla forumowiczów.
Nie powiem, że nie myłlałem też o reliefach, które mogę stanowię element dekoracji mebli, a które by były wycinane na tej maszynie i które o ile były by opracowane przez naszych fachowców mogły by byę formę rozliczenia w barterze.
Moim zdaniem , warto się zastanowię.
Pozdrawiam, Ryszard