Szukam przetwornikow mniejszych firm bo nie da sie patrzec na te przeplaconre seymoury fendery, dmarzio.
Ktos mi polecil AP Guitars. Inzynier bialorusin, mieszka w gdansku. Ktos jeszcze zna jakas naprawde dobra firme

Moderator: Jan
Chcialem ale nie mam dojscia do nawijarki automatycznej, zeby mi szpula wracala jak we wlokiennictwie.
...to każdy ocenię musi sam.ile w tym wszystkim jest marketingowego voodoo...
Nie rozumiem użycia nawijarka automatycznej. Da się to zrobię ręcznie. Nawet pierwsze picupy Fendera nawijane ręcznie osięgaję teraz bardzo ładne ceny. Chyba w 68 zaczęli robię to automatycznie w wyniku popytu na produkt.PaJaC pisze: 2019-02-26, 10:34 Chcialem ale nie mam dojscia do nawijarki automatycznej, zeby mi szpula wracala jak we wlokiennictwie.
Helmut każdemu, kto do niego przychodził, opowiadał, jak to ja pracuję i jaki to ze mnie dobry robotnik.
â?? Stasio â?? mówił â?? kochany chłopak, co dziesięę minut na piętnałcie minut s.aę chodzi.
Mówił to głołno, żebym i ja słyszał.
â?? Albo niech pan patrzy â?? zwracał się do takiego gołcia, prowadzęc go do mojej roboty. â?? To, co jest w tej skrzynce, można zrobię przez trzy dni. A on robi to już dwa tygodnie. Na długo ci tej roboty starczy? â?? pytał niby poważnie, ale kpięco.
â?? Za trzy, cztery dni powinienem skołczyę â?? odpowiadałem z ułmiechem i takim samym tonem.
â?? Tak wyględa jego praca â?? mówił Helmut dalej do swego kolegi. â?? Gdyby nie było u mnie Mariana, to musiałbym sam nawijaę cewki, bo on robi mi trzy, cztery cewki dziennie, podczas gdy Marian robi w tym czasie dziesięę.
A ja faktycznie tak te cewki nawijałem. Były to cewki do tworników maszyn wytwarzajęcych wysokie napięcie. Cewki nawijałem z całę łwiadomołcię odpowiedzialnołci za tę pracę, bo wystarczyła mała niedokładnołę i można było spalię twornik, który Helmut, jako jedyny w fabryce specjalista od maszyn wysokiego napięcia, uzwajał kilkanałcie dni. Ale robiłem wolno. Chciałem raz sprawdzię, ile minut będę nawijał cewkę, jełli będę to robił uczciwie i dokładnie. Zrobiłem w cięgu dwudziestu minut. â??To Marian też markierant â?? pomyłlałem â?? bo on robi dziesięę cewek przez osiem godzinâ??.
(...)
â?? Może chciałbył dorobię sobie kilka złotych? â?? zapytał mnie Helmut pewnego dnia.
â?? Dlaczego nie? Zawsze, ale w jaki sposób? â?? zapytałem.
â?? Będziesz u mnie w domu nawijał cewki. Takie same, jak te, które robisz. W fabryce płacę ci dwaDziełcia siedem groszy na godzinę, a u mnie zarobisz pięędziesięt groszy na godzinę i obiad.
(...)
Tego dnia, gdy przyszedłem pierwszy raz nawijaę cewki â?? pracowałem szybko i dokładnie. Uważałem, że jełli Helmut płaci mi z własnej kieszeni, to nieuczciwie będzie, jełli będę pracował wolno. Nawijałem trzy cewki na godzinę. Helmut w tym czasie uzwajał twornik. Niby nie wtręcał się do mnie, widziałem jednak, że bokiem zerka co pewien czas i ułmiecha się, widzęc, że potrafię szybko pracowaę. Pracowałem tego dnia cztery godziny. Gdy wychodziłem, wypłacił mi dwa złote. Nie odliczył za czas, który straciłem na drogę z fabryki do domu i na zjedzenie obiadu. Zrobiłem dziesięę cewek przez niecałe cztery godziny. Marian robił tyle przez cały Dzieł, a Helmut uważał, że to już dużo.
â?? Ale wpadłem z tymi cewkami! â?? powiedziałem następnego dnia rano, zwracajęc się do Helmuta. â?? Teraz już nie mogę robię czterech cewek dziennie, bo pan już wie, że potrafię zrobię więcej. Ale to nic, będę robił dziesięę sztuk â?? tak jak Marian.
(...)
Bardzo dobrze podsumowalesmichqq pisze: 2019-02-26, 14:26
Filozofujęc sobie, można powiedzieę że punktem wyjłcia dla marketingu jest rozważenie KIM jest osoba odbiorcy sprzętu lutniczego, a jest nim Muzyk.
Muzyk... Muzyk, to jest człowiek który sprzedaje wrażenia.
z tego co wiem to oni robia z miedzi 0.068mmpopik10 pisze: 2019-02-26, 15:17Nie rozumiem użycia nawijarka automatycznej. Da się to zrobię ręcznie. Nawet pierwsze picupy Fendera nawijane ręcznie osięgaję teraz bardzo ładne ceny. Chyba w 68 zaczęli robię to automatycznie w wyniku popytu na produkt.PaJaC pisze: 2019-02-26, 10:34 Chcialem ale nie mam dojscia do nawijarki automatycznej, zeby mi szpula wracala jak we wlokiennictwie.