Renowacja ponad 100-letniego instrumentu Suzuki
Moderator: Jan
Re: Renowacja ponad 100-letniego instrumentu Suzuki
Mocno szlifujesz. Jakim papierem szlifowałeł? Bo matowanie to chyba nie było.
Pytasz czym przecięgnęłeł w środku skrzypce? nie wiem . Chyba że jest tu wrzucony jakił film i mi sie nie wyłwietla.
Pytasz czym przecięgnęłeł w środku skrzypce? nie wiem . Chyba że jest tu wrzucony jakił film i mi sie nie wyłwietla.
Mocno szlifowalem tam, gdzie lakier byl i tak kompletnie zniszczony. Robilem to papierem 400 i tylko tam, gdzie jak napisalem lakier byl zniszczony. Co do mego pytania - tak, zapomnialem umiescic link i teraz sam nie wiem gdzie to jest. Przykor mi i moja strata, moze to jeszcze znajde.Mocno szlifujesz. Jakim papierem szlifowałeł? Bo matowanie to chyba nie było.
Zamieszczam zdjecia sklejonego instrumentu i gotowego do grania . Nie wiem co dalej robic aby go dobrze wykonczyc. Nie mam zadnej dobrej mysli, czym, jak.
Mostek, nietypowy, nie calkiem jeszcze skonczony, jest chyba powodem, ze skrzypce maja cieply ladny dzwiek, szczegolnie niskie tony. Bardzo cieple. Zadne skrzypce , ktore posiadam, nie maja takiego tonu. Zrobie inny, normalny i zobacze. A moze to sprawka propolisu, ktorym wysmarowalem wnetrze skrzypiec ? Pachnie to do dzisiaj, choc minelo juz chyba z 10 dni.
Skrzypce - Pani instrumentow muzycznych !
Podstawek barokowy, do skrzypiec z krótka menzurę i często jelitowymi strunami. Postawa nóżki powinna mieę 1mm albo trochę mniej. Pasowałeł go żeby przylegał do płyty ?
Jest tam dusza ?
400 to gruby papier do matowania między warstwami nitro. Tu raczej chodziło o wykończenie i przygotowanie do politury papierem 2000. Teraz to by trzeba dołożyę lakieru by znikły rysy po 400
Nie wiem po co wysmarowałeł je olejem w środku. Tak na chłopski rozum czy drewno przesięknięte olejem ma większy rezonans, zwiększa sie prędkołę dęšłwięku? Czy może raczej zamula?
Jest tam dusza ?
400 to gruby papier do matowania między warstwami nitro. Tu raczej chodziło o wykończenie i przygotowanie do politury papierem 2000. Teraz to by trzeba dołożyę lakieru by znikły rysy po 400
Nie wiem po co wysmarowałeł je olejem w środku. Tak na chłopski rozum czy drewno przesięknięte olejem ma większy rezonans, zwiększa sie prędkołę dęšłwięku? Czy może raczej zamula?
1 mm ? Tyle tez dokladnie ma. Choc raz Darek sie pomylil !!!!Podstawek barokowy, do skrzypiec z krótka menzurę i często jelitowymi strunami. Postawa nóżki powinna mieę 1mm albo trochę mniej. Pasowałeł go żeby przylegał do płyty ?
Jest, tak przy okazji, to zrobie zdjecie przyrzadziku do wstawiania duszy, ktory podejrzalem na ebay'u. Bardzo ulatwia instalacje duszy. Normalnym lutniczym przyrzadem narazie nie umiem sie poslugiwac.
Jest tam dusza ?
Tak i zrobie. Co robic z tymi miejscami gdzie doskrobalem sie do drzewa , bo musialem.400 to gruby papier do matowania między warstwami nitro. Tu raczej chodziło o wykończenie i przygotowanie do politury papierem 2000. Teraz to by trzeba dołożyę lakieru by znikły rysy po 400
Ktos tu napisal, ze lutnicy tak robia i smaruja wnetrze propolisem. O przesieknieciu raczej nie ma mowy. Chodzi o polakierownie powierzchni.Nie wiem po co wysmarowałeł je olejem w środku. Tak na chłopski rozum czy drewno przesięknięte olejem ma większy rezonans, zwiększa sie prędkołę dęšłwięku? Czy może raczej zamula?
Darek, nie zrozumiales intencji i niepotrzebnie sie obrazasz. Radosc z tej "pomylki" wynika z faktu, ze mam do ciebie duza uznania, a jak tak sie sprawy maja, to czlek sie cieszy , ze autorytet sie pomylil i stawia sie wykrzykniki.
Chetnie zapoznam sie z ta literatura. Na drugi raz bede ostrozniejszy z moim poczuciem humoru.
Chetnie zapoznam sie z ta literatura. Na drugi raz bede ostrozniejszy z moim poczuciem humoru.
Widzisz Darek, ja tez niestety jestem za stary, zeby napadac tutaj na innych i mozesz mi wierzyc, ze nigdy tego nie zrobie.
Calkiem slusznie zauwazyles, ze jest to domena sztuki, smaku, upodoban i dzwiek, ktory podoba sie jednemu z powodu przykladowo (bo o tym byla mowa), krotkich stopek podstawka, moze nie podobac sie innemu. Tu naprawde nie ma swietosci- sa zasady, ale odejscia od nich bywaja czeste.
Pytanie ! Czy ktos jest w stanie zinterpretowac z punktu widzenia jakosci dzwieku wyniki analizy spektralnej. Zostaly one zrobione dla dwu skrzypiec , w tym Suzuki. Zagralem na pustej strunie G.
Calkiem slusznie zauwazyles, ze jest to domena sztuki, smaku, upodoban i dzwiek, ktory podoba sie jednemu z powodu przykladowo (bo o tym byla mowa), krotkich stopek podstawka, moze nie podobac sie innemu. Tu naprawde nie ma swietosci- sa zasady, ale odejscia od nich bywaja czeste.
Pytanie ! Czy ktos jest w stanie zinterpretowac z punktu widzenia jakosci dzwieku wyniki analizy spektralnej. Zostaly one zrobione dla dwu skrzypiec , w tym Suzuki. Zagralem na pustej strunie G.
Ostatnio zmieniony 2019-03-11, 21:39 przez kazmod, łącznie zmieniany 1 raz.
Ten obrazek niżej gra ciszej. Może to 3/4 ? Jełli w ogolę dobrze rozumiem ten wykres to wydaje mi sie że brzmię ciszej te z obrazka niżej.
Może udało by sie nagraę i wrzucię plik jak brzmię?
Jak dla mnie to najlepszym wyrokiem czy skrzypce brzmię jak karto jest czas ich wybrzmiewania, po odjęciu smyczka. To też przekłada sie na wybrzmiewanie w grze. Tylko że tak najłatwiej policzyę sekundy jak długo instrument brzmi.
Wyględa to tak ze przecięga sie smyczkiem na pustej strunie albo na dwóch. Po wzbudzeniu dęšłwięku nawet mocno odsuwa sie smyczek tak by nie zatrzymaę strun oczywiłcie. No i liczymy sekundy kiedy dęšłwięk sie skołczy. Jak gasnę od razu to są zaduszone, zapadnięte, coś jest ęšłle zrobione. Albo karton po butach, trup, drapak do nauki.
Może udało by sie nagraę i wrzucię plik jak brzmię?
Jak dla mnie to najlepszym wyrokiem czy skrzypce brzmię jak karto jest czas ich wybrzmiewania, po odjęciu smyczka. To też przekłada sie na wybrzmiewanie w grze. Tylko że tak najłatwiej policzyę sekundy jak długo instrument brzmi.
Wyględa to tak ze przecięga sie smyczkiem na pustej strunie albo na dwóch. Po wzbudzeniu dęšłwięku nawet mocno odsuwa sie smyczek tak by nie zatrzymaę strun oczywiłcie. No i liczymy sekundy kiedy dęšłwięk sie skołczy. Jak gasnę od razu to są zaduszone, zapadnięte, coś jest ęšłle zrobione. Albo karton po butach, trup, drapak do nauki.
- Waldzither9
Podobno to co słyszymy głównie zawiera się pomiędzy 400Hz a 3000Hz, oba instrumenty w tym zakresie z grubsza nie odbiegaja drastycznie od siebie.Ale inaczej może to wyględaę po szczegółowym zbadaniu.
Opierajęc się na http://www.zytrax.com/tech/audio/digital-sound.html i informację poniżej "Figure 24" ważne są wartołci w tabelce i relacje pomiędzy nimi.Oczywiłcie piszę to jako amator, który się trochę naczytał.
%%%%%%%%%%%%
Po długim czasie znalazłem coś chyba trochę pasujęce do ww tematu
https://newt.phys.unsw.edu.au/jw/violintro.html
Opierajęc się na http://www.zytrax.com/tech/audio/digital-sound.html i informację poniżej "Figure 24" ważne są wartołci w tabelce i relacje pomiędzy nimi.Oczywiłcie piszę to jako amator, który się trochę naczytał.
%%%%%%%%%%%%
Po długim czasie znalazłem coś chyba trochę pasujęce do ww tematu
https://newt.phys.unsw.edu.au/jw/violintro.html
Ostatnio zmieniony 2021-09-26, 10:28 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Jak doszedles do wniosku, ze ten "nizej" gra ciszej? Chcialbym to zrozumiec .Ten obrazek niżej gra ciszej. Może to 3/4 ? Jełli w ogolę dobrze rozumiem ten wykres to wydaje mi sie że brzmię ciszej te z obrazka niżej.
Gdybym znal tu kogos kto dobrze gra na skrzypcach, to bym to chetnie zrealizowal. Brzmienie skrzypiec, wrazenie jakie sprawiaja zalezy duzo od grajacego, prawda ?Może udało by sie nagraę i wrzucię plik jak brzmię?
To bardzo chetnie zrobie. Porownam wszystkie cztery instrumenty jakie teraz mam i dam znac, nawet zamieszcze diagramy.Jak dla mnie to najlepszym wyrokiem czy skrzypce brzmię jak karto jest czas ich wybrzmiewania, po odjęciu smyczka. To też przekłada sie na wybrzmiewanie w grze.
Ile powinien wybrzmiewac dobry instrument, nie mowie o Stradzie

Dzieki za ten link, poczytam chetnie.Podobno to co słyszymy głównie zawiera się pomiędzy 400Hz a 3000Hz, oba instrumenty w tym zakresie z grubsza nie odbiegaja drastycznie od siebie.Ale inaczej może to wyględaę po szczegółowym zbadaniu.
Apeluje, koledzy powiedzcie co mam robic z lakierowaniem Suzuki, tak aby wygladaly jako tako. Moze jakis plan postepowania ?
No właśnie sąk w tym że bardzo dużo.Gdybym znal tu kogos kto dobrze gra na skrzypcach, to bym to chetnie zrealizowal. Brzmienie skrzypiec, wrazenie jakie sprawiaja zalezy duzo od grajacego, prawda ?
Przykładowo taka sprawa dynamiki instrumentu.
Dobre skrzypce dla solisty powinny mieę takę możliwołc żeby na nich graę cicho. ęšłĽeby przy graniu piano dęšłwięk był nadal wyraęšłny a nie ginęł w szumie, tak stosunek sygnał-szum żeby był dobry.
Skrzypce dla solisty powinny tez mieę takę możliwołc żeby na nich grac głołno. ęšłĽeby dęšłwięk się nie "załamywał" gdy skrzypek usiłuje graę na nich głołno.
A to nie jest prosto zrobię komputerem, do tego porzebny jest fachowiec który ręcznie potrafi rozbujaę te struny smyczkiem.
Na miniaturowych skrzypkach mojego dziecka PaniOdUczeniaSkrzypiec potrafi zagraę głołno.
A ja nie potrafię.
Wiem że to wymaga wyczucia, otóż struny trzeba "ruzbujaę" stopniowo, a nie że od razu aplikujemy pełna prędkołę smyczka (bo dęšłwięk się "zerwie" z bępnięciem), należy regulowaę nacisk tak żeby było dobrze, "kantowaę smyczkiem" tam gdzie należy a grac płasko tam gdzie należy, zagraę blisko podstawka ale nie po podstawku...
Co z tego że wiem - ta wiedza nie przekłada się na "wyczucie palcamy".
Komputer też tego nie umie.
Mikrofon z komputerem to owszem decybele zmierzy, widmo narysuje, ale najpierw należy ręcznie wydobyę dżwięk.
Zapewne dałoby się zrobię komputerowo sterowany smyczek napędowy, i regulowaę: docisk, prędkołę, przyspieszenie (prędkołę powiększania prędkołci) kantowanie, położenie względem podstawka, i sposób rozpoczynania i kołczenia - żeby znalełę optimum grania. Dla każdej struny wyjdzie inne.
Ale to byłby dołę poważny projekt.
No.Podobno to co słyszymy głównie zawiera się pomiędzy 400Hz a 3000Hz,
I chyba gDzieł tyle filtruje tradycyjny analogowy telefon.
Ocenianie skrzypiec przefiltrowanych przez pasmo telefonu raczej się nie uda.
Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.
- Waldzither9
Wolę byę analogowym telefonem niż nietoperzem... Próbowałem ustalię priorytet , na czym warto się skupię na poczętku i co jest bezwzględnie istotne. Jak ktoł ma aspiracje analizy w zakresie 20Hz-20000Hz to nie zabronię, ale ten ktoł się nieco spoci zanim wycięgnie wnioski.No.
I chyba gDzieł tyle filtruje tradycyjny analogowy telefon.
W sumie masz rację, trzeba zauważaę każdy dęšłwięk, ale te najlepiej słyszalne na poczętku, a poniżej co jaki dęšłwięk emituje.
http://www.zytrax.com/tech/audio/audio.html#notes
Pozdrawiam Andrzej
Próbowałem ustalię priorytet , na czym warto się skupię na poczętku i co jest bezwzględnie istotne. Jak ktoł ma aspiracje analizy w zakresie 20Hz-20000Hz to nie zabronię, ale ten ktoł się nieco spoci zanim wycięgnie wnioski.
Tylko że to nie jest takie proste, bo moim zdaniem to jest trochę tak jak z jajecznicę.
Jajecznica z czterech jajek to jest około sto gramów masy jajecznej i duża szczypta soli, tak ponizej jeden gram.
Ten poniżej jednen procent zmienia jednak - wszystko.

Moim zdaniem w skrzypcach najbardziej "psuje" dęšłwięk "brzydka harmoniczna" to jest siódma, i warto popatrzeę na wykresach jak silna jest siódma względem podstawowej.
Druga sprawa to ta, że otwarta struna brzmi zupełnie inaczej niż przyciłnięta palcem (a progów nie ma, progiem jest miękki palec...) i włałciwie należałoby badaę dęšłwięk przy strunach przyciłniętych palcem lub obiektem palcoekwiwalentnym (np. gumka do mazania).
Włałnie no ale jak porównasz pomiędzy sobę poszczególne harmoniczne (te piki, proporcje pomiędzy nimi) to odbiegaję drastycznie.Podobno to co słyszymy głównie zawiera się pomiędzy 400Hz a 3000Hz, oba instrumenty w tym zakresie z grubsza nie odbiegaja drastycznie od siebie.

trznoĹci barana.
- Waldzither9
Nie majęc szczegółowego wykresu taka zabawa nie da efektu. Ja w tej skali widzę że są piki ale dla jakich częstotliwołci tego nie zgadnę. Po prostu trzeba posprawdzaę jak w tabelce.Kiedyś rozmawiałem z gołciem któremu coś się w wykresie nie zgadzało, ale lutnik mu pogrzebał w duszy i pomogło. Ciekawe co by było gdyby nie pomogło?Pewnie coś trzeba by szlifowaę?Włałnie no ale jak porównasz pomiędzy sobę poszczególne harmoniczne (te piki, proporcje pomiędzy nimi) to odbiegaję drastycznie.
Przyznaj się michqq widzisz na wykresie czy np 1766Hz ma pik czy dołek? Ja za diabła nie jestem w stanie dostrzec.
Ostatnio zmieniony 2019-03-12, 19:07 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Andrzej
Bez darka byłoby tu duzo smutniej.
Na podstawie analizy spektrum z całę odpowiedzialnołcię mogę powiedzieę że drugie skrzypce zagrały lepiej!
Szczegółowa analiza wykresu wykazuje mi bowiem, iż pierwsze skrzypce na pustej strunie G wydały Ci dęšłwięk F#, co znaczaco utrudnia poprawnę grę.
Jednakże - problem ten jesteł w stanie łacno poprawię. Podcięgnij strunę.

Tentutaj natenprzykład pisze:
The worst situation, the dominance of the 3rd and 5th peaks, must be avoided. The nasal range of 1300 to 1600 Hz must be minimized; while the "operatic range" of 2500 to 3000 Hz should be maximized. Eventually, all notes of a two-octave scale should be studied.
http://www.nagyvaryviolins.com/tonequality.html
Jełli wzięę go za dobrę monetę to "pierwsze skrzypce" z przerosnietymi pikami 3 i 5 są właśnie przykładem na "the worst situation".
( Ale żeby było łmieszniej to oczywiłcie rozumiesz że omawiany trzeci pik przy zagraniu na otwartej strunie G to dęšłwięk D , który Ci się wzięł sztucznie wzmocnił z powodu wzbudzienia struny D, co całkowicie zaciemnia wyniki pomiaru. Weęšłkawałek biurowej tałmy klejęcej i sklej pozostałe struny w kilku miejscach, jak badasz samę strunę G.
)

Tak więc nie patrz na herce tylko na mnożniki.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szereg_ha ... y_(muzyka)
Czy ktos jest w stanie zinterpretowac z punktu widzenia jakosci dzwieku wyniki analizy spektralnej. Zostaly one zrobione dla dwu skrzypiec , w tym Suzuki. Zagralem na pustej strunie G.
Na podstawie analizy spektrum z całę odpowiedzialnołcię mogę powiedzieę że drugie skrzypce zagrały lepiej!
Szczegółowa analiza wykresu wykazuje mi bowiem, iż pierwsze skrzypce na pustej strunie G wydały Ci dęšłwięk F#, co znaczaco utrudnia poprawnę grę.
Jednakże - problem ten jesteł w stanie łacno poprawię. Podcięgnij strunę.

Tentutaj natenprzykład pisze:
The worst situation, the dominance of the 3rd and 5th peaks, must be avoided. The nasal range of 1300 to 1600 Hz must be minimized; while the "operatic range" of 2500 to 3000 Hz should be maximized. Eventually, all notes of a two-octave scale should be studied.
http://www.nagyvaryviolins.com/tonequality.html
Jełli wzięę go za dobrę monetę to "pierwsze skrzypce" z przerosnietymi pikami 3 i 5 są właśnie przykładem na "the worst situation".
( Ale żeby było łmieszniej to oczywiłcie rozumiesz że omawiany trzeci pik przy zagraniu na otwartej strunie G to dęšłwięk D , który Ci się wzięł sztucznie wzmocnił z powodu wzbudzienia struny D, co całkowicie zaciemnia wyniki pomiaru. Weęšłkawałek biurowej tałmy klejęcej i sklej pozostałe struny w kilku miejscach, jak badasz samę strunę G.

Z mechaniki struny wynika że te piki powinny byę w okolicach wielokrotnołci tonu podstawowego, pierwszy pik to ton podstawowy, drugi to razy dwa (czyli oktawa) trzeci to razy trzy (czyli oktawa z kwintę) czwarty pik to razy cztery (czyli dwie oktawy) pięty i szósty pik jeszcze daję się wyrazię w kategoriach tercji albo kwint, ale siódmy to zonk.Przyznaj się michqq widzisz na wykresie czy np 1766Hz ma pik czy dołek? Ja za diabła nie jestem w stanie dostrzec.

Tak więc nie patrz na herce tylko na mnożniki.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szereg_ha ... y_(muzyka)
Ostatnio zmieniony 2019-03-12, 21:08 przez michqq, łącznie zmieniany 3 razy.
trznoĹci barana.
- Waldzither9
Domniemuję że że Paramonov odniósł się do porównania wartołci "cursor" wyrażonej w decybelach, domyłlam się że to coś jak łrednia ważona wszystkich emitowanych dęšłwięków.Jak doszedles do wniosku, ze ten "nizej" gra ciszej? Chcialbym to zrozumiec .
A co do decybeli to jest mała definicja https://pl.wikipedia.org/wiki/Decybel
dla mnie tak czy inaczej to (w wikipedii) brzmi jakby ktoł pisał w Turbopascalu, ale wykres wiele wyjałnia.
Pozdrawiam Andrzej