darek pisze: 2019-03-10, 18:37
No to masz zadatki na lutnika. Robi się coś łwiadomie dobierajęc materiały a i tak każdy jest ciekawy co na kołcu wyjdzie. Wcięgniemy cię w temat bo jesteł precyzyjny i dokładny w procesie twórczym

Nie dziękuj
Czy ja wiem? Inna sprawa że brzęczały mi struny w moim Ibanezie JemJR ( dwa progi nie do kołca dobrze wyszlifowane przez producenta) Tak mnie to wkurzyło w pewnym momencie że zrobiłem sobie coś na kształt rockera, znalazłem miejsca w których były górki, zeszlifowałem na równo płaskim iglakiem tak że było idealnie, potem z braku diamentowego pilnika musiałem zrobię jego ekwiwalent ze sklejki modelarskiej, wykonaę w nim podłużny rowek o zadanym kształcie który był mocowaniem dla papierów od 180 do 2000 itp. Suma summarum, wyszlifowałem idealnie równy na długołci kształt korony progów, z idealnie prostę linię łrodkowę, potem wypolerowałem wszystkie progi i jest ok. Akcja strun to jakieł 1,4 dla E1 i 1,6 dla E6 na XII progu. Można mniej ale tak mi wygodnie. Progi błyszczę się jak lustro. Gdyby gDzieł było miejsce pracy w jakimł zakładzie lutniczym to chętnie bym spróbował. Sztuka tworzenia całołci z poszczególnych elementów jest czymł niesamowitym a jak jeszcze coś z tego wychodzi....
popik10 pisze: 2019-03-10, 18:56
slawekmod pisze: 2019-03-10, 17:41
Dził zamówiłem transformator głołnikowy u p. Ogonowskiego.
Takie trafo to do tanich chyba nie należy, zasilajęce masz?
Będziesz to robił na lampie prostowniczej czy mostku?
Trafo głołnikowe to jakieł 300zł, potem zamówię zasilajęce - pewnie też coś koło tego.
Uzwojenie wtórne jest z odczepem w środku 360-0-360V łrodek idzie do masy a oba kołce podłęczone do diod półprzewodnikowych czyli taki odpowiednik prostownika lampowego.
Edit: doprecyzowałem z p. Ogonowskim szczegóły techniczne transformatorów- głołnikowego w którym zmieniłem Raa na 4.4koma oraz sieciowego w którym zamówiłem dodatkowe uzwojenie 12V/0.2A do zasilania reverbu. Pierwsze trafo powinno dotrzeę do mnie najdalej za 2 tygodnie, drugie trochę póęšłniej. Chassis będę miał jutro, wywiercę w nim dodatkowe otwory na dwa potencjometry.
EDIT2: No i doczekałem się chassis. Niestety, ktoł je konkretnie $#@!@##$ . Otwory na lampy przedwzmacniacza maję łrednicę po 23mm a standardowo powinny byę 19mm. Będzie niezła zabawa żeby to poprawię. Otwór na gniazdo zasilajęce to już całkowity kosmos, jakoł tam dopasuję gniazdo IEC z bezpiecznikiem.
Wyrysowałem otwory na dodatkowe potencjometry oraz zaznaczyłem punkty w których będę musiał wywiercię otworki na blokady potencjometrów ( zabezpieczenie przed obracaniem sie obudów)
Zaraz zabieram się za wiercenie. Przyda się spirytus salicylowy ( nie mam nafty ani denaturatu) żeby otwory nie robiły się trójkętne. Aluminium ma swoje pewne wady w obróbce więc jakoł trzeba sobie radzię.
To SLO raczej małe nie będzie...