menzura a mostek
Moderator: poco
menzura a mostek
Chcę się zabezpieczyę i proszę o radę.
Nabyłem gitarę budżetowę typu stratocaster do remontu.
W efekcie wymieniam korpus na własny.
Chcę zamontowaę mostek stały. Poczytałem o menzurach i myłlę, że ogarniam temat oprócz jednej kwestii.
W jakiej pozycji ustawiacie wózki mostka do jej ustawieł - skrajnie czy łrodek?
Rozsądek podpowiada łrodek, ale wolę się upewnię.
Nabyłem gitarę budżetowę typu stratocaster do remontu.
W efekcie wymieniam korpus na własny.
Chcę zamontowaę mostek stały. Poczytałem o menzurach i myłlę, że ogarniam temat oprócz jednej kwestii.
W jakiej pozycji ustawiacie wózki mostka do jej ustawieł - skrajnie czy łrodek?
Rozsądek podpowiada łrodek, ale wolę się upewnię.
Re: menzura a mostek
Bierzesz stroik chromatyczny (koniecznie) i stroisz pustę strunę a póęšłniej przyciskasz na XII progu i stroisz w tej pozycji - ma brzmieę tak samo tylko oktawę wyżej dlatego musi byę stroik chromatyczny. Przesówajęc wózek w przód lub tył znajdziesz optymalnie brzmięcy dęšłwięk. Ze strunę G zrozumiesz co to znaczy strój kompromisowy
.
No i skoro wymienisz korpus na â??własnyâ?? to będziesz chodzęcę gitarę
No i skoro wymienisz korpus na â??własnyâ?? to będziesz chodzęcę gitarę
Ostatnio zmieniony 2019-04-12, 20:43 przez Jan, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Janek
ęoł mi się wydaje, że koledze PIth-owi chodziło o to jak ustawię siodełka na jeszcze nie zamontowanym mostku żeby wyznaczyę jego położenie a nie o to jak się ustawia menzurę. Ja ustawiam mniej więcej na środku ze wskazaniem na bliżej gryfu. no i jak już zamontujesz gryf we własnym korpusie to na 12 progu masz połowe menzury, przenosisz tę odległołę od 12 progu i na korpusie zaznaczasz linie to jest Twoja MENZURA do tej linii ustawiasz most.tzn siodełka mostu ja pasuję tylko E6 bo jak wiadomo grubsze struny maja ję troszkę dłuższę.
chyba zrozumiane?!
chyba zrozumiane?!
Dziękuję za odpowiedzi. Faktycznie chodzi i o dokonanie pomiarów przed montażem.
Niejednokrotnie na forum zgłaszano problem z ustawieniem menzury bo wózek się 'skołczył' i trzeba go odwracaę.
Tego właśnie chciałem uniknęę.
Trochę też nie chce mi się wierzyę, że Ci co buduję gitary elektryczne przyjmuję łrodkowe ustawienie wózka przy montażu za wyjłciowe.
Sę co prawda patenty mówięce o pomiarach do łrub. Stewmac podaje odległołci trochę inne dla każdego rodzaju mostka.
Na tym forum pomysł został zbesztany.
No nic. Pozostaje wizyta w sklepie.
Jeszcze raz dzięki.
Niejednokrotnie na forum zgłaszano problem z ustawieniem menzury bo wózek się 'skołczył' i trzeba go odwracaę.
Tego właśnie chciałem uniknęę.
Trochę też nie chce mi się wierzyę, że Ci co buduję gitary elektryczne przyjmuję łrodkowe ustawienie wózka przy montażu za wyjłciowe.
Sę co prawda patenty mówięce o pomiarach do łrub. Stewmac podaje odległołci trochę inne dla każdego rodzaju mostka.
Na tym forum pomysł został zbesztany.
No nic. Pozostaje wizyta w sklepie.
Jeszcze raz dzięki.
Ostatnio zmieniony 2019-04-14, 16:32 przez Pith, łącznie zmieniany 1 raz.
Stewmac podaje zgodnie z regułę. Tam nic nie ulega zmianie. Menzura, to menzura i wszystko w tym temacie.
Inna sprawa, to jakie gabaryty i konstrukcję ma nasz mostek. To nie ma nic wspólnego z menzurę, albowiem konstrukcję dostosowujemy do menzury, a nie odwrotnie.
Kolega venn najprołciej, jak się da opisał postępowanie.
Pozdrawiam, Ryszard
Inna sprawa, to jakie gabaryty i konstrukcję ma nasz mostek. To nie ma nic wspólnego z menzurę, albowiem konstrukcję dostosowujemy do menzury, a nie odwrotnie.
Kolega venn najprołciej, jak się da opisał postępowanie.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Skoro menzura to menzura. Proszę o zamknięcie tematu.
Menzura to menzura. Ale każda struna ma własnę kompensację. A to w dużej mierze zależy od użytych strun.