Zbieractwo-początek groąšłŸnej choroby???

Wszystko zwięzane z lutnictwem, a nie pasujęce do innych działów

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
Jan

Zbieractwo-poczętek groęšłnej choroby???

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Nie wiem czy to się tak zaczyna ale obawiam się, że to poczętek groęšłnej choroby zbieractwa, które widziałem w amerykałskich serialach dokumentalnych :-P Czy to się tak zaczyna?? Wpadł mi w ręce Framus i został - tylko po co???
Jużwiem chodziło o ten gryf na pewno się kiedyś przyda!
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

Re: Zbieractwo-poczętek groęšłnej choroby???

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

są różne możliwołci:
1/Kanibalizm, drewno się przyda na ubytki, różne projekty itd.
2/Odsprzedaż/szybki biznes, np gryf całkiem fajny, klient się znajdzie.
3/Edukacja, możesz zrobię płytę wierzchnię z jakiegoł niedrogiego drewna i wkleię, zdobywajęc w ten sposób kolejnę sprawnołę.
Boki można skleię zalepiajęc od łrodka tałmę, a od zewnętrz szczeliny wypełnię pyłem i zalaę CA, wyrównaę drapakiem/żyletkę.
ęšłĽebrowanie jest odklejone, gitara przesuszona, mostek nie utrzyma strun ale strunocięg ma szanse po sklejeniu żebrowania.
4/"Kupaż" możesz zmiksowaę elementy tej gitary z elementami innej, czyli z dwóch popsutych zrobię jednę dobrę.
5/Inwestycja długofalowa/lokata, powiedzmy że zapłaciłeł 30zł a możesz sprzedaę za 80zł kiedy będziesz potrzebowaę kasy.
6/Mebel , wyględa staro i niejedno przeżyła, stare graty są piękne dopóki nie są zagrzybione lub zakurzone.
7/Wartołę opałowa, gdyby była zima stulecia.
P.S. Janek a może zrobisz takie zdjęcie to będzie wiadomo na ile jest ęšłle?
download/file.php?id=7488&mode=view
Ostatnio zmieniony 2019-03-04, 21:18 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Zbieractwo jest fajne, ja np kolekcjonuję instrumenty :)
Głównie stare :) i wiszę na łcianie, Ty też tak możesz zrobię.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Zrób sobie wieszaki jak w tym filmiku;-)
https://www.youtube.com/watch?v=nYTCZup ... E&index=22
â?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łš
wieszaki mogę byę dokręcane dwoma wkrętami do łciany, albo mieę kształt wideł i pojedynczym kołcem wkręcany w łcianę/kołek/otwór , może też byę zawieszany na haku wiszęcym na rurze
https://images.reverb.com/image/upload/ ... a7eixf.jpg
lub podobny do niego ale wkręcany w sufit. Oczywiłcie klasyki i akustyki są lżejsze a elektryki cięższe, dlatego zamocowanie należy dostosowaę do wagi.
Ostatnio zmieniony 2019-07-08, 20:04 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jan

Chyba jednak zostawię sobie. Gryf się wykorzysta bo jest z prętem napinajęcym a pudło na deseczki. Beleczki suszone z 40 lat lub więcej będę na zbrojenie do innej gitary lub Ukulele jak znalazł.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

Czasem człowiek ma nieodpartę chęę zaopiekowania się "upadłę" gitarę, szczególnie gdyby cena była nieduża.
Ostatnimi czasy obserwuję jednego niedrogiego sprzedawcę z przyzwoitymi kosztami wysyłki do Polski, instrumenty często też bywaję ciekawe ale uszkodzone tutaj brzęczęca na 12 progu gitara z pękajęcym gryfem, nie wiadomo do iluâ?łš dojdzie na licytacji, czort wie jak to naprawiaę, bo nie ma dziury na rękę.
https://www.ebay.de/itm/TEILDEFEKT-APC- ... 100623.m-1
Pozdrawiam Andrzej
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Ktoł walnęł tę gitarę o ..., powiedzmy kant. Rozbicie boku, pleców i pęknięty gryf, to skutek tego samego działania "sprawcy" i to wykonanego z dużę siłę.
Kupię, nie kupię, naprawiaę, nie naprawiaę, a jak naprawiaę, to ile pracy i kosztów, jaki efekt kołcowy itd., to są pytania , na które odpowiedęšłbędziesz znał po zakupie.
Te widoczne uszkodzenia, to tylko wierzchołek destrukcji, a zwłaszcza wnętrza, którego nie widaę.
Jak dla mnie to opał, chyba, że wykorzystasz samę płytę górnę, bo z dobrego drewna. Boczki i tył, to sklejka 3 warstwowa, a kto wie, czy i top taki nie jest, czyli łwierk- coś tam-łwierk - teraz taka moda, co nie znaczy, że słabo brzmię. Wprawdzie napisano , że top, to lity łwierk, więc pewnie lity
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Waldzither9

Dopiero teraz zauważyłem w opisie że struny nylonowe, co wydaje się dziwne.
Dzięki Ryszard za trzeęšłwę ocenę sytuacji co do wartołci instrumentu, wyględa że wartołciowe są Top i ewentualnie klucze, a po transporcie czasem tylko klucze .
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jacek A. R.

Nieprzeczytany post autor: Jacek A. R. »

- w łwiecie anglojęzycznym głównie w USA to się nazywa GAS - Guitar Acquisition Syndrom. W opisanej tu sytuacji bioręc pod uwagę jakołęĂ i stan zachowania myłlę, iż jest to znakomite pole do przeprowadzania ęwiczeł praktycznych z zakresu lutnictwa gitar klasycznych, restauracji , etc.
Ostatnio zmieniony 2019-06-16, 10:31 przez Jacek A. R., łącznie zmieniany 1 raz.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Może ta jest "bardziejsza" (ten sam sprzedawca).
https://www.ebay.de/itm/DEFEKT-Elektro- ... Sw9aJc~3DZ
tylko w opisie scala 43 ? dziwne, amazon ję pokazuje jako 65, sam nie wiem... W najgorszym wypadku to takie większe Ukulele lub po prostu błęd opisu.
Pozdrawiam Andrzej
DziadBrodaty

Nieprzeczytany post autor: DziadBrodaty »

Jacek A. R. pisze: 2019-06-14, 12:07 GAS - Guitar Acquisition Syndrom
Ciekawe. Włałnie liczyłem - moje dziecko ma szełę. Ale to nic, bo swoich harmonii naliczyłem z pamięci dziesięę, przy czym mogłem coś pominęę, bo czekaję na lepsze czasy pobunkrowane w różnych dziwnych miejscach. No i zbieram dopiero od kilku lat, młody zbiera dłużej. Ale jak widzę takiego rupiecia, co rozpada się w rękach, no to nie mogę się powstrzymaę, żeby go nie przygarnęę, jak niedrogo. AAS ? :-?
Awatar użytkownika
Waldzither9

Pewnie dlatego ,że będęc dzieęmi dołwiadczyliłmy ,że instrumenty były paskudnie drogie, długowieczne, przez co były naprawiane dokęd się dało, dzisiejsze instrumenty czasem to jednorazówki na 3 lata. Poza tym takie naprawianie to też poniekęd natręctwo (lepsze takie niż inne).
A wynika to z "naszych czasów" kiedyś ktoł je przewidział... https://www.youtube.com/watch?v=17PkUsTVa7g ;-)
Z drugiej jednak strony jak ktoł marzył o Gibsonie w 1973 to czasem dzisiaj ma szanse zrealizowaę marzenie i go kupię w stanie upadku i naprawię, potem na wętrobie dużo lżej i wzrasta samoocena.
Ostatnio zmieniony 2020-11-01, 08:38 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Waldzither9

Janku.Tak przeględajęc ceny za top łwierkowy http://shop.sollerguitars.com/product_i ... /es-3.html
lub https://maderasbarber.com/tonewood/en/e ... ann-3.html
pomyłlałem sobie ,że gdyby taki top wstawię w miejsce topu Twego Framusa to może by to dobrze zagrało?
Miało by to sens przy okazji innych zakupów, aby transport wyszedł taniej. Zakładam ,że 3 klasa też ma dęšłwięk.
Ostatnio zmieniony 2020-09-12, 12:35 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jan

Andrzeju wczoraj trzymałem w ręce to pudło i o tym dokładnie myłlałem żeby zrobię top 🤣 cholera telepatia jest faktem. Przemyłlę.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

1.Nowy top ale bez otworu rezonansowego.
2.Otwór w górnym boku.
3.Nowe ożebrowanie aby struny stalowe dobrze działały.
4.Wklejenie gryfu.
5.Zanim wkleisz stary mostek możesz rozważyę czy wypróbowaę jak brzmi pływajęcy mostek z litej kołci w połęczeniu ze strunocięgiem wychodzęcym z kołca gitary, jak się nie spodoba to powrót do starego mostka, tylko pytanie czy z innym otworem rezonansowym ręka dotrze pod top aby wstawię podpórkę podczas klejenia mostka? Niestety kompensacja w tym wariancie jest trudniejsza a przynajmniej inna, choę możliwa. Ostatni punkt to taka "luęšłna wariacja" na temat, efekt dęšłwiękowy tych wszystkich innowacji będzie niespodziankę.
Jak nie lubisz takich mostków to nie namawiam. To są tylko możliwołci.
Stary top też dałoby się "postawię na nogi" ale jest pofałdowany, dociskanie go aby zachowaę płaszczyznę i równoczełnie skleię łciłle elementy to trochę niełatwe zadanie, mnie kiedyś zrobiły się minimalne fale, a po przeszlifowaniu dęšłwięk był czysty, ale top zmienił tonację i już nie jest "G" tylko pół tonu dalej.
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
ODPOWIEDZ