Ukulele blueberry burst

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Ukulele blueberry burst

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Będzie ładny i stabilny gryf.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
kossimon

Nieprzeczytany post autor: kossimon »

Dokleiłem zgrubienie w gryfie,
wycięłem:
- połęczenie z korpusem;
- obrys tyłu;
- dziurę w szablonie
ObrazekObrazekObrazek

Mam pickupy.
Mostek i strunocięg waham się czy frezowaę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
kossimon

A tak by wyględało przy dwóch opcjach:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
kossimon

No to mam małę zagwozdkę i pytanie.
Nie wiem co zrobię.
Wycięłem obrys frontu i wyszlifowałem krawędęšłrazem z tyłem:
ObrazekObrazek
Grubołę frontu 18mm (musiałem wzięę nowę deskę, poprzednię zużyłem na drugi gryf :) )
Grubołę tyłu około 25mm (musiałem wyrównaę płaszczyznę i trochę się skurczył)
Na sumie z proporcji do oryginału powinno byę 44, czyli prawie się zgadza, ale proporcje front/tył już nie:
Obrazek
zagwozdka brzmi: czy odchudzię front i dokleię drugę warstwę sapeli do tyłu, czy robię jak mam?
Tylko wyględ będzie inny ? pewnie delikatnie inne brzmienie ? chodzi mi o to, że może jeszcze coś mi umyka?

I drugie pytanie: jaka jest szansa (może byę w % ;) ) zrobię frez na binding bez rolki prowadzęcej - nie wiem, czy kupię (w necie za około 150-200pln widziałem - trochę drogo), czy próbowaę robię dremelem.

Awatar użytkownika
PiotrCh

Jakieł prowadzenie frez musi mieę. Frezowanie bez prowadzenia to tak to się nie da. Sę jeszcze ręczne sposoby nacinania kanału na binding. Poszukaj na YT. Takie nacinaki.
Jak wycięłeł te kształty? Jakich narzędzi używasz?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
kossimon

To konkretnie przy pomocy: piła stołowa, wyrzynarka precyzyjna, strug elektryczny, szlifierka mimołrodowa, papier łcierny, imadło modelarskie, zaciski. Generalnie mam dużo narzędzi do obróbki drewna: zdzieraki, pilniki, dłuta, frezarka górnowrzecionowa, dremel z frezami, stojak do wiertarki, stojak do dremela, kilka frezów, imadło stolarskie, pewnie coś jeszcze by się znalazło.

Poszukam na Youtube jak zrobię bez prowadzenia frezu.

Awatar użytkownika
PiotrCh

Bardzo ładnie Ci to idzie. Pilnuj grubołci korpusu w sensie głębokołci pikapów i generalnie hardwaru.
Nacinaki do kanałów bindingowych stosowali lutnicy od gitar klasycznych - tam szukaj.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
kossimon

Dziękuję za komplement :)

Znalazłem narzędzie na Youtube, dzisiaj niedziela niehandlowa ... to zbudowałem
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ale są dwa problemy: na zakrętach wewnętrznych skraca się odległołę i to bym jeszcze przeskoczył szlifujęc krawędzie narzędzia, ale klon jest mega twardy i nie wierzę, że uda się przycięę 5mm głębokołci
Obrazek
chyba że tylko zaznaczaę nożykiem a póęšłniej oraę dłutem.

Awatar użytkownika
PiotrCh

Nacięcie musi byę od góry i od boku. Oczywiłcie dłutkiem podbieraę - to dobry pomysł. Musi byę super naostrzone.
pozdrowienia
Piotr
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Zrób nacinak nie płaski tylko o przekroju okręgłym i wszędzie wejdzie i jeszcze zwróę uwagę na sposób ostrzenia do zewnętrz bo potem mogę ci się szpary przy wklejaniu blndy porobię ,binda 5 mm to nie jest tak dużo tylko sie musisz przyłożyę

pozdrawiam ww
Awatar użytkownika
kossimon

Mam pewne przemyłlenia: nie wiem czy wybrałem najlepszę metodę nauki budowy gitary za pomocę tego ukulele - łatwiej by było chyba od razu gitarę :) Już tłumaczę dlaczego.

Pickupy z chin przyleciały, ale mostka i strunocięgu nie ma nigdzie...
Rozstaw strun powinien byę 15-16mm. Minimalne basowe maję 18.
Kupiłem wzór gitarowy jednego i drugiego (w mostku udało mi się rozebraę regulację menzury) i wyszło mi, że jedyne co wystarczy zmienię to rozstaw strun - reszta identyczna, łruby mogę wzięę z oryginału- zawsze to trochę mniej roboty.
Kupiłem też pręty aluminiowe i chciałem wyfrezowaę ale ...
aluminium (nie wiem jaki dokładnie stop mam) jest twardsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Chciałem wystrugaę z aluminium a póęšłniej sprayem srebrnym psiknęę.
Frezy jakie mam (teoretycznie do metalu - kupione w Castorama czy LM) jak by to okrełlię ... nie są najlepszej jakołci ;) Próbowałem dremelem, nie szło, próbowałem wiertarkę z frezem większym - też jak po grudzie. Najlepiej idzie pilnikiem ręcznym ale to mało precyzyjne.

Tak to wyględa, piękne nie jest ale jak się psiknie sprayem może trochę zyska na wyględzie: Obrazek

Zaczęłem szukaę tokarzy - we Wrocławiu znalazłem dwie firmy, obie tylko większe partie robię, ale przynajmniej z jednym starszym panem (firma rodzinna) sobie pogadałem i usłyszałem: niech Pan nie szuka, bo i tak nie znajdzie - będzie kosztowało majętek, już nikt nie robi na sztuki. Pytam: to może podpowie Pan gdzie dostaę dobre frezy do "zabawy" i podpowie jak to strugaę. Podpowiedział jak wycięę kanały regulacyjne i polecił jeden sklep z którego korzystaję - jutro się wybieram. Ale jak to nie wypali (za drogie albo nie wyjdzie mi struganie) to zarzucam obróbkę metalu i szukam gotowca inaczej wyględajęcego niż tune-o-matic ...

Zastanawiam się jeszcze, czy po drodze (w tzw. międzyczasie) basu nie zbudowaę.
Mam już nawet protoplastów wyględu.

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Alu jest bardzo wredne w obróbce. I właśnie wbrew pozorom twarde stopy lepiej obrabiaję się przy skrawaniu. Ważne są też parametry obróbki. Ja bym do tego użył raczej bręzu będęšłmosiędzu. Bardzo jestem ciekawy tego sposobu na kanały i namiaru na sklep.
To prawda że taki detal będzie kosztowaę majętek ale spróbuj w Alhenie. Oni mi robili parę rzeczy. A jak już całkowicie odpułcisz to mogę spróbowaę to wyfrezwaęu siebie. Ale nie obiecuję, nie wiem co wyjdzie.
A sklep z frezami? Np Expancnc
https://expancnc.com/
Awatar użytkownika
kossimon

Faktycznie, nie napisałem co usłyszałem.
Sklep to el-vis koło FATu, byłem, kupiłem, zobaczymy co z tego wyjdzie.

A propos pomysłów to usłyszałem 4:
1) odlew - odpada :)
2) wyciskanie/wytłaczanie czy jakoł tak - zapomnialem, bo ciężki sprzęt potrzebny.
3) wyfrezowaę frezem szerokołci kanału, póęšłniej dłutakiem (o ile dobrze pamiętam nazwę) zdrapaę/zedrzeę rogi - można użyę jako substytutu kolumny wiertarki i złamanego wiertła.
4) wywiercię rogi a póęšłniej frezem dojłę do tych rogów (takim raczej mniejszym niż szerokołę kanału) - ta opcja jest najbliżej moich preferencji

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jakie głębokie potrzebujesz te kanały?
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

1) odlew - odpada :)
Chyba że masz znajomego technika dentystycznego który jest Ci winien przysługę.
Oni robię odlewy na wosk tracony detali rozmiaru "szczęka tełciowej".
I każdy odlew jest indywidulany, na miarę.
W różnych metalach, w tym i w stali nierdzewnej (staliwie).
Przy większej ilosci identycznych odlewów (ale nie przy jednym) to są też firmy robięce oznaki odznaki i guziki metalowe.
Googlaę po hałle "odlewy ze znalu" (cynk plus alu), ale pojedynczego elementu raczej nie robię.
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
ODPOWIEDZ