Czym zabezieczyą klonowy gryf.

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
slawekmod

Czym zabezieczyę klonowy gryf.

Nieprzeczytany post autor: slawekmod »

Mam gitarkę, Ibaneza JemJr (taki budżetowy JEM) . W tym modelu jest tak że gryf jest lakierowany a główka już nie co widaę na zdjęciu (robię tak fabrycznie- taka jest informacja od europejskiego dystrybutora). Chcę to zabezpieczyc woskiem. Jest wosk Warwicka do klonu. Pytanie tylko czy nie zmieni to koloru główki?
Szukałem informacji w interncecie na temat woskowania ale na większołęi for rozmowa zaczyna się od takiego pytania jak moje a po trzech wpisach jest już o konserwacji przetworników :lol:
popik10

Re: Czym zabezieczyę klonowy gryf.

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Tu się nie wypowiem bo nie mam doświadczenia z woskowaniem, ale...
Jak masz dwie powłoki różnego rodzaju na jednym podłożu to na 99% będziesz miał inny kolor pytanie tylko jak bardzo.
Mogę podesłaę Ci kawałki jawora zrobisz testy.
Awatar użytkownika
slawekmod

Może zrobię inaczej; zakupię wosk, zdemontuje jeden z kluczy i zrobię próbę pod nim. Zobaczymy jak się przyjmie. Na jaworze może to trochę inaczej wygladaę ( pewnołci nie mam) Teraz widaę wyraęšłnie przejłcie, nie lakierowane jest jałniejsze. Nie wiem co to za moda lakierowaę pół gryfu.
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Nieprzeczytany post autor: Mirek Sadowski »

Polakierowałbym nitro , prawdopodobnie kolor zbliżył by sie bardzo do pomalowanej częłci, a potem odcięł główkę tałmę papierowę i gryf zrobił watę stalowę na satynę. Przed samym lakierem trzeba jednak położyę podkład (Primer). Po min 2 lakierowaniach przetrzeę papierem 600>1000 > 2000 a na kołcu polerka. Nie powinno byę łladu nawet bez opcji z odcinaniem i robieniem satyny.
pozdrawiam MS
Awatar użytkownika
slawekmod

Obawiam sie że to przerołnie moje możliwołci warsztatowe w Warszawie. W Ostrowcu są takie ale obawiam się malowania, to nie to samo co zrobienie wzmacniacza.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Na jaworze może to trochę inaczej wygladaę ( pewnołci nie mam)
Z posiadanych przeze mnie informacji Jawor to taki Klon, który rołnie w górach. Każdy Jawor jest Klonem, ale nie każdy Klon jest Jaworem. Potocznie ludzie używaję tych nazw zamiennie, ale przed zakupem zawsze warto się upewnię, na dodatek jest jeszcze kanadyjski, twardszy. Przed uszczegółowieniem trudno powiedzieę czy to to samo czy coś innego.Reasumujęc, Popik10 proponuje najprawdopodobniej to samo, tylko inaczej to nazwał.(nie powinno się różnię, a jełli to niewiele).
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Jak powiedział jawor - to myłlał o jaworze, nie o klonie:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

w sumie też tak pomyłlałem https://pl.wikipedia.org/wiki/Klon_jawor
Pozdrawiam Andrzej
ODPOWIEDZ