Przyrząd do bindingu i purflingu
Moderator: poco
- Mirek Sadowski
Przyrzęd do bindingu i purflingu
Binding i purfling to elementy , które dobrze wykonane podnoszę estetykę instrumentu, jełli ęšłle znacznie obniżaję. Wykonanie tego "ręcznie" jest możliwe, lecz wymaga dużego doświadczenia. Ponieważ go nie miałem i nie staę mnie było na próby , zainspirowany różnymi rozwięzaniami zrobiłem poniższy przyrzęd. Przy okazji zdjęcia pokazuję jak zrobiłem purfling z abalonu. Najważniejsza jest zasada, że wkleja się wszystko oprócz abalonu, a abalon zastępuje tałmę z teflonu pociętego na szerokołę abalonu - w moim przypadku 2mm. Po wyschnięciu kleju wycięga się tałmę z teflonu i w to miejsce układa się abalon.
Wszystkie rowki frezuję jednym frezem, zmieniam tylko łożyska, dla większołci wypadków wystarczę 3 łożyska.
Wszystkie rowki frezuję jednym frezem, zmieniam tylko łożyska, dla większołci wypadków wystarczę 3 łożyska.
Ostatnio zmieniony 2019-09-13, 10:12 przez Mirek Sadowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Przyrzęd do bindingu i purflingu
Ze znanych mi konstrukcji uważam że ta jest najlepszę.
A to ze względu na możliwołę frezowania topów sferycznych. Nie jest wolna jednak od wad. Słabo widaę obszar frezowany. Ja używam freza z jednego rodzaju łożyskiem a z dotoczonymi pierłcieniami. W sumie na jedno wychodzi.
A to ze względu na możliwołę frezowania topów sferycznych. Nie jest wolna jednak od wad. Słabo widaę obszar frezowany. Ja używam freza z jednego rodzaju łożyskiem a z dotoczonymi pierłcieniami. W sumie na jedno wychodzi.
- Mirek Sadowski
Było by milej gdyby był widoczny (obszar frezowany) ale specjalnie nie przeszkadza to, dopóki nie odkręci się łożyskopopik10 pisze: 2019-09-13, 07:53 Ze znanych mi konstrukcji uważam że ta jest najlepszę.

Z tymi pierłcieniami to dobry pomysł, napisz proszę jak je mocujesz do łożyska - jakał łrubka na imbus ?
Rzecz jest prosta do wykonania za pomocę tokarki.
Kupujesz frez np. którył z takich.
https://www.lunapolska.pl/artyku%C5%82/ ... 210080107/
Dokupujemy do niego łożyska w jednym rozmiarze (groszowa sprawa) i dotaczamy odpowiednie pierłcienie.
To zdjęcie pod spodem jeszcze bez łożysk. Ale obecnie mam secik już poskładany. Plusem jest to że dotoczyę możesz każdę łrednicę. Nie jesteł ograniczony łrednicę łożyska. Ja swoje wprasowywałem. A pierłcienie są z aluminium. Chciałem Cię zapytaę o jiga do kerfingu. Ja mam swój zrobiony na kolanie więc nie ma co pokazywaę. Ale myłlę nad poprawieniem konstrukcji. Masz jakieł przemyłlenia?
Dokupujemy do niego łożyska w jednym rozmiarze (groszowa sprawa) i dotaczamy odpowiednie pierłcienie.
To zdjęcie pod spodem jeszcze bez łożysk. Ale obecnie mam secik już poskładany. Plusem jest to że dotoczyę możesz każdę łrednicę. Nie jesteł ograniczony łrednicę łożyska. Ja swoje wprasowywałem. A pierłcienie są z aluminium. Chciałem Cię zapytaę o jiga do kerfingu. Ja mam swój zrobiony na kolanie więc nie ma co pokazywaę. Ale myłlę nad poprawieniem konstrukcji. Masz jakieł przemyłlenia?
Wytnij w tej drewnianej podstawce pod frezarkę klin z przodu (powstanie takie miejsce , jak w przyrzędzie do piły włołnicowej, klin z otworem w wierzchołku) i będzie wszystko widaę. To drewienko w środku, prawa strona https://phuabc.com.pl/pila-wlosowa-300m ... w-502-set6
Zablokowaę pierłcienie na łożysku można na kilka sposobów ; pasowanie na wcisk,na goręco, na klej (CA)- 1-2 krople, na pierłcieł rozprężny - ale to wymaga innych , drobnych zmian w konstrukcji, lub przy dużych różnicach łrednic łożysko-pierłcieł kołek dociskowy.
Najwygodniej jest zmieniaę cały zespół, czyli łożysko z pierłcieniem, a nie wymieniaę tylko pierłcienie na łożysku. Ale to sprawa użytkownika.
Pozdrawiam, Ryszard
Zablokowaę pierłcienie na łożysku można na kilka sposobów ; pasowanie na wcisk,na goręco, na klej (CA)- 1-2 krople, na pierłcieł rozprężny - ale to wymaga innych , drobnych zmian w konstrukcji, lub przy dużych różnicach łrednic łożysko-pierłcieł kołek dociskowy.
Najwygodniej jest zmieniaę cały zespół, czyli łożysko z pierłcieniem, a nie wymieniaę tylko pierłcienie na łożysku. Ale to sprawa użytkownika.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Tak zrobiłem. Każdy pierłcieł ma swoje łożysko.
Zestawy z wymiennymi różnych łrednic łożyskami są bardzo drogie. To jest hobby, trzeba szanowaę łrodki finansowe i wydawaę je rozważnie
Zestawy z wymiennymi różnych łrednic łożyskami są bardzo drogie. To jest hobby, trzeba szanowaę łrodki finansowe i wydawaę je rozważnie
- Mirek Sadowski
To cenne rozwięzanie, napewno skorzystam z pomysłu, bo rzeczywiłcie czasami ogranicza mnie kwantowołc rozmiarów łożysk, przy projektowaniu zdobieł. Nie obędzie się jednak bez wizyty u zaprzyjaęšłnionego tokarzapopik10 pisze: 2019-09-13, 15:33 Rzecz jest prosta do wykonania za pomocę tokarki.
To zdjęcie pod spodem jeszcze bez łożysk. Ale obecnie mam secik już poskładany. Plusem jest to że dotoczyę możesz każdę łrednicę. Nie jesteł ograniczony łrednicę łożyska. Ja swoje wprasowywałem. A pierłcienie są z aluminium.IMG_20190320_132122.jpg
Chciałem Cię zapytaę o jiga do kerfingu. Ja mam swój zrobiony na kolanie więc nie ma co pokazywaę. Ale myłlę nad poprawieniem konstrukcji. Masz jakieł przemyłlenia?

Do kerfingu nie mam żadnego przyrzędu , kawałek kantówki z wbitę pionowę blaszkę o grubołci 0,5mm mocuję łciskami do piły tałmowej i dziargam. Odległołę blaszki od brzeszczota to skok kerfingu. Kantówka ogranicza głębokołę nacięcia by zostało ok 0,5mm. Pierwsze nacięcie gdzie kolwiek a a póęšłniej już blaszka ustala następne.
Kerfing sam robiłem tylko raz gdy kupny był za węski do gitary z abalonem, zależało mi by kerfing sięgał poza frezowany rowek. Trochę to zachodu bo najpierw trzeba wyfrezowaę kształt kerfingu, brzeszczot 0,35mm, w miarę nowa, tylne łożysko powinno trochę napinaę brzeszczot by nie było bicia i piła nie przecinała listwy do kołca.
pozdrawiam MS
- Mirek Sadowski
Nie bardzo jest to wskazane, bo ta drewniana podstawka pod frezarkę, ma od dołu przyklejonę kopułę z twardego drewna, która ma kontrolowaę stałę głębokołę frezowania niezależnie od kęta nachylenia płyty tylnej czy topu w danym punkcie (radius 15 lub 28 ft). Ten kęt jest inny w tali a inny np przy mocowaniu gryfu i bez tego wychodziły różnice w wysokołci bindingu nawet 2mm.poco pisze: 2019-09-13, 15:54 Wytnij w tej drewnianej podstawce pod frezarkę klin z przodu (powstanie takie miejsce , jak w przyrzędzie do piły włołnicowej, klin z otworem w wierzchołku) i będzie wszystko widaę. To drewienko w środku, prawa strona https://phuabc.com.pl/pila-wlosowa-300m ... w-502-set6
Pozdrawiam, Ryszard
Ostatnio zmieniony 2019-09-13, 16:59 przez Mirek Sadowski, łącznie zmieniany 1 raz.
To trochę żmudne rozwięzanie. Przekładanie listewki za każdym nacięciem. Ja mam to tak rozwięzane że wystarczy popychaę sanki. Sę wszelkie regulacje. I gęstołci nacięę i głębokołci. Dzisiaj właśnie nacinałem listwy i pomyslałem że na pewno masz jakieł wypasione rozwięzanie
. Stęd moje pytanie
- Mirek Sadowski
Przykro mi , że Cie zawiodłem
, jak się zawiodę na chiłskim producencie to sobie przypomnę o Tobie 

Ali daje coś takiego. Kupiłem i będę za jakił czas testował. Tutaj głębokołę wejłcia frezu reguluje się odpowiedniej łrednicy łożyskiem.
Pozdrawiam Janek
O bardzo dobra cena
Trzpienie metryczne czy calowe?
Kiedy ja szukałem mieli tylko w USA. I cena kosmiczna.
Teraz widziałem i stewmac zobaczył nasz rynek i ma ofertę dla Polski
Trzpienie metryczne czy calowe?
Kiedy ja szukałem mieli tylko w USA. I cena kosmiczna.
Teraz widziałem i stewmac zobaczył nasz rynek i ma ofertę dla Polski
Calowe ale podaję też w mm. Ta łrednica trzpienia jest włałciwa dla mojej frezarki ręcznej Makita. Na zdj masz wymiary.
Pozdrawiam Janek
Włałnie 6.35 temat dla mnie zamyka
- Mirek Sadowski
Na drugim od góry zdjęciu można zobaczyę taki frez , kupiłem trzy różne z kompletem łożysk i serdecznie odradzam. Moja frezarka mało sie nie rozpadła - brak wyważenia, mimo to zaczałem frezowaę bo nie wiedziałem jak powinna brzmieę frezarka. Frez wytrzymał frezowanie jednych plecków z ovangkol (niezbyt twarde drewno), po przejłciu na top - łwierk, zaczęł bardziej wyrywaę niż frezowaę. W czasie prób łożyska "zacinały sie" i grzały straszliwie a wjednym zupełnie oddzieliła sie tarcza zewnętrzna. Po zakupie kompletu mniej budżetowego frezowanie stało sie przyjemnołcię . Poza tym w tym komplecie jest dziura w cięgu łrednic łożysk w złym miejscu - brak łożyska 25,4mm , o ile pamietam dla mnie ta łrednica była istotna.