Mordorus pisze: 2019-09-04, 21:29
Mirku dzięki za sprawdzonę metodę jak dostrugam jeden boczek to sprawdzę u siebie twoim sposobem w zasadzie już mam całę machinerię tylko muszę sprawdzię jak działa ale mam teraz zlecenie na skórzany pas dla harleyowca na urodziny i nie mam czasu na gitarzenie.
nie ma żadnego ryzyka, można to robię w przerwie łniadaniowej, a z harleyowcem lepiej nie zadzieraę
@popik10 Znalazłem tę firmę z blachę ze stali sprężynowej, firma nazywa się materialis elements, adres strony https://www.materialis.pl/ibelts_shim.php, na stronie w przejrzysty sposób można wybraę odpowiednię formatkę
Ja kupiłem z gustownę skrzyneczkę (patrz zdjęcie w prawym dolnym rogu maszyny). Ustawia się temperaturę dwoma przyciskami i to wszystko. Jełli ktoł ma większe wymagania to ten panel ma jeszcze możliwołę osobnego ustawienie temperatury poniżej której ma włęczyę grzanie i powyżej której ma wyłęczyę grzanie. Panel stanowi całołę z grzałkę więc nie trzeba stosowaę żadnych dodatkowych termometrów, termostatów i połęczeł.
pozdrawiam Mirek
Do ustawiania temperatury jest sterownik z termostatem. Można go regulowaę do 1/10 *C, ustawię dolnę i górnę granicę temp oraz opóęšłnienie włęczania i parę innych rzeczy.
Przetestowałem Mirka sposób i łwietnie działa, boczki "same" się gnę przepięknie. ęšłĽeby lepiej odparowywała woda to nie owijam srebrem dookoła tylko kładę warstwę z góry i dołu tak by bokami uciekała para a jak mam wszystko dokręcone to jeszcze rozcinam z boku papier woskowany by polepszyę odejłcie pary. Wyginałem tak jak pisał Mirek ale póęšłniej zrobiłem nieco innaczej - grzałem trzymałem boczki 10 min i zostawiałem w formie do następnego dnia a w następnym dniu włęczałem jeszcze grzałkę na 8 min i jak ostygło wsadzałem do formy i dociskałem zostawiajęc by wyschło parę dni w dybach. Jestem zachwycony tym jak idealnie proste wychodzę boczki. Gięcie na rurze czy innym metalowym profilu to porażka w porównaniu do precyzji i jakołci boczków po gięciu na kopycie i stabilizowaniu ich i dosychaniu póęšłniej w formie.
Ostatnio zmieniony 2019-09-25, 13:22 przez Jan, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko ok. Ale jak to zrobię? Masz jakił manual? Nie mogę go odpalię żeby grzał.
Jak wciskam set i ustawiam np 80 to nie ma żadnej reakcji.
Sterownik mam dokładnie ten sam.
Masz taki sterownik? jak ten na zdj? MIałem też ten problem, ze nie wiedziałem jak to włęczyę. Pogrzebałem na necie i znalazłem co to za oznaczenia są, mniej więcej tak to wyględa.
H/C Heating, Cooling -ustawiasz tylko Heating czyli literkę H
CA - temp. correction - ustawiasz skok temperatury - ustaw 1*C
LS/HS - minimalna i maksymalna temp. domyłlnie ustawiony na -50/+110
PU - delayed start - opóęšłinenie startu - ustaw na "0"
A7 - opóęšłnienie wyłęczenia - jak osięgnie zaordynowana temp to wyłęczy się po wskazanym czasie
d - co ile ma czytaę temp. ustaw 1
Piotrek uważaj z temperaturę! Ta mata nagrzewa się błyskawicznie do zadanej temperatury.