U- łciski dla forumowiczów

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

popik10

Re: U- łciski dla forumowiczów

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jak waży za dużo szkoda obciężaę płytę. Ja mam łcisk alu typu c z dociskiem trzypunktowym. Bardzo łatwo to ustawię i docisnęę.

coś takiego kiedyś zrobiłem, bardzo dobry patent.
viewtopic.php?f=27&t=2801&p=26686&hilit ... isk#p26686

Było to robione dołę dawno, teraz do akustyków też zrobię podobny bo bardzo dobrze się sprawdził.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Bardzo fajne U-łciski, mnie tylko dręczy pytanie czym jest nawiercany ten stalowy płaskownik?
Normalne wiertło do metalu, dodatek oleju i małe obroty?
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Nieprzeczytany post autor: Mirek Sadowski »

Do pierwszych łcisków kupiłem zupełnie niepotrzebnie płaskownik ze stali nierdzewnej (na ostatnim zdjęciu najwyżej) i miałem problem, na pierwszym otworze spaliłem trzy ganz neue wiertła z Chin. Na szczęłcie znalazłem stare zardzewiałe wiertło po ojcu i bez problemu skołczyłem robotę. Płaskownik ze zwykłej stali bez problemu przewiercisz nawet marketowym wiertłem jełli nie będzie miało ujemnych kętów :).Oczywiłcie płyn do wiercenia mile widziany, ale nie obowięzkowy, jełli nie doprowadzisz do wiertło do czerwonołci :)
Przy okazji moje doświadczenia z chiłskimi tanimi wiertłami niech będę ostrzeżeniem dla potomnych. Nadeje się co 5 i to do drewna najwyżej, bo krzywe i miękkie. Sę i chiłskie dobre ale w cenie podobnej do naszych.
pozdrawiam Mirek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Kupujcie wiertła kobaltowe, a nie będzie problemu. Sę dosyę drogie, ale opłaca się. Olej,każdy dostępny maszynowy będęšłsilnikowy -jadalnego nie testowałem!- do wiercenia mile widziany, nie woda, czy inne płyny (emulsja chłodzęca, takie białe mleko, jest szkodliwa dla zdrowia, a głównie kołci). Olej ułatwia także cięcie twardych metali np. blachy transformatorowe piłkę do metalu -tylko wolno i równo :-D .
Co do wiercenia stali nierdzewnej, to powiem, że jest to wredny materiał! Niby miękki, ale bardzo cięgliwy i tutaj raczej obroty małe. Zresztę , ja generalnie stosuję do wszystkich metali obroty na poziomie 500-850. Wysokie, to tylko do drewna. Dodam jeszcze, że staram się wiercię stopniujęc łrednice. Nigdy na gotowo - wyjętek, to żeliwo i drewno. ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Włałnie te tanie chiłskie maję robię za kobaltowe, a włałciwie maję wyględaę na kobaltowe - maję żółty nalot i to jdyne podobiełstwo z kobaltowymi :).
Stopniowanie jest ok , ale dla otworu 3mm gdy się ma jedno wiertło , które jako jedyne nawięzało walkę nie wchodzi w grę :)
pozdrawiam Mirek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Tu się mylisz w opisie, albowiem kobaltowe nie są żółte ( https://allegro.pl/oferta/dewalt-dt5419 ... 1LEALw_wcB) . Te żółte, to właśnie takie lisy farbowane z napisem lub przypiętę łatkę, są podobno tytanowe, ale to jest badziew. Tak wyględaję https://allegro.pl/oferta/wiertla-do-me ... rlEALw_wcB
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Awatar użytkownika
Waldzither9

Dzięki za bardzo praktyczne informacje. Mam niezłę kolekcję połamanych wierteł do metalu które kupowałem za poradę sprzedajęcych, nie sprawdziło się żadne. Fakt że mam węża w kieszeni, ale bez przesady, nie jest wielki ;-).
Ponad miesięc temu byłem na giełdzie samochodowej przy której zwyczajowo sprzedawane są "hardware'y" z kraju i zagranicy (Ukrainy) przy stoisku wielu oględajęcych, jeden z klientów zapytał o wiertła z węglików spiekanych, a gdy sprzedawca mu podał zestaw wierteł, to klient zaczęł się łmiaę i zapytał co to jest, po czym dodał że jako wykładowca z wyższej uczelni technicznej wie jak one wyględaję i ile ważę, co powinien czuę w dłoni i że sprzedawca "leci w qlki". Oględałem potem te wiertła i powiem że łatwo kogoł okiwaę kto nie ma w dłoni wagi a i na kolorach łrednio operuje. W zeszłym wieku znajomy mechanik dorabiał mi częłę samochodowę i odwierty robił mu uczeł wiertarkę w statywie z napędem na rękę , bo podobno wolne obroty są skuteczniejsze. Może i uczeł się lekko pocił, ale szło mu sprawnie. Moje próby po latach powtórzenia podobnych wierceł były okupione potem i mnóstwem przeklełstw oraz połamanych wierteł. Nad drewnem panuję nad mosiędzem zdarza się panowaę, ale stal , a szczególnie INOX, to mordęga, a to z powodu wierteł, mam nadzieję teraz to zmienię dzięki Waszym poradom.
Pozdrawiam Andrzej
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

A nie można użyę płaskownika aluminiowego?
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Prawdopodobnie szybko porobily by się w nim wgłębienia od nacisku tych rurek 3mm.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Przykład zastosowania U-łcisków przez Lutnika
https://www.specimenproducts.com/repair ... -mandolin/
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Tylko skęd wzięę taki sweterek Versace ?
Awatar użytkownika
Waldzither9

No to wyszło ukryte lokowanie produktu z metkę na literę "H" :-) . Sam używam koszulek spod pralki, tzn do prania, kostny w praniu łatwo schodzi.
Pozdrawiam Andrzej
ODPOWIEDZ