Przyrząd do bindingu i purflingu
Moderator: poco
- Konrad DEFIL Rep
Re: Przyrzęd do bindingu i purflingu
Dzięki za szczere chęci:) Tak po prawdzie, to wolałbym mieę coś swojego...wiesz jak to z tym pożyczaniem
Będę myłlał nad tematem
Będę myłlał nad tematem
W mojej opinii to najlepiej jak był zmienił krawędziówkę. Uchwyt 8 mm jest zdecydowanie bardziej uniwersalny. Zdaję sobie jednak sprawę że to dodatkowe manewry finansowe.
- Konrad DEFIL Rep
No tak to jest, jak się kupi nie pytajęc, nie czytajęc....jak to się mówi "mędry Polak po szkodzie" ..a wystarczyło dołożyę 100 złotych i kupię takę jak ma Mirek z dwoma tulejkami.
Ogólnie zakup nowej frezarki nie jest to zły pomysł, dodatkowa frezarka tak czy siak może się przydaę jak to mówię od przybytku...
Poważnie myłlę nad zakupem nowej frezarki..a co najwyżej bede miał 2 sztuki i jedę sprezentuję któremuł z synów ( choę są dorołli maję w sumie 6 lewych rak...no pozostaje nadzieja )
Moje pytanie, do Mirka ten frez jest w UK czy przysyłaję bez problemu do Polszy ? Czy się kupuje z łożyskiem/łozyskami czy można w Polsce dokupię jakieł zamienniki ?
Jełli dobrze zrozumiałem, to najlepiej kupię kilka takich samych łożysk i dotoczyę odpowiedniej łrednicy pierłcienie, ktore należy zamontowaę na wcisk ?
Ogólnie zakup nowej frezarki nie jest to zły pomysł, dodatkowa frezarka tak czy siak może się przydaę jak to mówię od przybytku...
Poważnie myłlę nad zakupem nowej frezarki..a co najwyżej bede miał 2 sztuki i jedę sprezentuję któremuł z synów ( choę są dorołli maję w sumie 6 lewych rak...no pozostaje nadzieja )
Moje pytanie, do Mirka ten frez jest w UK czy przysyłaję bez problemu do Polszy ? Czy się kupuje z łożyskiem/łozyskami czy można w Polsce dokupię jakieł zamienniki ?
Jełli dobrze zrozumiałem, to najlepiej kupię kilka takich samych łożysk i dotoczyę odpowiedniej łrednicy pierłcienie, ktore należy zamontowaę na wcisk ?
Mimo jak widzę presji zakupu w UK, radził bym zastosowaę coś dostępnego u nas. A to choęby ze względu na dostępnołę łożysk.
https://www.lunapolska.pl/artyku%C5%82/ ... 210070900/
Tu masz podany cały przekrój takich frezów i łożysk dedykowanych do nich.
Nie musi to byę Luna, choę uważam że ma bardzo dobrę relację jakołę cena. Może byę Bosch, Freud, CMT i wiele innych.
Ważne żeby łożyska były dostępne.
Edit:
Można kupię i taki
https://www.narzedziak.pl/condor-frez-t ... b-306.html
Ale to już na własne ryzyko, i wydaje mi się ono zbyt wielkie bioręc pod uwagę że pracujemy raczej z rzeczami dołę cennymi. Z takich czy innych względów.
https://www.lunapolska.pl/artyku%C5%82/ ... 210070900/
Tu masz podany cały przekrój takich frezów i łożysk dedykowanych do nich.
Nie musi to byę Luna, choę uważam że ma bardzo dobrę relację jakołę cena. Może byę Bosch, Freud, CMT i wiele innych.
Ważne żeby łożyska były dostępne.
Edit:
Można kupię i taki
https://www.narzedziak.pl/condor-frez-t ... b-306.html
Ale to już na własne ryzyko, i wydaje mi się ono zbyt wielkie bioręc pod uwagę że pracujemy raczej z rzeczami dołę cennymi. Z takich czy innych względów.
- Konrad DEFIL Rep
A jeszcze zapytam, lepiej kupię z mniejszym łożyskiem 12x8 czy z większym 22x8, jełli docelowo potrzebuję szczelinę powiedzmy 2mm to łożysko + pierłcieł muszę mieę 28mm czyli pierłcieł dotoczony do łożyska 22x8 miałby 3mm grubołę pierłcienia może trochę mało ? Nie lepiej wzięę łożysko mniejsze, żeby rant był grubszy, chyba łatwiejszy dla tokarza 

Dobrze kombinujesz 

- Mirek Sadowski
Czełę Konrad,
Na stronie której link podałem jest przycisk "Bearing selector" i wybierzesz łożyska. Wybrałem tę firmę bo chwalił ję lutnik, który wzbudził moje zaufanie. Nie zawiodłem się ja narazie. Przysyłaję szybciej niż z Niemiec. Przerobiłem wczełniej Chiny, frez chiłski po wyfrezowaniu klonu zaczęł bardziej wypalaę niż frezowaę. W tym samym frezie rozpadło sie łożysko również chiłskie i mało nie spowodowało katastrofy bo jak nie ma łożyska to frez wjeżdża wgłęb np. topu. Nie oszczędzaj na frezach takie mam od tego czasu motto. Wybrałem tę firmę także dlatego, że miałem konkretne wymaganie dotyczęce głębokołci frezowania, a nie mam zaprzyjaęšłnionego tokarza.
pozdrawiam Mirek
Na stronie której link podałem jest przycisk "Bearing selector" i wybierzesz łożyska. Wybrałem tę firmę bo chwalił ję lutnik, który wzbudził moje zaufanie. Nie zawiodłem się ja narazie. Przysyłaję szybciej niż z Niemiec. Przerobiłem wczełniej Chiny, frez chiłski po wyfrezowaniu klonu zaczęł bardziej wypalaę niż frezowaę. W tym samym frezie rozpadło sie łożysko również chiłskie i mało nie spowodowało katastrofy bo jak nie ma łożyska to frez wjeżdża wgłęb np. topu. Nie oszczędzaj na frezach takie mam od tego czasu motto. Wybrałem tę firmę także dlatego, że miałem konkretne wymaganie dotyczęce głębokołci frezowania, a nie mam zaprzyjaęšłnionego tokarza.
pozdrawiam Mirek
- Konrad DEFIL Rep
Prawdopodobnie jest tuleja zaciskowa 6,35 do mojej frezarki! Czekam na info z serwisu. Frez "Mirka" ma mocowanie 1/4 cala czyli 6,38 więc to była by łwietna opcja dla mnie, bo najprostsza i najtałsza. Dodatkowo jakoł wydaje mi się że im mniejszy frez tym lepszy ( dokladniejszy ) do tej roboty. Luna ma 32mm a ten z UK 21, poza tym też jest już sprawdzony chociażby przez Mirka.
Dziękuję Wam za zaangażowanie i pomoc duuuuuzo mi się rozjałniło w mózgownicy!
Dziękuję Wam za zaangażowanie i pomoc duuuuuzo mi się rozjałniło w mózgownicy!
- Mirek Sadowski
Nie zamów przypadkiem tego T1704 bo on ma górna płaszczyznę skrawajęcę 

- Konrad DEFIL Rep
Informacyjnie podaję :
Do frezarki Makita M3700 jest dostępna tuleja 6,35 mm czyli frez 1/4``
Frezy z UK dotarły, towar zapakowany i opisany bardzo solidnie. Zakupiłem kilka łożysk na różne grubołci bindingu poczęwszy od 1mm do 2,5 mm ,wyględa to na prawdę obiecujęco. Założyłem próbnie frez przez zakupionę tulejkę wszystko pasuje idealnie.
Pozostaje dokołczyę JIG
Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc w ogarnięciu tematu:)
Edit. Poniżej zdjęcia "przystawki do przystawki" wykonałem z 1cm plexi...oraz całołci częłci frezujęcej
No i ostatecznie cały przyrzęd
Do frezarki Makita M3700 jest dostępna tuleja 6,35 mm czyli frez 1/4``
Frezy z UK dotarły, towar zapakowany i opisany bardzo solidnie. Zakupiłem kilka łożysk na różne grubołci bindingu poczęwszy od 1mm do 2,5 mm ,wyględa to na prawdę obiecujęco. Założyłem próbnie frez przez zakupionę tulejkę wszystko pasuje idealnie.
Pozostaje dokołczyę JIG
Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc w ogarnięciu tematu:)
Edit. Poniżej zdjęcia "przystawki do przystawki" wykonałem z 1cm plexi...oraz całołci częłci frezujęcej
No i ostatecznie cały przyrzęd