gruba deska na 2 części ?

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

majcest

gruba deska na 2 częłci ?

Nieprzeczytany post autor: majcest »

Witam,
mój problem:
zamawiam klon wzorzysty tylko, że maję same grube na 5 cm, a ja potrzebuję jakieł 2cm na top. Wiecie może jak można zrobię z tego 2 ciełsze dechy? Lub czy w jakimł tartaku mogli by mi coś takiego zrobię?
Jełli niczego nie wymyłle to będe musiał te 3 cm zjechaę strugiem elektrycznym, ale troche szkoda drewna.
pozdrawiam Michał
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

W żadnym wypadku nie używaj struga.
Bardzo dobrze że ma te 5 cm.
Robisz tak:
1 - Strugasz na wyrówniarce jedna krawędęšłktóra będzie łrodkiem po złożeniu deseczek i obie powierzchnie, najlepiej na grubołciówce, (Będę one bazę po rozłożeniu do dalszej obróbki.(
2 - Jak nie masz piły tarczowej u tego samego stolarza nacinasz z jednego i drugiego boku wzdłuż rowek najgłębiej jak się da. Jełli to nie wystarczy do rozdzielenia płytek, to bierzesz piłę płatnicę i jazda już ręcznie.
3 - rozdzielone deseczki puszczasz na grubołciówce na żędana grubołę i gotowe.
Po rozłożeniu masz bardzo ładny wzór.
Pozdrawiam
majcest

dzięki za odpowiedęšłktóra zrodziła we mnie jeszcze 2 pytania:
1. Czemu nie mam używaę struga ( użyłbym go zamiast grubołciówki której niestety nie posiadam)
2. Myłlisz, że uda mi się przecięę deche wzdłuż na pile tarczowej (którę na szczełcie posiadam :) i zmiełcię sie w marginesie błędu ok. 5mm na każdę stronę.
aha decha jest szeroka na 25 cm także za szeroka nie jest :)
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

1. Mysle, że kolega popik miał na myłli, że to marnotrawstwo ;)
2. Uda uda. Każdy stolarz tak robi i się udaje a jeżeli chodzi o margines błędu to poprostu musisz przykładaę deske zawsze z tej samej strony jeżeli piła ma zbyt małę łrednice aby przecięę ję w całołci. Najpierw tniesz na takę głębokołę ile wyjdzie a potem obracasz deskę w pionie tak aby piła szła tym samym łladem.

PS. Gdybył chciał odsprzedaę tę drugę połówke to możemy zrobię deal ;)
Ostatnio zmieniony 2011-06-23, 10:47 przez Kris, łącznie zmieniany 2 razy.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Kris. Interpunkcja i "marnotrastwo" . Komputery posiadaję funkcję sprawdzania tekstu. Dbajmy o nasz język ojczysty. Majcest, co do cięcia desek na pół grubołci, to bez urzędzeł mechanicznych ,ręcznym sposobem jest to trudne i wymagajęce wiele czasu i wysiłku /nie będę odnosił się do mechanicznego cięcia, bo to jest oczywiste/. Przyczynę jest to, że tniemy wzdłuż włókien, a to powoduje "mulenie" zębów piły. Jednakże można kupię piły płatnice z zębami podobnymi do pił japołskich (Stanley. Bachco) i nimi dobrze się tnie. O pile ramowej nie wspomnę, ale jest to narzędzie , w którym możemy zamocowaę brzeszczot do cięcia wzdłużnego i pięknie się tnie. Wymaga ona jednak opanowania techniki cięcia. Generalnie , super narzędzie, które zastępuje często piłę tałmowę do wycinania kształtów złożonych, ale obecnie w niełasce u "stolarzy". Można sobie zrobię taki prowadnik po obu stronach przecinanej, zamocowanej deski np z płyty wiórowej laminowanej / przykleię do jakiejs deski-płyty panel podłogowy z HDF/ i po ustaleniu grubołci cięcia też dobrze można je wykonaę. Co do użycia struga z braku grubołciówki, to polecam strug tzw. spust, czyli największy -najdłuższy. ęšłĽelazko trzeba naostrzyę jak brzytwę, dokładnie ustawię malełki wiórek i strugaę metodę krzyżowę zwracajęc uwagę na ułożenie włókien, aby nie "zadrzeę" drewna. Wprawdzie przy krzyżowym struganiu nie zdarza się to często, ale trzeba uważaę. Dla nie wprawionych nie polecam samodzielnego strugania, a raczej poszukaę zakładu dysponujęcego dobrę grubołciówkę. Piszę dobrę, gdyż większołę znanych mi maszyn ma tak rozregulowane stoły / stół się rusza /buja/, rolki są albo za wysoko, albo za nisko, tępe i ęšłle ustawione noże itd, itd/, że można uszkodzię strugany detal, co objawia się wybraniem materiału przy wejłciu lub wyjłciu spod noży, albo nierównę powierzchnię typu "pralka." Dalsze operacje mogę byę utrudnione lub wręcz niemożliwe. Po prostu piszęc to, mam na myłli fakt, że materiały lutnicze są bardzo drogie i niewielu jest staę na wyrzucenie iluł tam set złotych do pieca. Powodzenia w realizacji sprzęcicha. Może "popik" tym razem mi odpułci. :wink: :D Pozdrawiam, Ryszard.
via vita curva est
majcest

dzięki za wskazówki
co do dealu z tobę Kris to jak już dostane to drewno (narazie pewnie idzie kurierem czy czymł takim) i potne to porobie kilka zdjęę tego co mi zostało i wyłle Ci na PW wtedy powiesz czy jesteł zainteresowany i obgadamy ewentualnę cenę :)
popik10

No pewno że odpuszczam :D
Z wielkę przyjemnołcię zresztę. :lol:
Co do deseczki jak piszesz szerokołci 25 cm to nie ma czym sie dzielię.
Po przecięciu na pół i sklejeniu, obrobieniu na grubołę będzie w sam raz na 1 top.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Ja zrozumiałem, że "majcest" ma dwie takie deski i stęd pomysł ze struganiem 30 mm. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
majcest

Mam jednę takę dechę i teraz dopiero skumałem że jakbym zestrugał te 3 cm to by mi nie starczyło na cały top. Błęd mój wynika z tego że wysłałem do tartaku e-maila z wymiarami i w zwrotnym mejlu umknęło mi uwadze, że decha którę maję dla mnie jest o 10 cm chyba ciełsza (niezły jestem :) ). Co do "dealu" to nie wiem czy Kris będzie zainteresowany bo jak przetne ten kawałek na dwie częłci to zostanie mi taki kawałek około 20 cm szeroki co na żaden top raczej nie starczy, chyba że bedzisz chciał Kris na coś innego. A jak chcesz mogę Ci daę link do tartaku z którego zamówiłem ww. drewno.
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Bardzo chętnie, bo nigdzie w okolicy mojej nie moge ładnego klonu znalełę. Poprosze na priv. Albo napisz tutaj to może komuł się przyda ;)
popik10

Pewno, dawaj namiary a jak już będziesz miał dechę to podłęcz fotki, zobaczymy co to za materiał i kto będzie chciał skorzysta
Tez kiedyś kupiłem tak deskę, miał byę klon falisty a była lekka mora.
Dla tego proszę o zdjęcia najlepiej po przecięciu i przestruganiu
Pozdrawiam
majcest

Deche dostałem :D
namiary na tartak z którego zamawaiałem - www.telejko.pl
za deche dałem 45zł plus kolejne tyle za przesyłkę
ogólnie decha wyględa fajnie prosta żadnych sąków
zdjęcia wrzuce jak będę miał troche czasu bo jestem na wsi i interrnet nie ma tu zawrotnej prędkołci więc pewnie troche to potrwa
pozdr
poco
Moderator

Majcest, Ty mnie nie pisz, co ty juz masz, no Ty mnie sie natychmiast pokazuj co to jest co Ty masz bo sie nam forum załmiecowywa pustymi trełciami i będzie trzeba posprzataę. :D Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Słówko jeszcze do cięcia wzdłuż na pile tarczowej. Jełli masz regulowanę wysokołę cięcia, to nie tnij od razu na maksymalnę głębokołę. Ustaw culagę bardzo dokładnie i tnij po kilka cm za każdym razem. Raz, że kosztuje to mniej wysiłku, a dwa, że piła ma mniejsze opory i nie będzie Ci paliła drewna, co przy takim cięciu zdarza się nawet przy ostrych zębach.
Chociaż generalnie do cięcia deszczółek powinno się używaę piły tałmowej, mniejsze straty podczas cięcia:)
poco
Moderator

Dodam do Endera, że do cięcia wzdłużnego powinno się używaę pił o geometrii uzębienia do cięcia wzdłużnego. Ja z braku tałmówki cięłem deski na boazerię za pomocę frezarki poziomej mocujęc na wrzecionie piłę tarczowę. Ten sposób stolarski pozwala na precyzyjne cięcie na wymaganę grubołę desek o szerokołci równej głębokołci dwu rzazów , a dla dużych serii wykonuje się oprzyrzędowanie pełnięce rolę klina rozdzielajęcego i zabezpieczajęce materiał na wyjłciu przed podcinaniem niekontrolowanym, deformujęcym górnę płaszczyznę cięcia przecinanego materiału spowodowane jego ciężarem. Tym samym sposobem za pomocę piły można frezowaę wszelkie kanały, wpusty itp. Dodatkowo szerokołę frezowanych piłę kanałów można regulowaę w dołę szerokim zakresie wykorzystujęc jednostronne podparcie piły na wrzecionie, przez co piła w czasie obrotu wykonuje ruch wahadłowy o amplitudzie uzależnionej od grubołci podkładki. Firma Leitz /Sandwick pewnie też/ produkuje takie piły wyposażone w obrotowy docisk wyskalowany w szerokołci wykonywanego kanału od 3 - 25 mm / takę miałem/. łrednica piły jest constans, co daje gwarancję powtarzalnołci wymiarowej. Oczywiłcie nie jest to narzędzie do produkcji wielkoseryjnej, a raczej dla stolarzy rzemiełlników z uwagi na to, że piła była o zębach bez nakładek z węglika i w trakcie ostrzenia musiały się zmieniaę wymiary zewnętrzne. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ