Bass - pierwszy projekt

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Bass - pierwszy projekt

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Albo dokleię do korpusu pasek drewna i ładnie doszlifowaę?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: milocha »

PiotrCh pisze:Albo dokleię do korpusu pasek drewna i ładnie doszlifowaę?
To super pomysł :)

Pozdrawiam milocha

poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Fakt, pomysł chyba jedyny rozsądny, ale z wyprowadzeniem kształtu będzie trudno.
Na tym przykładzie widaę, jak ważnym jest ustalenie procesu technologicznego. Zmierzam do tego, że to - 1) wyrwanie pewnie by nie miało miejsca, gdyby frezowanie wyoblajęce krawędęšłodbyło się po wywierceniu otworów -tak mi wychodzi z oceny tylko po zdjęciach;-2) doklejka proponowana przez PiotraCh nie pozostawiła by łladu + pasowanie gryfu z korpusem dokonane było jako operacje przed ostatecznym wykończeniem krawędzi. Ja wiem, że najprołciej jest zgłaszaę uwagi po fakcie, ale i one zmuszaję do dokonania przemyłleł i zrewidowania swoich poględów nt. co,czym, kiedy,itd.
Jest powiedzenie, że co nas nie zabije, to nas wzmocni i w tych kategoriach powinieneł rozpatrywaę swoje potknięcia, bo tylko ten się nie myli, co nic nie robi.
M.in., jak zauważyłeł pewnie, wszystkim "startujęcym" do zmagał z materię gitarowę zalecamy zawsze jako pierwszę czynnołę dokładne przygotowanie plany działał. To się zawsze opłaca i umożliwia z wyprzedzeniem uniknęę kłopotliwych wpadek oraz kosztów.
Będziesz jeszcze pewnie nie jeden raz demontował gryf, to dobrze by było poczynię działania, które zapobiegnę zmianie położenia osi całego instrumentu (ciasna kieszeł samoistnie to załatwia).
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Ryszard łwięte słowa, budowa gitary wyględa w miarę prosto jak się oględa filmiki na YouTube ale jak przychodzi co do czego to już nie jest tak kolorowo. Cięgle uczę się na swoich błędach i już wiem co bym inaczej zrobił i wykonał oraz w innej kolejnołci. Szczerze to nie wiem czy mi wyjdzie ta gitara, jak będzie stroię to będę najszczęłliwszy człowiek :) chciałbym gDzieł zapisaę się do jakiejł szkoły z budowy instrumentów ale w Polsce nic takiego nie ma. Na zachodzie są fajne szkoły, Niemcy, Belgia, Hiszpania obserwuje na Instagramie i zazdraszczam. Dobrze że chociaż jest to forum :)

Pozdrawiam milocha

Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Nieprzeczytany post autor: Mirek Sadowski »

Kiedyś też mi to chodziło po głowie. Wyględa to nieęšłle , w fajnym miełcie i niedrogo.
https://www.hnn.cz/kurzy-verejnost/
Szczególnie kurs wakacyjny, było to ok 1500PLN z zakwaterowaniem, bez wyżywienia. Na kursie robiłeł od poczętku do kołca własnę gitarę, klasycznę , akustycznę lub elektrycznę, a nawet skrzypce. Nie pamiętam jak długo trwał, chyba 7-10 dni. Na tej stronie jest mnóstwo zdjęę z kursu.
A tu aktualny cennik i terminy: https://www.hnn.cz/kurzy-verejnost/pdf- ... kytary.pdf
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Mirek Sadowski pisze: 2019-11-15, 11:21 Kiedyś też mi to chodziło po głowie. Wyględa to nieęšłle , w fajnym miełcie i niedrogo.
https://www.hnn.cz/kurzy-verejnost/
Szczególnie kurs wakacyjny, było to ok 1500PLN z zakwaterowaniem, bez wyżywienia. Na kursie robiłeł od poczętku do kołca własnę gitarę, klasycznę , akustycznę lub elektrycznę, a nawet skrzypce. Nie pamiętam jak długo trwał, chyba 7-10 dni. Na tej stronie jest mnóstwo zdjęę z kursu.
A tu aktualny cennik i terminy: https://www.hnn.cz/kurzy-verejnost/pdf- ... kytary.pdf
Wow supero, podoba mi się, kurs + hotel + obiad około 1900 zł :D
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Na Instagramie obserwuje tę szkołę

https://instagram.com/galloup_school?ig ... y6yopqf33c

Bardzo mi się podoba to co tam robię :)

Pozdrawiam milocha

Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Klucze, mostek są już na swoich miejscach. Troszkę też w mosiędzu poszlifowałem. Oczywiłcie przygody muszę byę, wkręt mi się ukręciła przy pierwszym kluczu.... ehhh zawsze coś.
ObrazekObrazek

Pozdrawiam milocha

poco
Moderator

Dlaczego się ukręcił? Pewnie nie nawierciłeł wstępnie odpowiednio zaostrzonym wiertłem.
Piszęc odpowiednio mam na myłli wiertło podobne do tego https://coupontop.net/e-pl/item/32740694261 lub tutaj 2,17 min. https://www.youtube.com/watch?v=-G_s5mK-s2o, lub tutaj https://www.youtube.com/watch?v=AygMdG_BkMc.
Takie wiertło , bez pogłębiacza samemu się ostrzy ze zwykłego do metalu. ( taka ciekawostka - u nas , w dużym , o europejskim zasięgu zakładzie produkujęcym meble gięte, był specjalnie przeszkolony człowiek, który ostrzył takie wiertła zawodowo, a było potrzeba naprawdę sporo)
Jest to ważne ze względu na to, że te małe wkręty są delikatne, a raczej ich konstrukcja jest osłabiona i ukręcaję się najczęłciej w miejscu przechodzenia gwintu w częłę walcowę. Przy wkrętach z pełnym gwintem, to najczęłciej pod łbem.
Wkręcajęc wkręt w twarde drewno można sobie pomóc w ten sposób, że gwint wkręta przecięgamy po mydle, parafinie, wosku, moczęc w oleju lub używajęc specjalnego smarowidła ( nie wiem, czy u nas dostępne). W naszym przypadku oleju nie polecam, bo plami drewno (chyba, że ten do olejowania drewna)
Takie smarowidła ułatwiaję wykręcenie wkręta nawet po wielu latach. ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Ryszard to prawda za małej łrednicy wiertło dałem i łruba poszła. Nie sądziłem że są takie słabe ale ... proszę Pałstwa dził założyłem struny i wstępnie ustawiłem menzurę itp i jestem bardzo zadowolony. Wszystkie znaki na niebie wskazuję że ta gitara będzie stroię ObrazekObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam milocha
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

No to i łwietnie 😉
Montuj pickupy i sprawdzaj na sucho.
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

:) dałem ogłoszenia na FB może ktoł ma do sprzedania bo w sklepie nowe dosyę drogo a nóż widelec komuł zalega ;)

Pozdrawiam milocha

Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Zrobiłem sobie dził przyrzęd do trzymania szczelinomierza :) sprawdził sie.
Gitara jest już ustawiona na 90% i jest super :)
ęšłĽona mi dził kupiła wracajęc z pracy bejcę która polecał Molu :) niedługo będę testowaę. Kilka fotek z dził.

Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam milocha
poco
Moderator

Sprawdęšł, obym się mylił, ale ze zdjęę wynika, że siodełko ma wyszlifowane kanały równolegle do podstrunnicy i to może powodowaę brzęczenie lub kłopoty z menzurę, będęšłnie trzymanie stroju. Struna musi zaczynaę się na krawędzi siodełka przylegajęcej do podstrunnicy. Przy tej grubołci siodełka menzura może się rozjeżdżaę o tę właśnie grubołę.
Zapewne wiesz o tym, ale przypomnieę nie zaszkodzi, bo podjaranie zbliżajęcym się kołcem projektu bywa często przyczynę zapominania o rzeczach oczywistych, o których nawet we łnie by się nie pomyłlało. ;-) :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ