Błędzęc w necie w poszukiwaniu drogi do innych tematów natknęłem się na ten tutorial, gdzie gołciu w sposób bardzo strawny zapodaje, jak wykonaę top LP bez frezarki, tylko narzędzia ręczne.
Przydatne zwłaszcza tym, którzy uważaję, że tylko elektronarzędzia lub CNC daje możliwołę kształtowania drewna gitary. Co do narzędzi, to np. takie małe strugi nie muszę byę metalowe, można sobie zrobię z drewna - kiedyś pokazywałem jak, a poza tym na YT jest też filmik. Polecam tez odcinek , gdzie używany jest spokeshave, czyli taki rodzaj ołnika skrzyżowanego ze strugiem. łatwo zrobię samemu i nie koniecznie taki sam. Wystarczy poznaę zasadę działania, a reszta sama się komponuje - wystarczy rura rozcięta na wylot i dwie łruby dociskowe noża. Miłego, a głównie pożytecznego oględania. Pamiętaę należy, że wiedzy nigdy dosyę i warto popatrzeę jak robię to inni. https://www.youtube.com/watch?v=qqhwaj3xXx4 Inne typy tego samego narzędzia tutaj https://www.youtube.com/watch?v=s0_xbJ4jBz4
Pozdrawiam, Ryszard
Lutniczy sposób formowania topu-przykład
Moderator: poco
Lutniczy sposób formowania topu-przykład
via vita curva est
Re: Lutniczy sposób formowania topu-przykład
Kwestia dotyczęca pierwszego linku, nigdy nie pracuje się dłutem od łrodka sklepienia, na zewnętrz gdyż istnieje duże ryzyko wyrwania materiału, robięc to odwrotnie nie ma takiego ryzyka, no i dobrze by było naostrzyę dłuta przed pracę, o czym chyba Pan na filmie zapomniał 

Masz rację, ale gołciu przyjęł, że to żyłkowanie będzie stanowiło opór/barierę przed wyrywaniem. Zresztę w jednym miejscu zrobiło się małe wyrwanie i pokazał jak należy wtedy postępowaę.
Ale dobrze jest zwrócię na takie niuanse uwagę.
Pozdrawiam, Ryszard
Ale dobrze jest zwrócię na takie niuanse uwagę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Witam
No - ostre to one nie są.
Ale - gołę musiał mieę konkretny młotek - i dało się!
Generalnie - ryzykant.
Pozdrawiam.
Dodajęc - lepiej gdyby pokazał jak postępowaę żeby nie było tu i ówdzie wyłupane.
No - ostre to one nie są.
Ale - gołę musiał mieę konkretny młotek - i dało się!
Generalnie - ryzykant.
Pozdrawiam.
Dodajęc - lepiej gdyby pokazał jak postępowaę żeby nie było tu i ówdzie wyłupane.
pamiÄ
taj o cyklinie !
Powrót po czasie do tematu profilowania topu i kontroli prawidłowołci operacji.
Szukałem tej metody w gitarach, a znalazłem we violinach, a uważam, że jest/będzie pomocne .
Głównie chodzi mi o kontrolę krzywizny topu prostę metodę , za pomocę ołówka, którym rysujemy dowolnę ilołę izolinii. Może to i znany sposób, ale chyba tylko fachowcom od violinów. Zawiera to częłę filmu od 11.33 do 12.27 min.
Pozdrawiam, Ryszard
Szukałem tej metody w gitarach, a znalazłem we violinach, a uważam, że jest/będzie pomocne .
Głównie chodzi mi o kontrolę krzywizny topu prostę metodę , za pomocę ołówka, którym rysujemy dowolnę ilołę izolinii. Może to i znany sposób, ale chyba tylko fachowcom od violinów. Zawiera to częłę filmu od 11.33 do 12.27 min.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est