Czy ktoł na forum orientuje się na temat geometrii w modelu Amatich?
Szukam wiedzy jak poprawnie narysowaę formę skrzypiec 4/4 opierajęc się na założeniach geometrycznych i uzyskaę jej odpowiednie
wymiary
Złoty podział. Czyli geometria Fibonacciego. Kiedyś dla zabawy próbowałem sobie rysowaę formy, kiepsko to wychodziło. Trzeba wiedzieę skęd biorę sie punkty odniesienia.
Sę strony z szablonami modeli skrzypiec na pewno jakiegoł Amati-ego można znałeł w necie.
Jaki powód że, chcesz to rysowaę sam?
Wstępnie przymierzam się do zrobienia formy i bardzo zależy mi na zachowaniu proporcji
długołę formy, szerokołci poszczególnych łuków. GDzieł znalazłem nawet PDF
z formę a włałciwie jej konturem niestety nie posiadam drukarki A3 a nawet jełli,
jeszcze trzeba jakoł ję skalibrowaę żeby to wyszło proporcjonalne..
może prołciej narysowaę?
Ostatecznie to punkt ksero i linijka
Chociaż z nimi to też różnie bywa.
Ja wzór formy daję do wycięcia na cnc. Póęšłniej robię formę rozbieralna odrysowuje mój szablon wycinam i frezuje opierajęc łożysko freza o mój szablon. Oczywiłcie są miejsca bazowe czyli otwory na kołki by póęšłniej od mojego szablonu odrysowywaę kształt piełków.
lutnikbartosz pisze: 2020-01-09, 00:45
niestety nie posiadam drukarki A3 a nawet jełli,
jeszcze trzeba jakoł ję skalibrowaę
Możesz drukowaę na A4 , w opcjach drukowania wybierasz "faktyczny rozmiar", "rzeczywisty rozmiar" lub podobna opcję i nie trzeba nic kalibrowaę, a do tego prawie każda drukarka laserowa A4 ma opcję drukowania w trybie "Plakat", gdzie dowolnie wielki obraz jednym kliknięciem zostaje podzielony na kartki A4 , możesz też dodaę znaczniki cięcia by nie kombinowaę z połaczeniem tych kartek w plakat no i oczywiłcie skalę 100%. Pierwsze plany dałem do drukowania ale 8 stron A0 kosztowało 80 PLN, teraz drukuję sam na drukarce A4.
pozdrawiam MS
Jechanie pilnikiem trochę archaiczne i szkoda czasu, ale za to trening. Widzę dwie alternatywne opcje, szablon wycięty laserem w jakiejł dużej łlusarni która robi detal. Wycinałem takie rzeczy w pesie. Albo można poszukaę kogoł kto robi podłwietlane reklamy z plexi. Oni maja ploter cnc i też mogę to wycięę w 2 -3mm plexi. Oczywiłcie prędzej narysowałbym otwory bazowe. Robię to w autocadzie, nie wiem jak to zrobię w pdf. Doradzam wysłanie mejla do takich firm w okolicy czy dadzę rade to wycięę z pdf . Wycięcie formy frezarka od łożyska to przyjemnołę.
Pdf to krzywe. Z reguły. Bez problemu da się z tego cięę. Ma tylko jednę wadę. Lubi się przeskalowaę. Dla tego dobrze jest mieę jakił punkt odniesienia. Np jakił wymiar. A ploter CNC stoi trzy metry ode mnie.