Ukulele Concerto z poszerzanym gryfem.
Moderator: poco
Ukulele Concerto z poszerzanym gryfem.
Spodobało mi się Ukulele i postanowiłem zrobię dla siebie tylko, że z szerszym i wygodniejszym gryfem. Gryf Ukulele z resztek różnego rodzaju drewna. Top Cedr, pudło Olcha, mostek Palisander, podstrunnica Jesion, prożek i strunnik tylko i wyłęcznie kołę.
Ostatnio zmieniony 2020-01-09, 14:00 przez Jan, łącznie zmieniany 6 razy.
Pozdrawiam Janek
Re: Ukulele Concerto z poszerzanym gryfem.
Po zdjęciu tałmy pudło gotowe na szlifowanie.
Pozdrawiam Janek
Ech nie mam odpowiednio grubego drewienka na podstrunnicę, Jesion wyszedł za cienki po przeliczeniu więc zrobię kanapkę. Mahoł/Jesion takie mam odpady. W wolnej chwili nacięłem sloty teraz wypada zamówię progi - jakie wymiary progów do ukulele Concerto będę najlepsze według was?
Pozdrawiam Janek
Użyj takich, jakie preferujesz w swoich innych instrumentach, bo to sprzęcicho dla Ciebie.
Pozdrawiam, Ryszard

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Zamówiłem 2mm szerokołci ale rozważałem 1,6 tylko te były wysokołci 0,58 a te dwójki 1,1mm więc wybrałem wyższe na wsiakij słuczaj. Jak będzie gryf trzeba po roku skorygowaę to może na samych progach się uda.
Pozdrawiam Janek
Nowe pilniki zostały przetestowane powiem tylko, że to profesjonalne narzędzia a między tym na czym dotychczas pracowałem jest przepałę jeżeli chodzi o jakołę i komfort pracy. Pracuje się nimi kilkukrotnie szybciej i precyzyjniej.
Pozdrawiam Janek
Szlifowanie prożka i strunnika z kołci wołowej. Pierwsze warstwy politury poszły na pudło. Na elemencie mostka do więzania strun będę wstawki z kołci.
Ostatnio zmieniony 2020-01-14, 08:21 przez Jan, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam Janek
Dobrze że robisz wstawki z kołci w mostku. Mnie kiedyś najciełsza prawie przecięła mocowanie w mostku z wenge.
Szok, że struna w ukulele może zrobię takie wgniecenia przecież tam jest tak mały nacięg.
Od kiedy pierwszy raz użyłem kołci nie stosuję nic innego. Kołę deklasuje inne materiały chociaż Tusq też jest całkiem przyzwoity.
Mostek prawie gotowy. Pozostało nawiercenie otworów, szlif i lakierowanie. No i będzie można montowaę na pudle.
Dzięki popik10 (Piotrkowi) postanowiłem sam robię mostki (kiedyś strasznie marudził, że trzeba samemu robię mostki jak się robi gitary) i w sumie teraz jestem bardzo zadowolony, że się odważyłem i go posłuchałem. Nie dołę, że nie ogranicza cię podaż tego co jest w sklepie to można to zrobię lepiej a na pewno ciekawiej jeżeli chodzi o kształt i formę o satysfakcji nie wspominajęc.
Od kiedy pierwszy raz użyłem kołci nie stosuję nic innego. Kołę deklasuje inne materiały chociaż Tusq też jest całkiem przyzwoity.
Mostek prawie gotowy. Pozostało nawiercenie otworów, szlif i lakierowanie. No i będzie można montowaę na pudle.
Dzięki popik10 (Piotrkowi) postanowiłem sam robię mostki (kiedyś strasznie marudził, że trzeba samemu robię mostki jak się robi gitary) i w sumie teraz jestem bardzo zadowolony, że się odważyłem i go posłuchałem. Nie dołę, że nie ogranicza cię podaż tego co jest w sklepie to można to zrobię lepiej a na pewno ciekawiej jeżeli chodzi o kształt i formę o satysfakcji nie wspominajęc.
Pozdrawiam Janek
Ukulele prawie gotowe. Muszę tylko wyprofilowaę strunnik. Teraz czekam na komplet strun (na razie założylem jakieł trzy stare co znalazłem żeby usłyszeę dęšłwięk) Będę miał na czym się uczyę graę
. Jak zwykle z jednej strony się cieszę a z drugiej widzę co mi się nie podoba i zrobił bym inaczej lub jest do poprawki
.
Top - Cedr
Pudło - Olcha
Gryf - klejonka łwierk, Jesion, Machoł
Podstrunnica - klejonka Machoł, Jesion
Belkowanie - łwierk, wachlarzowe
Progi - Hosco
Klucze - olejowe
Mostek - Palisander, Kołę Wołowa
Strunnik i prożek - kołę Wołowa
Lakier - Politura 15%
Top - Cedr
Pudło - Olcha
Gryf - klejonka łwierk, Jesion, Machoł
Podstrunnica - klejonka Machoł, Jesion
Belkowanie - łwierk, wachlarzowe
Progi - Hosco
Klucze - olejowe
Mostek - Palisander, Kołę Wołowa
Strunnik i prożek - kołę Wołowa
Lakier - Politura 15%
Pozdrawiam Janek
- Waldzither9
ładne , gryf zdaje się byę szeroki, główka przypomina amerykałskie banjo. Póki co skoro ma 3 struny to jest to bałałajka 
oto kilka chwytów na bałałajkę
choę nie wiem czy struny tak mogę?
https://www.youtube.com/watch?v=uJQ4kv5rgPQ

oto kilka chwytów na bałałajkę

https://www.youtube.com/watch?v=uJQ4kv5rgPQ
Pozdrawiam Andrzej
Andrzeju gryf jest mocno poszerzany pod moje łapska. Nie mam zamiaru się męczyę przy graniu na ukulele i od samego poczętku plan był by zrobię takie, które będzie dla mnie komfortowe a raczej w sklepie bym takiego nie znalazł. Może jutro dojdę struny to przetestuję je i porównam dęšłwiękowo z ukulele, które zrobiłem wczełniej i z takim, które kupiła moja Córcia w sklepie.
Pozdrawiam Janek
- Waldzither9
Rozumiem ,że Ukulele jest concerto, i jest strojone high G czyli G4â??C4â??E4â??A4 a nie low G G3â??C4â??E4â??A4 ?
Kiedyś porównywałem obie wersje strojenia (zmieniajęc grubołę struny - pożyczka z gitary) i choę zależy ocena od tego jaki utwór się gra to tradycyjny strój (high) najczęłciej wypada korzystniej.Pomaga używanie chwytów "barowych".
Kawałki Dżemu fajnie na nim wyjdę.
Kiedyś porównywałem obie wersje strojenia (zmieniajęc grubołę struny - pożyczka z gitary) i choę zależy ocena od tego jaki utwór się gra to tradycyjny strój (high) najczęłciej wypada korzystniej.Pomaga używanie chwytów "barowych".
Kawałki Dżemu fajnie na nim wyjdę.
Pozdrawiam Andrzej