Ukulele Concerto z poszerzanym gryfem.
Moderator: poco
Re: Ukulele Concerto z poszerzanym gryfem.
Chyba a-e-c-g , stroiłem stroikiem więc musiał bym sprawdzię w jakiej tonacji mam na nim ustawione.
Pozdrawiam Janek
- Waldzither9
Tam gdzie znajduje się zwykle w instrumentach struna o najgrubszym kalibrze, czyli najwyżej nad podłogę , w ukulele jest struna burdonowa - ciełsza, ale jak ktoł chce może wstawię strunę grubszę podobnę lub troszkę grubszę niż następna w kolejnołci.
Efekt strojenia pomiędzy low lub high G różni się o oktawę. High jest weselsza a Low bardziej stonowana (patetyczna?).
Ale zależy co grasz. Gdybył był z obecnych strun bardzo niezadowolony to zawsze można sprawdzię drugi wariant, ale na siłę nie warto jak da się z tym żyę. Ciekawe czy konstrukcja by poradziła sobie ze stalowymi strunami, bo fabryczne nie daję takich szans.
Efekt strojenia pomiędzy low lub high G różni się o oktawę. High jest weselsza a Low bardziej stonowana (patetyczna?).
Ale zależy co grasz. Gdybył był z obecnych strun bardzo niezadowolony to zawsze można sprawdzię drugi wariant, ale na siłę nie warto jak da się z tym żyę. Ciekawe czy konstrukcja by poradziła sobie ze stalowymi strunami, bo fabryczne nie daję takich szans.
Pozdrawiam Andrzej
Płyta z całę pewnołcię nie poradziła by sobie ze strunami stalowymi ona ma zaledwie ponad milimetr w niektórych miejscach - nie ma szans.
Pozdrawiam Janek
- Waldzither9
Zwykłe ukulele sopranowe lub concerto to "kupi człowiek na garłci za rogiem" ale takie dedykowane pod szczególne potrzeby np dla wielkodłoniastych to musi Człowiek zamówię u lutnika, gdyby ktoł kiedyś pytał kto takie robi, to bez zajęknięcia podam że Mistrz Jan z Raciborza. Jest to konkretna nisza rynkowa, czyli popyt do zaspokojenia w dziedzinie instrumentów. Tak naprawdę zrobiłeł instrument odrobinę różnięcy się od Charango
lub innych latynoamerykałskich "drobiazgów". Maję one wielkę zaletę, że można je ze sobę wszędzie zabraę, z powodu rozmiarów.

Pozdrawiam Andrzej
No to mała elektryfikacja się szykuje.
Ostatnio zmieniony 2020-02-08, 23:02 przez Jan, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Janek
- Waldzither9
Włałnie się dowiedziałem, że przetworniki do nylonów też są... Zdaje się dziura była potrzebna...
Pozdrawiam Andrzej
No jasne, że są - a jak się nagłałnia gitary na nylonach?
Piezo, mikrofony pojemnołciowe, kabel i na wzmacniacz:)
Janek, fajnie, że już koniec. Bardzo jestem ciekawy brzmienia.Czy nie przesztywniona płyta, czy dęšłwięk jest frywolny czy..?

Janek, fajnie, że już koniec. Bardzo jestem ciekawy brzmienia.Czy nie przesztywniona płyta, czy dęšłwięk jest frywolny czy..?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Dopiero jak ustawię menzurę z kompensację i wysokołę strun to będę mógł porównaę z Ukulele które mam w domu. Z tego co pobrzdękałem na trzech strunach to całkiem ładny typowy dla Ukulele dęšłwięk. Inne zbrojenie nie zmieniło raczej charakteru instrumentu. Nietypowy będzie sposób montażu piezo, wycięłem w kołci kanał na piezo.
Pozdrawiam Janek
Menzura ustawiona i porównałem dęšłwięk do Ukulele ze łwierkowym topem i sklejkowym. Sklejkowe grało tak że było słychaę dęšłwięk plastikowych strun, brakowało głębi i dominowały ostre plastikowe tony. Ukulele ze łwierkowym topem brzmiało ostrzej ale pełniej, dęšłwięk był wyższy niż cedrowe i bardziej selektywny. Cedrowy top dał bardziej wyrównany i pełniejszy dęšłwięk niż łwierk, znacznie bardziej okręgły i ciepły. Lite drewno bez porównania pełniej i ciekawiej brzmiało niż sklejkowiec jednak nie potrafiłem się zdecydowaę, które Ukulele z litych brzmiało lepiej. Minimalnie lepiej podoba mi się cedrowe ale może to efekt łwieżołci
Elektryfikacja zakołczona ale baterii brak więc jutro odpalę uke z pieca.
Zaskoczyło mnie to, że różnica w dęšłwięku była całkiem spora na korzyłę litych instrumentów nawet w tak małym wydaniu. To co usłyszałem napawa optymizmem przy budowie instrumentów z litego drewna. Ukulele łwierkowe będzie z wiekiem dojrzewało brzmienio -tak przynajmniej twierdzę ęšłródła lutniczej wiedzy a cedr od samego poczętku ukazuje to co może zaoferowaę.
Zaskoczyło mnie to, że różnica w dęšłwięku była całkiem spora na korzyłę litych instrumentów nawet w tak małym wydaniu. To co usłyszałem napawa optymizmem przy budowie instrumentów z litego drewna. Ukulele łwierkowe będzie z wiekiem dojrzewało brzmienio -tak przynajmniej twierdzę ęšłródła lutniczej wiedzy a cedr od samego poczętku ukazuje to co może zaoferowaę.
Pozdrawiam Janek
Jak to brak baterii - widzę na stole pluszowę zabawkę, na pewno napędzane dziewięciowoltówkę 
Fajny komplet ukulelek się zaczyna:) Nie przestawaj, wypróbuj mahoł na całołę - to też jest klasyka tego instrumentu. Oczywiłcie szukaj lżejszego niż cięższego.

Fajny komplet ukulelek się zaczyna:) Nie przestawaj, wypróbuj mahoł na całołę - to też jest klasyka tego instrumentu. Oczywiłcie szukaj lżejszego niż cięższego.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Ja ci dam pluszowę zabawkę!!!!
Masz szczęłcie, że Bestia jest daleko od ciebie bo zalizał by cię na łmierę!
No powiem ci Piotrek, że szykuje się coś nowego ale już bardziej przemyłlanego niż do tej pory, efekty moich dotychczasowych prac mnie zachęciły i machnę przy okazji coś starajęc się już zrobię wszystko z głowę i w odpowiednim standardzie bazujęc na wiedzy praktycznej z poprzednich realizacji. Forma będzie z CNC więc precyzja będzie taka jak powinna byę choę teraz ukulele wydaje mi się trudniejsze w budowie niż pełnowymiarowa gitara akustyczna, może i wyględa jak zabawka ale w lutniczym wykonaniu to zabawka nie jest.
Może ktoł z forumowiczów zna jakieł klucze dobre jakołciowo, sprawdzone w rozsądnej cenie do 100PLN do Ukulele? chodzi mi o dwa rodzaje kluczy te z kołkami montowanymi od dołu i wystajęcymi ponad główkę oraz te do główki w stylu "hiszpałskim" montowane z boku. Te co mam zamontowane to jakał porażka. Znalazłem dobrze wyględajęce w Thoman.de ale z przesyłkę jakieł 150 PLN czyli tyle co kosztuje ukulele w sklepie

No powiem ci Piotrek, że szykuje się coś nowego ale już bardziej przemyłlanego niż do tej pory, efekty moich dotychczasowych prac mnie zachęciły i machnę przy okazji coś starajęc się już zrobię wszystko z głowę i w odpowiednim standardzie bazujęc na wiedzy praktycznej z poprzednich realizacji. Forma będzie z CNC więc precyzja będzie taka jak powinna byę choę teraz ukulele wydaje mi się trudniejsze w budowie niż pełnowymiarowa gitara akustyczna, może i wyględa jak zabawka ale w lutniczym wykonaniu to zabawka nie jest.
Może ktoł z forumowiczów zna jakieł klucze dobre jakołciowo, sprawdzone w rozsądnej cenie do 100PLN do Ukulele? chodzi mi o dwa rodzaje kluczy te z kołkami montowanymi od dołu i wystajęcymi ponad główkę oraz te do główki w stylu "hiszpałskim" montowane z boku. Te co mam zamontowane to jakał porażka. Znalazłem dobrze wyględajęce w Thoman.de ale z przesyłkę jakieł 150 PLN czyli tyle co kosztuje ukulele w sklepie

Pozdrawiam Janek
Ja używałem Groverów, ale czy dobre... po prostu są:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr