Gitara tenorowa

Dyskusje na temat instrumentów nie mieszczęcych się w innych kategoriach.

Moderator: poco

Adam

Gitara tenorowa

Nieprzeczytany post autor: Adam »

Problem mam.
Kupiłem sobie gitarę tenorowę Ashbury AT-40 do stroju GDAE. W opisie stoi, ze należy użyę strun 13, 20, 30, 42 (menzura 585mm). Jednak przy takim "okablowaniu" struny są zdecydowanie za słabo nacięgnięte. Jak to ogarnęę?
Awatar użytkownika
Waldzither9

Re: Gitara tenorowa

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Może jesteł o oktawę za nisko? Sprecyzujmy G to najgrubsza a E to najciełsza? Odwrotnołę to strój gitary basowej.
Polecam wętek viewtopic.php?f=22&t=3950
a w nim w linku do wikipedii jest guitar,tenor a tam informacja że strój do tego to C3 â?˘ G3 â?˘ D4 â?˘ A4 (jak tenor banjo lub mandola)
jełli chcesz to możesz próbowaę przestrunowaę grubołci (na Octave Mandolin G2â?˘ D3â?˘ A3â?˘E4) (bo na Mandolin nie wiem czy się uda G3â?˘D4 â?˘A4 â?˘E5 ), do tego służy kalkulator wahuddin'a też w tamtym wętku trochę wyżej, potrzebujesz znaę naprężenie w kg planowanych strun, u d'Addario najczęłciej coś około 11kg,ale sprawdęšł, oktawy masz z opisu/tabeli, menzurę znasz, w wyniku tylko musisz sprawdzię dla strun z owijkę bręz fosforowya nie stalowę, bo wynik jest inny. Jak sobie wyliczysz i posprawdzasz to dopiero można pomyłleę o zakupie jełli konieczny. Nie wiem czy się uda ale jak poprzeliczasz to się dowiesz. Sę różne urzędzenia ( może ktoł znajomy, jakił muzyk ma stroik orkiestrowy
https://www.korg.com/us/products/tuners ... page_1.php
gdyby podawało czy to G2 czy G3 to byłoby łatwiej...
Z moich pobieżnych, niedokładnych wyliczeł dla stroju G wynika, że dla zależnie czy to 2 czy 3 oktawa to grubołę struny powinna byę 48 lub 24, a dla C jest 36, to 42 bardziej pasuje do stroju C3, bo lekkie przewymiarowanie jest zalecane, ale przesada nie za bardzo. Do tego aby na G pójłę oktawę dalej trochę brakuje, a to co jest to mocne przewymiarowanie, ale uwaga ja liczyłem dla naprężenia 11kg a nie wiem jakie jest faktyczne. Jełli by to się zgadzało to pozostaje Ci polubię zalecany strój lub zmienię struny.
Ostatnio zmieniony 2020-04-01, 18:32 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Andrzej
Adam

Nieprzeczytany post autor: Adam »

Alleluja!!!

Andrzeju, odpowiedęšłw drugim zdaniu! Oczywiłcie stroiłem odwrotnie :D
Od poczętku chciałem strój "skrzypcowy" ale martwe elektrony mózgowe i zbyt długie przebywanie z gitarami spowodowało, że stroiłem ęšłle.
Teraz jest wszystko ok, dziękuję.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Napisz proszę Adam słów kilka jak instrument sprawuje się dęšłwiękowo.
Ciekawi mnie czy kontynuujesz plan używania jej w stroju GDAE, czy może podawany w poradnikach CGDA, a może myłlisz o przeróbce na CGDAE?
Próbowałem w przeszłołci stroju CGDA na gitarze4/4 i o ile przy grze palcami całkiem fajnie wychodziło, o tyle gra akordami mi nie szła, a to z powodu zbyt dużych odstępów pomiędzy progami i "brakowało mi palców" tzn miałem za krótki rozstaw. Było to przeciwiełstwo gry na mandolinie, gdzie trudno "upchnęę" paluchy na małej przestrzeni. To 585mm Tenora to już okolice gitary 3/4 to więcej niż mandola, ale mniej niż pełna gitara. Napisz jak ję używasz i na ile spełnia zadanie? W moim Waldzither o menzurze 50cm już z akordami nie jest komfortowo, podejrzewam ,że jest to wyzwanie?
##########################
Obecnie gram na gitarze "tenorowej" o menzurze 62cm dęšłwięk fajny, ale taki na przykład F dur który na mandolinie jest 5301 tutaj wymaga rozpiętołci palców 12cm, pomiędzy wskazujęcym i najmniejszym, w sumie maksymalna rozpiętołę prostych palców tyle ma , ale po zagięciu robi się odstęp 8cm, a rozcięgnięty na siłę 10cm, a to nie wystarcza.
Problem jest też z graniem A mol i A dur. Oczywiłcie piszę o stroju GDAE. Dlatego ludzie wolę przy tym stroju mniejsze menzury i chyba 50cm to maksimum.
--------
No dobra, Fdur można zagraę 5335, da się, ale nie zmieniam zdania co do ergonomii, na mniejszej scali gra się wygodniej i szybciej zmienia chwyty.Szczególnie jest to pożędane przy tak dynamicznych utworach jak shanty. Przy balladach gdy tempo jest powolne nie ma to takiego znaczenia.
â?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łš
W tym filmiku Keith Richards pokazuje jak z 6strunowej gitary robi 5 strunowę w Open G
jełli dobrze zrozumiałem, to demontuje najgrubszę E, kolejnę czyli A przestraja na G, najciełszę E na D, a reszta zostaje "normalnie", po czym prezentuje jak to brzmi https://www.youtube.com/watch?v=5AXETu9wnCE
sam nie sprawdzałem jak by to było, tenorowa teoretycznie po dodaniu klucza też by się na to pisała.
A to jak brzmi 5 strunówka Open G - repertuar Rolling Stones'ów https://www.youtube.com/watch?v=5_mez0slX9Y
Oczywiłcie zależy to od granego repertuaru.
Tak czy inaczej ja lubię GDAE, a jako drugie Open G, choę i Open C w Waldzither też...
W 4 strunowej Open G to chyba GDHD ale nie próbowałem jeszcze jak to działa.
Chwyty można na Chorderator.com posprawdzaę.
Pozdrawiam Andrzej
ODPOWIEDZ