Pytanie o SG

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

Nero

Pytanie o SG

Nieprzeczytany post autor: Nero »

Jako, że jest to mój I post witam wszystkich,

Zaczęłem budowaę Gibson'a SG według jakich starych rysunków w formacie dwg, wczoraj wycięłem body i już pojawiły się pytania:

Nie wiem jak się to fachowo nazywa, chodzi mi o skosy/spady na krawędziach, a konkretnie o ich wymiary, żeby nie przypiłowaę za bardzo. Kęt nachylenia zmienia się, a wymiar wysokołci z boku zostaje taki sam, czy kęt jest stały, a wysokołę się zmienia? Czy może obydwie wartołci się zmieniaję i piłowaę jak mi się podoba? (może trochę nie zrozumiałe, więc daję rysunek z oznaczeniami)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

tutaj widac mniej wiecej...
Obrazek
Nero

Nieprzeczytany post autor: Nero »

Włałnie z tych planów wycięłem zdjęcie, ale akurat te wymiary nie były podpisane i uznałem, że są naszkicowane po prostu, żeby były i nikt się nie czepiał.
Ok, więc póki co robię według tego rysunku, ale pokazuję on jak sprawa wyględa tylko w 1 punkcie... Szukałem w internecie, ale nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia tej gitary z boku i byłbym BARDZO wdzięczny, gdyby ktoł zamiełcił tutaj lub podał link do zdjęę z boku prawego, lewego oraz z dołu
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Na tym planie masz wszystko, co potrzeba do wykonania tych skosów. Wystarczy tylko ustalię kęt i krawędęšłwewnętrznę /ta wewnętrz deski/ i ognia. Potrzeba Ci będzie dobrego dłuta, pilnika do drewna no i ewentualnie jakiegoł prostego szablonu z ustawionym katem. Skosy musisz wykonaę ręcznie niestety. No, chyba, że masz dostęp do CNC . Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ