Mam pytanie do wszystkich
Gdzie mogę nabyę struny jelitowe na sztuki (mam na myłli polskich sprzedawców)?
Sklep w którym są wystawione na stronie ostatnim razem stwierdził, że nie maja ich i nie wiadomo kiedy będę mieli..
Z drugiej strony to potrzebuje strun do zrobienia progów lutni, więc mogę byę to struny używane. Może ma ktoł takowe na zbyciu?
Dzięki Widziałem je, ale nie jestem pewien czy będę dobre - mam na myłli grubołę. Progi w lutni powinny byę w miarę możliwołci cienkie, moje np zaczynaję się od ok 0,7mm pierwsze, do 0,5mm 7 i 8 próg.
Alternatywę dla strun może będzie nacięg jelitowy do rakiet tenisowych? Nie wiem jakie są grubołci, ale stosuje się je po dził Dzieł.
Przyznam się, że wyrzuciłem takie struny do kosza ładnych parę lat temu, bo nikt nie był zainteresowany ich używaniem. Do tego jeszcze komplet strun do kontrabasu, też jelitowych "zaginęł" wraz z likwidację komisu, gdzie je wstawiłem. Ale, też o nie nikt nie pytał. Nawet muzycy filharmoniczni pytani o to nie byli w ogóle zainteresowani. Ale to tak na marginesie.
A co z żyłkę wędkarskę? Ja mam instrument o nazwie SAZ i tam są progi zrobione z takiego materiału.
Ja rozumieł, że pewnie jelita są/były stosowane w tradycyjnych instrumentach i po to poszukiwania jelit.
O ile pamiętam, to za cienkie one nie były.
Pozdrawiam, Ryszard
Szkoda, że wyrzuciłeł :(
Nie mam problemu z progami, zakładam zużyte struny lutniowe (nylony), które dobrze się w tej roli sprawdzaję. Po prostu chciałem mieę jelitowe progi, zgodnie z prawidłami Znalazłem na yt film z procesem twórczym strun jelitowych i jełli mi czas pozwoli, spróbuje takowe wyprodukowaę samemu
Progi więzane jak kupuje we Włoszech komplet tj pełna rozmiarówka kosztuje około 200 zł .Nie wiem jak zakładasz ale pierwszy powinien byę 1 potem stopniowane w dól o 5 setnych .Często jest np 1 ,095 ,095 ,090 itp czasem do 075 czasem cieniej .jak kupujesz kpl to starcza na 8 do 10 więzał .Na jedno więzanie się nie spotkałem jeszcze bo gryfy są różne .Jak był był w okolicach ostrołęki to nie było bt problemu .Najważniejszę cechę tych progów jest to że nie są łliskie i sie nie wycięgaję .
pozdrawiam ww