Telecaster, przynajmniej z kształtu.
Moderator: poco
Re: Telecaster, przynajmniej z kształtu.
Gryf już zrobiłeł. Ale będziesz robił następne. Rozważ Hard V. Kurcze, zrobiłem teraz ten profil. Jak to leży w łapie. Sam miód.
Taki sneak-peak.

Kawał żelastwa. Pokaż model. Jak to ma działaę?
Ech, no pewnie nie umrę od tego, choę wolę pokazywaę co i jak, kiedy już wiem, że zadziała. Z drugiej strony to w zasadzie jest całkiem projekt-ruletka, więc...

Teoria wyględa tak, że ten blok na dole jest ciężaru największego tone-blocka dostępnego dla Floyd-Rose'ów. Wyszedłem z założenia, że sfrezowaę to go zawsze mogę. Przykręcany jest do częłci wahliwej.
Opcje regulacji jako-tako opisałem
Sprężyny miałem w planach wzięę po prostu z Kahlera, ale koronawirus mi wszedł w paradę i mam dwie ewentualnołci:
1. firma Vanel, w której sprężyna o odpowiednich parametrach kosztuje złotych szełę, ale że minimalna wartołę zamówienia wynosi 150 złotych - toteż sumarycznie doliczyli mi do zamówienia 112 złociszy dopłaty za fatygę...
2. Dorobię sobie sam, ostatnio gDzieł mi się na warsztacie rzuciły w oczy gabarytowo odpowiednie sprężyny, tylko na długołę musiałbym ucięę i oczka zarobię.
Z tyłu jest jeszcze mechanizm blokady mostu, ale tak jak na niego dzisiaj spojrzałem, to chyba muszę sobie jeszcze dłużej na niego popatrzeę krytycznym okiem.

Teoria wyględa tak, że ten blok na dole jest ciężaru największego tone-blocka dostępnego dla Floyd-Rose'ów. Wyszedłem z założenia, że sfrezowaę to go zawsze mogę. Przykręcany jest do częłci wahliwej.
Opcje regulacji jako-tako opisałem

Sprężyny miałem w planach wzięę po prostu z Kahlera, ale koronawirus mi wszedł w paradę i mam dwie ewentualnołci:
1. firma Vanel, w której sprężyna o odpowiednich parametrach kosztuje złotych szełę, ale że minimalna wartołę zamówienia wynosi 150 złotych - toteż sumarycznie doliczyli mi do zamówienia 112 złociszy dopłaty za fatygę...
2. Dorobię sobie sam, ostatnio gDzieł mi się na warsztacie rzuciły w oczy gabarytowo odpowiednie sprężyny, tylko na długołę musiałbym ucięę i oczka zarobię.
Z tyłu jest jeszcze mechanizm blokady mostu, ale tak jak na niego dzisiaj spojrzałem, to chyba muszę sobie jeszcze dłużej na niego popatrzeę krytycznym okiem.
Teraz po zmianach nie wiem czy będę. Ale na aledrogo było swego czasu sporo sprężyn na łciskanie.
Muszę na kompie zobaczyę ten model. Ale to dwustronne tremolo?
Muszę na kompie zobaczyę ten model. Ale to dwustronne tremolo?
Si, dwustronne 
EDIT: No i zmieniłem koncepcję blokowania... Czasem to i kilkadziesięt godzin można się na element patrzeę, a proste rozwięzanie dalej przegapię.

EDIT: No i zmieniłem koncepcję blokowania... Czasem to i kilkadziesięt godzin można się na element patrzeę, a proste rozwięzanie dalej przegapię.

-
Ciekaw jestem efektów. Szczególnie mostek - jak zadziała. Jaki może byę koszt takiego mostka?
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Ale to chodzi o to, że sam będziesz taki mostek wykonywał? W sensie, że zamodelowałeł w CADzie autorski projekt?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
-
Nie, interesuje mnie koszt całkowity jaki poniosłeł - poniesiesz wykonujęc ten mostek?
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
-
A nawet więcej ile by mnie kosztował gdybym chciał kupię gotowy - jełli zadziała.

ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Przepraszam za zamieszanie, to pytanie było do Pumby - autora modelu wektorowego.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Piotrze, tak - dokładnie o to chodzi. Model mam gotowy od kilku miesięcy, choę cały czas mi coś w nim nie grało. Elementów mam wykonane około 85%, teraz na frezarce wylęduje baza mostu, a potem zostanie już tylko mały element uproszczonej dzisiaj w napływie weny twórczej blokady 
Co do kosztu... W wykonaniu jednostkowym byłby po prostu upiornie drogi. Nawet liczęc każdy element na godzinę pracy, samego frezowania jest na circa trzy dni. Do tego kilka elementów toczonych, potem trzeba to pokryę galwanicznie, dodaę ze dwie stówki na koszt materiałów... Wiadomo, serię liczy się inaczej, ale wętpię, żeby zaistniała potrzeba wygenerowania serii. Most potrzebuje kompletnie customowego wybrania do montażu. Raczej nie wierzę w to, że ten most będzie jakimł objawieniem na tyle dużym, żeby obok Floydów, Kahlerów, Bigsbych czy Tjunomatików zawisły Pumby

Co do kosztu... W wykonaniu jednostkowym byłby po prostu upiornie drogi. Nawet liczęc każdy element na godzinę pracy, samego frezowania jest na circa trzy dni. Do tego kilka elementów toczonych, potem trzeba to pokryę galwanicznie, dodaę ze dwie stówki na koszt materiałów... Wiadomo, serię liczy się inaczej, ale wętpię, żeby zaistniała potrzeba wygenerowania serii. Most potrzebuje kompletnie customowego wybrania do montażu. Raczej nie wierzę w to, że ten most będzie jakimł objawieniem na tyle dużym, żeby obok Floydów, Kahlerów, Bigsbych czy Tjunomatików zawisły Pumby

Super. Jest to wyzwanie jak by nie patrzeę. Trzymam kciuki!
pozdrowienia
Piotr
Piotr
-
Mimo wszystko cieszę się, że powstaje coś nowego.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
informatkot
Po pierwsze prołba nie umieszczaj postu pod postem jełli piszesz je w odstępie czasu bardzo krótkim.
Mamy po to przycisk edycja.
Pumba, z tego modelu to tylko mogę napisaę, że mi się podoba bryła.
Zasady działania nijak nie rozkminiam
Oł obrotu będzie na tych dużych fazach pod płytę mostu od tyłu?
A tak już pobocznie, w czym to modelowane?
Edit
Zmieniłem lokalizację wętku na włałciwę
Po pierwsze prołba nie umieszczaj postu pod postem jełli piszesz je w odstępie czasu bardzo krótkim.
Mamy po to przycisk edycja.
Pumba, z tego modelu to tylko mogę napisaę, że mi się podoba bryła.
Zasady działania nijak nie rozkminiam

Oł obrotu będzie na tych dużych fazach pod płytę mostu od tyłu?
A tak już pobocznie, w czym to modelowane?
Edit
Zmieniłem lokalizację wętku na włałciwę