Gitara Archtop
Moderator: poco
Gitara Archtop
Tak sobie od jakiegoł czasu dumam nad gitarę typu archtop i nawet z Jankiem mamy plan spróbowaę stworzyę wspólne założenia oraz formę przechodnię do budowy takiego instrumentu. Niemniej jednak pytanie zasadnicze jest - jak powinien brzmieę archtop? Co go wyróżnia od innych gitar akustycznych? Nie mamy tu na forum osobnego działu dotyczęcego tychże instrumentów. Ostatnio Waldek odłwieżył temat gitar czterech pór roku, które wg mnie są kontrowersyjne. Słuchajęc jak brzmię nijak nie mogę dojłę sam ze sobę do ładu ponieważ burzę one moje wyobrażenie o tych gitarach i o tym czym są i jak brzmieę powinny. Na pewno ilu muzyków tyle zdał i zawsze jeden woli brunetki, a inny blondynki. Ale czy aby archtop nie powinien jednak brzmieę jak archtop? Tak, żeby bez patrzenia człowiek wiedział co to gra? Jełli chodzi o dęšłwięk pod prędem to posłuchajcie tego nagrania:
https://www.youtube.com/watch?v=OnUgQVwqBd4
Natknęłem się na ten utwór kilka lat temu i do dził to brzmienie wpasowuje się w moje ucho jak mało co (w dziedzinie archtopa). Jak sobie próbuję odpowiedzieę czy to brzmienie wymaga jakiejł korekty, to nie znajduję takiej zmiany na lepsze. W tym utworze ta gitara brzmi na 100% i niczego bym nie zmieniał. Więc taki archtop z ubiegłego wieku to jest coś co może chwycię - mnie chwyta.
Jełli chodzi o brzmienie z pudła to brzmienie jak poniżej w pełni pasuje mi jako takie skompresowane ale i okręgłe i bardzo charakterystyczne.
https://www.youtube.com/watch?v=JqDe5592XTM
https://www.youtube.com/watch?v=POnU1uiRdXw
Temat pewnie jak rzeka, ale jakoł to trzeba ugryęšłę:)
https://www.youtube.com/watch?v=OnUgQVwqBd4
Natknęłem się na ten utwór kilka lat temu i do dził to brzmienie wpasowuje się w moje ucho jak mało co (w dziedzinie archtopa). Jak sobie próbuję odpowiedzieę czy to brzmienie wymaga jakiejł korekty, to nie znajduję takiej zmiany na lepsze. W tym utworze ta gitara brzmi na 100% i niczego bym nie zmieniał. Więc taki archtop z ubiegłego wieku to jest coś co może chwycię - mnie chwyta.
Jełli chodzi o brzmienie z pudła to brzmienie jak poniżej w pełni pasuje mi jako takie skompresowane ale i okręgłe i bardzo charakterystyczne.
https://www.youtube.com/watch?v=JqDe5592XTM
https://www.youtube.com/watch?v=POnU1uiRdXw
Temat pewnie jak rzeka, ale jakoł to trzeba ugryęšłę:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- Waldzither9
Re: Gitara Archtop
Archtop niektórzy nazywaję gitarę skrzypcowę i mnie z tego powodu pozostaje w łwiadomołci obecnołę dwóch belek przebiegajęcych wzdłuż topu, co mocno wzmacnia dęšłwięk. To czy top jest prawie płaski czy bardziej wybrzuszony to sprawa wtóra, to czy ma efy również.Oczywiłcie jak i w skrzypcach jest mocowany na kołcu strunocięg.Takie belki na całej długołci pudła to w efekcie całkiem inny dęšłwięk majęcy wiele podobiełstw ze starymi instrumentami. Jełli założyę do tego elektryczne wzmocnienie bez znaczęcej zmiany charakterystyki dęšłwięku to barwa pozostanie szlachetnie klasyczno-jazzowa.
Pozdrawiam Andrzej
Archtop
Moja ulubiona konstrukcja
Moim zdaniem na ten dęšłwięk składa się wiele czynników włęcznie z grubymi szlifowanymi strunami.
Jest to moim zdaniem najtrudniejsza do wykonania gitara której brzmienie chcieli byłmy zaplanowaę.
Byę może pochodzi od skrzypiec, ale na pewno ma z nimi obecnie niewiele wspólnego i na pewno nie nazwał bym jej skrzypcowę.
W konstrukcji z pickupem podgryfowym (typowo akustycznej), mocowanym do gryfu standardem jest belkowanie krzyżowe. Nie żadne dwie belki wzdłużne. To drugie rozwięzanie ma zastosowanie w głównie w gitarach ze standardowymi pickupami. Ale tam już akustyczny dęšłwięk siłę rzeczy gałnie. Dodatkowe wstawienie tremola już w ogóle zabija ję akustycznie.
Gitara konstrukcyjnie bardzo ciekawa, mnie też kusi żeby zrobię takę 16 cali.
Ale ja chcę przetestowaę technologię laminatu, a Wy pewnie z litego.
Jak już Piotrze wętek zakładasz to pewno projekt już jest

Moja ulubiona konstrukcja

Moim zdaniem na ten dęšłwięk składa się wiele czynników włęcznie z grubymi szlifowanymi strunami.
Jest to moim zdaniem najtrudniejsza do wykonania gitara której brzmienie chcieli byłmy zaplanowaę.
Byę może pochodzi od skrzypiec, ale na pewno ma z nimi obecnie niewiele wspólnego i na pewno nie nazwał bym jej skrzypcowę.
W konstrukcji z pickupem podgryfowym (typowo akustycznej), mocowanym do gryfu standardem jest belkowanie krzyżowe. Nie żadne dwie belki wzdłużne. To drugie rozwięzanie ma zastosowanie w głównie w gitarach ze standardowymi pickupami. Ale tam już akustyczny dęšłwięk siłę rzeczy gałnie. Dodatkowe wstawienie tremola już w ogóle zabija ję akustycznie.
Gitara konstrukcyjnie bardzo ciekawa, mnie też kusi żeby zrobię takę 16 cali.
Ale ja chcę przetestowaę technologię laminatu, a Wy pewnie z litego.

Jak już Piotrze wętek zakładasz to pewno projekt już jest
By uzyskaę tę barwę klasyczno-jazzowę to trzeba się trochę napocię. W jazzie gitarzyłci mocno skręcaję potencjometr tone w kierunku bassu (czasem prawie do kołca), ale to skutkuje często ciepłę zmulonę bułę zwłaszcza na grze akordowej. Dobra gitara jazzowa musi mieę duże pudło, bo bez tego fajne brzmienie uzyskaę trudno. Ja z bułę walczę zakładajęc maksymalnie jasne struny D'ADDARIO XL ProSteels (12-52), choę najpopularniejsze są bułowate chromy. Fajne brzmienie na chromach ma ten gołę, ale na grze akordowej mulenie gwarantowane. Ta budżetowa gitarka Samicka też warta uwagi.Waldzither9 pisze: 2020-07-17, 17:52 Jełli założyę do tego elektryczne wzmocnienie bez znaczęcej zmiany charakterystyki dęšłwięku to barwa pozostanie szlachetnie klasyczno-jazzowa.
Ostatnio zmieniony 2020-07-17, 20:36 przez jakze, łącznie zmieniany 1 raz.
- Waldzither9
Co do pudła to standard to 11cm, ale nasze DefilJazzy to 6-7 cm. Do "klasycznych" utworów podobno single coil przy gryfie miał zastosowanie. Ja do dzisiaj nie wiem czy lepiej brzmi lite drewno na topie czy warstwowe rozwięzanie, taki np blues to tylko sklejka jak dla mnie, ale jakieł ballady lub folk to lepiej lity top. A co do belek krzyżowych to rzeczywiłcie są, ale ja brzdękałem tylko na "wzdłużnych" rozwięzaniach- tzn na starociach.
Pozdrawiam Andrzej
jakze pisze: 2020-07-17, 20:16 Dobra gitara jazzowa musi mieę duże pudło, bo bez tego fajne brzmienie uzyskaę trudno.
Tu nie chodzi o grubołę pudła a rozmiar.
Sę gitary małe jak 15 cali i wielkie nawet 21 cali
Wymiar liczony w najszerszym miejscu pudła. One (te ostatnie) są wręcz brzydkie.
A defile? Przykro mi ale z jazzem maję wspólnę tylko nazwę.
Całe życie myłlałem, że ważna jest całkowita objętołę pudła, a tu proszę!

No może ęšłle się wyraziłem 
Ale w tym typie gitary gabaryt głównie okrełla się w calach. I chodzi o wielkołci pudła. Grubołę oczywiłcie ma kolosalne znacznie. Ale jest też odpowiednio dobrana do głównej wartołci. Cały czas mówimy o typie gitary akustycznej. Czyli belkowanie krzyżowe.
Ale w tym typie gitary gabaryt głównie okrełla się w calach. I chodzi o wielkołci pudła. Grubołę oczywiłcie ma kolosalne znacznie. Ale jest też odpowiednio dobrana do głównej wartołci. Cały czas mówimy o typie gitary akustycznej. Czyli belkowanie krzyżowe.
Jak zrobię mojego defila i będzie się dało na nim graę to kupię maszyny i też sobie zrobię archtopa z ogromnym pudłem 

Przy tego typu gitarze problem jest cena materiału.
Kliny niestety kosztuję inaczej niż cięte płyty na akustyka.
Kliny niestety kosztuję inaczej niż cięte płyty na akustyka.
Fajnie, że podchwyciliłcie temat:) Z nas tutaj tylko Piotrek (popik10) i Wojtek zrobili archtopy, ja zrobiłem ale ukulele
a i remontowałem star a niemieckę, która o dziwo bardzo fajnie gadała i z prędem i bez. To był laminat top i plecki, a lite boki.
Nie mam projektu - ale mam plan, żeby na łcianie jeden wisiał
I mi to się te stare klymaty podobaję. Kliny są drogie, ale nie aż tak, żeby sobie nie zafundowaę na jakiegoł mikołaja 

Nie mam projektu - ale mam plan, żeby na łcianie jeden wisiał

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Gadaj z Poco. On rozcinał jawora na kliny do sprzedaży.
Na pewno będzie taniej niż u Henglewskich.
Ale Jawor to mniejszy kłopot. łwierka dostaę to jest problem. Wzorujecie się na Martinie C 3 będęšłGibsoniie L 1? Janek szukał tych projektów. To małe gitary. Iłcie jazzowego dęšłwięku z tego nie będzie. Jakze ma rację. To musi byę duże pudło.
Na pewno będzie taniej niż u Henglewskich.
Ale Jawor to mniejszy kłopot. łwierka dostaę to jest problem. Wzorujecie się na Martinie C 3 będęšłGibsoniie L 1? Janek szukał tych projektów. To małe gitary. Iłcie jazzowego dęšłwięku z tego nie będzie. Jakze ma rację. To musi byę duże pudło.
Materiał mam
W zasadzie wszystko mam co trzeba, czasu tylko zazwyczaj brakuje 
Tak - martin C3 i Gibson L1 (i kolejne) to jest to nad czym się spieramy. Janek cięgnie w kierunku Martina, a mnie się gibsonowe kręgłołci podobaję. Ale znajdziemy się po środku zapewne.

Tak - martin C3 i Gibson L1 (i kolejne) to jest to nad czym się spieramy. Janek cięgnie w kierunku Martina, a mnie się gibsonowe kręgłołci podobaję. Ale znajdziemy się po środku zapewne.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Znaczy projektujecie. I dobrze. Trzeba robię swoje 
Chociaż może 16-tka?
o jaka ładna
https://benedettoguitars.com/boutique/sapele-16-b/

Chociaż może 16-tka?
o jaka ładna
https://benedettoguitars.com/boutique/sapele-16-b/
Za ładna:) Ja to wolę takie brzydsze bo zazwyczaj są fajniejsze 
Tak - 16'' - taki mam łwierk przygotowany.
Ze znanych modeli będę cięgnęł linię konturu i generalny design, nie toczka w toczkę. Muszę tylko Janka przekonaę bo on na C 3 zachorował i nie odpuszcza, już nawet w kształtach Gibsona widzi Martina - a to już choroba nie oczu a serca ;D
Tutaj łwietne porównanie jak wpływa konstrukcja na brzmienie akustyczne:
https://www.youtube.com/watch?v=fzXrtNiUclc

Tak - 16'' - taki mam łwierk przygotowany.
Ze znanych modeli będę cięgnęł linię konturu i generalny design, nie toczka w toczkę. Muszę tylko Janka przekonaę bo on na C 3 zachorował i nie odpuszcza, już nawet w kształtach Gibsona widzi Martina - a to już choroba nie oczu a serca ;D
Tutaj łwietne porównanie jak wpływa konstrukcja na brzmienie akustyczne:
https://www.youtube.com/watch?v=fzXrtNiUclc
Ostatnio zmieniony 2020-07-18, 09:30 przez PiotrCh, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrowienia
Piotr
Piotr