Ciekawe czego używaję producenci do wyliczeł i projektowania?
Nie wiem czy nie CAD'a lub czegoś podobnego, przynajmniej takie mam wrażenie po rzucie okiem na filmik producenta fortepianów w 3:15
https://www.youtube.com/watch?v=mG4Fk3NEbVE
tak czy inaczej to geometria i fizyka. U nas w kraju nie słyszałem o istniejęcych fabrykach o podobnym profilu, nie ma kogo pytaę w firmach, ale są uczelnie, może ktoł zna jakiegoł "dziadka" który nie takie rzeczy robił i wyliczał po wojnie?Oczywiłcie bez komputera. A jak nie to będziesz Pionierem.
Historyczne klawikordy powstawały w ten sposób, że budowano je intuicyjnie i te co się udały były powielane, a nieudane nikły w mroku historii.Dzisiaj wiele osób woli unikaę ryzyka i po prostu kopiuje udane egzemplarze.
Albo Ci się uda od razu albo po poprawkach. Może nie pochłonie to dużych pieniędzy, a będzie kupa zabawy.
%%%%%%%%%%
Dopiero teraz na filmiku zauważyłem pracę nóg podczas gry, nie widziałem wczełniej takiego klawikordu, to niezłe wyzwanie, o ile te małe "kieszonkowe" wersje są łatwe w budowie i łatwe do ogarnięcia, to ta wersja na dwie ręce i dwie nogi wymagaję multitaskingu.
Aż strach pomyłleę co by się działo gdyby mi się łniło że na tym gram i poruszałbym kołczynami...
Ale dęšłwięk ciekawy choę wolę repertuar z tego niemieckiego filmiku który wczełniej załęczałem.