Telecaster by Jacenty

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
jacenty

Telecaster by Jacenty

Nieprzeczytany post autor: jacenty »

Dawno mnie tu nie było, minęło chyba półtora roku i sporo się działo. Nie zawsze miałem czas na granie i gitary ale w wolnych chwilach wystrugałem coś. Trafiła mi się deska z więzu - chyba niepopularny materiał, w necie jest mało informacji, znalazłem tylko że niby w gitarach basowych ma czasem zastosowanie. Dla mnie to nowołę, nie mam nic przeciwko więzowi ;) deska nie była jakoł wybitnie sezonowana ale miała ok.3 lata po zgrubnym wycięciu kształtów i materiał się już jakoł ułożył. W każdym razie nie widzę żeby pracowała, nic się nie pojawiło, żadne pęknięcie czy deformacja. Trafiła się więzowa deska i była tania więc czemu nie spróbowaę?
Kształt Telecastera bo to popularny klasyk i udało mi się tanio kupię szablon.
Otwory wycinałem wiertarkę na statywie i dzięki temu jest zachowana jakał prostopadłołę. Wyględa na amatorszczyznę ale wyszło dosyę precyzyjnie. Do statywu mam zaufanie bo używam go często w garażu i jest stabilny. Kieszeł na gryf również zaczęłem ze statywu a kołczyłem ręcznie dłutem, cyklinę i przyrzędem. Na zdjęciu widaę ten przyrzęd w postaci kawałka mahoniu, podkładki i papieru łciernego. Nie miałem nic innego do dyspozycji w tym momencie. Znowu wyględa na amatorszczyznę ale deska wyszła spod grubołciówki więc płaszczyzna /baza/ była i miałem prowadzenie do wyprowadzania i korygowania kieszeni. Gryf przymierzałem kilka razy aż doszedłem do włałciwego położenia. Było trochę zabawy z pasowaniem ale wyszło dobrze.
Ostatnio zmieniony 2020-09-03, 22:23 przez jacenty, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jacenty

Re: Witam wszystkich

Nie udało mi się edytowaę posta i jest nowy post. Na poczętek przygody użyłem gotowy chiłski gryf kupiony na allegro, jedynie zmodyfikowałem główkę za Strato na Tele. Poszukałem w necie rysunków gryfu i główki i się zdziwiłem bo było kilkanałcie rodzajów główki Telecastera. Nawet nie wiedziałem, że było aż tyle!
Deskę pobejcowałem na czarno, taki miałem plan - Black Televirus. Po nałożeniu kilku warstw bejcy i wyschnięciu pocięgnęłem olejem do broni, też kilka warstw. Chodziło mi o efekt widocznych słojów. Na zdjęciach różnie to widaę bo zależy od łwiatła.
W sumie to trochę efekt tej pandemii czy plandemii bo jest więcej czasu na dłubanie.
Stół jest trochę prowizoryczny i bałagan, w międzyczasie robiłem koledze remont Altusów.

c.d. następi
nr 6.jpg
nr 7.jpg
nr 8.jpg
nr 9.jpg
nr 10.jpg
nr 11.jpg
Ostatnio zmieniony 2020-09-05, 09:15 przez jacenty, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

No i lux:)
Oczywiłcie kilka szczegółów można było pewnie lepiej dopilnowaę:) Ale generalnie jak na pierwsze wiosło to super.
Jaki to olej do broni?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
jacenty

Na tej gitarze zdobywam doświadczenia. Np. szybko się okazało, że tanie chiłskie dłuta nadaję się co najwyżej do budowlanki. Dokupiłem lepszy kamieł i ostrzałkę do dłut ale dalej była lipa. W planach jest zakup kilku czeskich Narex. Jełli chodzi o osprzęt to jest przyzwoity - mostek Wilkinson toploader z mosiężnymi siodełkami w układzie 3x2 czyli klasyka Panie. Czyli cyrki z ustawianiem i strojeniem. Ale tu hamowałem swój bank pomysłów i trzymam się rozwięzał Tele. W planach są inne gitary i tam będę sprawdzane inne rozwięzania. Klucze są też przyzwoite Grover, gitara się nie rozstraja. Przetworniki typowe dla Tele na magnesach Alnico 5 więc jest dosyę mocny sygnał. Otwory pod przetworniki ekranowałem tałmę miedzianę. Gitara nie brumi i nie szumi pomimo, że są to przecież single. Gniazdo Switchcraft, potencjometry CTS, kondensatory Orange, okablowanie Fender retro. Przełęcznik klasyczny 3-pozycyjny ale w planach jest zamiana na 4-pozycyjny i potencjometr push-pull i ....6 brzmieł, i nie będzie tego wogóle widaę. Taki wzbogacony Tele będzie bo już mi chyba zaczyna czegoś brakowaę...aha i jeszcze wymienię siodełko na progu zerowym na Tusqa bo na razie wcięż jest zwykły chiłczyk.
Ogólnie jestem zadowolony z gitary, nie jest gorsza od chiłczyków za 100$, a nawet mam wrażenie że jest lepiej dopracowana i jest trochę lepszy osprzęt. I co najważniejsze nie jest "plastikowa". Patrzę tak nieraz na te współczesne produkty i 2mm lakieru do podłogi z przodu, 2mm lakieru do podłogi z tyłu, razem prawie 0.5cm no pięknie się to błyszczy :)
Wiem co mam i nie muszę się zastanawiaę czy deska to sklejka czy jakał inna budżetowa lipa obłożona fototapetę i zalana chemolakiem.
Projekt uważam za skołczony w 90-95%.

ps. mam jeszcze drugę wyciętę deskę w kształcie Tele z sezonowanego ok.15 lat jesionu europejskiego i powoli dojrzewam, żeby się nię zajęę. Będzie to kolejny projekt, też Tele ale już na Humbuckerach i trochę mniej klasyczny, bardziej w kierunku redneck. Obrobiłem już ję frezarkę pożyczonę od kolegi. Mam upatrzonę frezarkę do drewna ale na razie nie kupowałem bo nie byłem pewien efektów ale już widzę, że to wcięga :p żeby jeszcze kasy starczało na wszystko heh...

Olej to Schaftol - tu jest przykładowy: https://www.bestgun.pl/scherells-schaft ... p-219.html są różne kolory jakby co.
Ostatnio zmieniony 2020-09-05, 09:18 przez jacenty, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Telecaster by Jacenty

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

A nie wiesz co jest bazę tej mikstury? Czy ten olej twardnieje tak, że można uzyskaę trwały efekt połysku podobny jaki daje truoil?
pozdrowienia
Piotr
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Jak długo masz ten olej na gitarze? Pytam się bo zastanawiam się, czy bejca nie będzie â??wychodziłaâ?? na ubrania gitarzysty? Zawsze mi się wydawało, że bejca pod lakier, poloturę a olej na czyste drewno nie barwione pigmentami. Gitarka mi się podoba. Też zaczynałem od telecasterów. Mam ich w domu 3 różne warianty :)
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
jacenty

PiotrCh pisze: 2020-09-04, 18:53 A nie wiesz co jest bazę tej mikstury? Czy ten olej twardnieje tak, że można uzyskaę trwały efekt połysku podobny jaki daje truoil?
Hmm... nie chcę się wymędrzaę ale to jest chyba olej lniany, przetworzony olej lniany boiled leensed oil i prawdopodobnie z dodatkiem terpentyny? Jest łatwy w nakładaniu. Może odezwie się jakił szpec i to potwierdzi/wyjałni. Wiem że sprawdza się dobrze na kolbach i można dojłę aż do połysku. Drewno oddycha i nie zalepia drewna na amen z tego co kojarzę. Czytałem na różnych forach, że używaję tego też do gitar. Można na ten olej kłałę wosk. Truoil to jest coś innego niż olej lniany i chyba właśnie twardnieje z tego co kojarzę. I nie wiem czy na truoil można kłałę wosk, chyba nie.

informatkot pisze: 2020-09-04, 20:01 Jak długo masz ten olej na gitarze? Pytam się bo zastanawiam się, czy bejca nie będzie â??wychodziłaâ?? na ubrania gitarzysty? Zawsze mi się wydawało, że bejca pod lakier, poloturę a olej na czyste drewno nie barwione pigmentami. Gitarka mi się podoba. Też zaczynałem od telecasterów. Mam ich w domu 3 różne warianty :)
Robiłem to kilka miesięcy temu. Położyłem kilka warstw czarnej bejcy. Pierwsza warstwa wsiękła jak w tekturę, na drugi Dzieł położyłem następnę warstwę. I tak 4-5 warstw bejcy czekajęc aż wyschnie i obserwujęc efekt. Kupiłem olej bezbarwny, żółty i ciemny bręz. Ten ciemny bręz używałem do podstrunnicy - zakonserwowało ję i pociemniło. Z ciekawołci na różnych kawałkach jakiejł sosny i jesionu robiłem próbki tymi jasnymi olejami - wychodził efekt hmmm...moczu, nie podobał mi się. Jakoł tak zażółcało jasne drewo. Trzeba robię próbki, poczekaę aż wyschnie i oględaę przy różnym łwietle. BlackTele z więzu miał byę czarny od samego poczętku, po pobejcowaniu odczekałem tyDzieł, dwa i kryłem go bezbarwnym olejem. Położyłem kilka warstw oleju - pierwsza warstwa, przerwa, potem druga warstwa, przerwa itd. chyba z 5 warstw /może to jest za mało?/. Nic nie barwi. Zastanawiam się nad kolejnę warstwę i ew. przepolerowaniu bo w tej chwili jest efekt matowy ale w sumie mi się podoba. Może za jakił czas odłwieżę wiosło kolejnę warstwę.
ODPOWIEDZ