Na tej gitarze zdobywam doświadczenia. Np. szybko się okazało, że tanie chiłskie dłuta nadaję się co najwyżej do budowlanki. Dokupiłem lepszy kamieł i ostrzałkę do dłut ale dalej była lipa. W planach jest zakup kilku czeskich Narex. Jełli chodzi o osprzęt to jest przyzwoity - mostek Wilkinson toploader z mosiężnymi siodełkami w układzie 3x2 czyli klasyka Panie. Czyli cyrki z ustawianiem i strojeniem. Ale tu hamowałem swój bank pomysłów i trzymam się rozwięzał Tele. W planach są inne gitary i tam będę sprawdzane inne rozwięzania. Klucze są też przyzwoite Grover, gitara się nie rozstraja. Przetworniki typowe dla Tele na magnesach Alnico 5 więc jest dosyę mocny sygnał. Otwory pod przetworniki ekranowałem tałmę miedzianę. Gitara nie brumi i nie szumi pomimo, że są to przecież single. Gniazdo Switchcraft, potencjometry CTS, kondensatory Orange, okablowanie Fender retro. Przełęcznik klasyczny 3-pozycyjny ale w planach jest zamiana na 4-pozycyjny i potencjometr push-pull i ....6 brzmieł, i nie będzie tego wogóle widaę. Taki wzbogacony Tele będzie bo już mi chyba zaczyna czegoś brakowaę...aha i jeszcze wymienię siodełko na progu zerowym na Tusqa bo na razie wcięż jest zwykły chiłczyk.
Ogólnie jestem zadowolony z gitary, nie jest gorsza od chiłczyków za 100$, a nawet mam wrażenie że jest lepiej dopracowana i jest trochę lepszy osprzęt. I co najważniejsze nie jest "plastikowa". Patrzę tak nieraz na te współczesne produkty i 2mm lakieru do podłogi z przodu, 2mm lakieru do podłogi z tyłu, razem prawie 0.5cm no pięknie się to błyszczy
Wiem co mam i nie muszę się zastanawiaę czy deska to sklejka czy jakał inna budżetowa lipa obłożona fototapetę i zalana chemolakiem.
Projekt uważam za skołczony w 90-95%.
ps. mam jeszcze drugę wyciętę deskę w kształcie Tele z sezonowanego ok.15 lat jesionu europejskiego i powoli dojrzewam, żeby się nię zajęę. Będzie to kolejny projekt, też Tele ale już na Humbuckerach i trochę mniej klasyczny, bardziej w kierunku redneck. Obrobiłem już ję frezarkę pożyczonę od kolegi. Mam upatrzonę frezarkę do drewna ale na razie nie kupowałem bo nie byłem pewien efektów ale już widzę, że to wcięga :p żeby jeszcze kasy starczało na wszystko heh...
Olej to Schaftol - tu jest przykładowy:
https://www.bestgun.pl/scherells-schaft ... p-219.html są różne kolory jakby co.