podstrunnica klon/orzech konswerwacja olejkiem cytrynowym

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

VeeKing

podstrunnica klon/orzech konswerwacja olejkiem cytrynowym

Nieprzeczytany post autor: VeeKing »

Zakupiłem preparaty GIBSONA do czyszczenia. Jest tam też olejek cytrynowy do podstrunnicy. GDzieł wyczytałem, że nienadaje sie do klonoej podsteunnicy. Ostatnio zakupiłem gitare Ibanez JEM7V z podstrunnicę klon/orzech. Czy nie uszkodzi mi to gitary?
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Wszelkie oleje i woski sa do drewna , klonowa podstrunnica powinna byc polakierowana wiec stosowanie olejkow itd do lakieru mija sie z celem.
VeeKing

ok to teraz dugie pytanie. Czy jeżeli już uzywam to trzeba taki olejek mieszac z wodę? dzisiaj mi kolezanka powiedziala ze trzeba

ogólnie cały gryf jest klon/orzech tylko nie wiem która częłę to klan a która orzech.
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Woda i instrumenty niezbyt się lubię :wink: Poza tym jełli kupiłeł olejek specjalnie przeznaczony do tego celu to chyba Gibson oferuje gotowy produkt... Jakby trzeba było coś robię to byłoby zaznaczone na opakowaniu/ulotce.
Co do drewna to jest to 5cio częłciowy gryf klon/orzech a podstrunica palisandrowa. Polecam google :P
VeeKing

zapomnialem dodaę, że to replika i nie mam pewnołci co do użytego drewna :) po wygooglowaniu obrazków i kolorów drewna myłle, że jest oryginalne ale na stówe pewnołci nie mam

ps: czyłcił ktoł złoty osprzęt płynem Gobson Metal cleaner z zestawu Gibson GG RK1?
ODPOWIEDZ