Jaki epoxy do czego i dlaczego?
Moderator: poco
- Waldzither9
Jaki epoxy do czego i dlaczego?
Ostatnio miałem stycznołę z żywicami epoksydowymi z różnym skutkiem, dane dotyczęce tego rodzaju kleju są sprzed wielu lat, albo się nic nie zmieniło albo wszystko.
W latach 90tych stosowałem distal, więżęcy w 24 godziny, był nie do zdarcia, super klej , 2 lata temu pod tę samę nazwę było już coś innego o innej charakterystyce i nie byłem zadowolony.
1,5 roku temu naprawiałem piętkę gryfu bandżo mandolinowego i użyłem szarego poxipol'a, tyDzieł temu okazało się że klej pułcił, taka długa rysa wzdłuż całego połęczenia.
Rok temu niedrogie markowe ale marketowe epoxy się nie sprawdziły, po wymieszaniu całołci tubek zastygły w trakcie aplikowania pomimo szybkiej pracy przed nominalnym czasem.
Ostatni tyDzieł montowałem "reinforcement" czyli płaskownik w kanały gryfów starych instrumentów z giętkimi gryfami, zastosowałem epidian 53 z powodu ceny i kilku pozytywnych forumowych wzmianek sprzed lat, bardzo długi czas więzania gwarantuje dobre połęczenie, pamiętaę tylko trzeba że drewno go pije chętnie i trzeba uzupełnię, sam klej łmierdzi strasznie, (maska z pochłaniaczami konieczna) ja mieszam go wiertarkę z kołcówkę od miksera i aplikuję , zatykam listewkę drewnianę, a potem zamykam całołę w worku foliowym na dobę w ciepłym miejscu z dala od ludzi.Cena na alledrogo dobra, tylko przydatnołę utwardzacza krótka.
Zastanawiam się czy wybrałem dobrę żywicę i jaka jest alternatywa?Producent ma stronę
https://www.zywicesarzyna.pl/produkty/epidian-53/
(wchodzęc w "produkty" można z suwaka wybraę rodzaj żywicy i poczytaę charakterystykę)
Gdybym kleił złamany gryf lub główkę gryfu też bym się zastanawiał nad epoksydowym, ale który jest najlepszy nie mam pojęcia.
Może ktoł wcięż stosuje epoxy i zdradzi który jest wart uwagi bo wytrzymał próbę czasu?
Kostny chyba lepiej wytrzymuje naprężenia, ale gorzej znosi wilgoę, jak wszędzie przypuszczam ,że w jednych zadaniach lepszy epoxy a w innych kostny... tylko który epoxy wart jest uwagi?
W latach 90tych stosowałem distal, więżęcy w 24 godziny, był nie do zdarcia, super klej , 2 lata temu pod tę samę nazwę było już coś innego o innej charakterystyce i nie byłem zadowolony.
1,5 roku temu naprawiałem piętkę gryfu bandżo mandolinowego i użyłem szarego poxipol'a, tyDzieł temu okazało się że klej pułcił, taka długa rysa wzdłuż całego połęczenia.
Rok temu niedrogie markowe ale marketowe epoxy się nie sprawdziły, po wymieszaniu całołci tubek zastygły w trakcie aplikowania pomimo szybkiej pracy przed nominalnym czasem.
Ostatni tyDzieł montowałem "reinforcement" czyli płaskownik w kanały gryfów starych instrumentów z giętkimi gryfami, zastosowałem epidian 53 z powodu ceny i kilku pozytywnych forumowych wzmianek sprzed lat, bardzo długi czas więzania gwarantuje dobre połęczenie, pamiętaę tylko trzeba że drewno go pije chętnie i trzeba uzupełnię, sam klej łmierdzi strasznie, (maska z pochłaniaczami konieczna) ja mieszam go wiertarkę z kołcówkę od miksera i aplikuję , zatykam listewkę drewnianę, a potem zamykam całołę w worku foliowym na dobę w ciepłym miejscu z dala od ludzi.Cena na alledrogo dobra, tylko przydatnołę utwardzacza krótka.
Zastanawiam się czy wybrałem dobrę żywicę i jaka jest alternatywa?Producent ma stronę
https://www.zywicesarzyna.pl/produkty/epidian-53/
(wchodzęc w "produkty" można z suwaka wybraę rodzaj żywicy i poczytaę charakterystykę)
Gdybym kleił złamany gryf lub główkę gryfu też bym się zastanawiał nad epoksydowym, ale który jest najlepszy nie mam pojęcia.
Może ktoł wcięż stosuje epoxy i zdradzi który jest wart uwagi bo wytrzymał próbę czasu?
Kostny chyba lepiej wytrzymuje naprężenia, ale gorzej znosi wilgoę, jak wszędzie przypuszczam ,że w jednych zadaniach lepszy epoxy a w innych kostny... tylko który epoxy wart jest uwagi?
Ostatnio zmieniony 2021-05-21, 19:31 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Re: Jaki epoxy do czego i dlaczego?
Epidian 53 jest żywicę płynnę i łrednio nadaje się do klejenia z powodów o których wspomniałeł. Służy raczej do kompozytów. Chyba że dodasz wypełniacza np. krzemionka koloidalna.
Do klejenia użyj epidian 5 który jest klejem. Najlepiej z uwardzaczem PAC bo daje spoinę bardziej udarnę. Mniej łamliwę. Z1 za to daje w efekcie spoinę kruchę.
Wszelkiej małci poxipole i podobne. Ja bym radził użyę w domu nie w instrumencie.
Do klejenia użyj epidian 5 który jest klejem. Najlepiej z uwardzaczem PAC bo daje spoinę bardziej udarnę. Mniej łamliwę. Z1 za to daje w efekcie spoinę kruchę.
Wszelkiej małci poxipole i podobne. Ja bym radził użyę w domu nie w instrumencie.
- SebastianL
Moje jedyne doświadczenie z żywicę epoksydowę, to zamykanie porów drewna.
Pomysł podpatrzyłem na filmie lutnika Pablo Requena, a czytajęc tutaj wętek (link poniżej), jeszcze nie będęc użytkownikiem, postanowiłem użyę żywicy Epidian 53.
Smród niemiłosierny. Do tego trujęcy pył podczasz szlifowania. Nie jest to metoda dobra bez warsztatu z porzędnę wentylację. Ale pory się zamknęły nienajgorzej
Raczej nie wrócę do tej metody i zostanę przy pumeksie oraz wypełnieniu z szelaku i pyłu.
http://www.forumlutnicze.pl/viewtopic.p ... ian#p10402
Pomysł podpatrzyłem na filmie lutnika Pablo Requena, a czytajęc tutaj wętek (link poniżej), jeszcze nie będęc użytkownikiem, postanowiłem użyę żywicy Epidian 53.
Smród niemiłosierny. Do tego trujęcy pył podczasz szlifowania. Nie jest to metoda dobra bez warsztatu z porzędnę wentylację. Ale pory się zamknęły nienajgorzej

Raczej nie wrócę do tej metody i zostanę przy pumeksie oraz wypełnieniu z szelaku i pyłu.
http://www.forumlutnicze.pl/viewtopic.p ... ian#p10402
To, że jacył lutnicy zalepiaję epoksydem drewno- o niczym nie łwiadczy. Dobrę decyzję podjęłeł. Precz z klajstikiem.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- Waldzither9
Dzięki Piotrze/Popik10 za ekspertyzę, dokładnie jest to ta wiedza której mi gruntownie brakowało.
Ja E53+Z1 użyłem do zalania i się sprawdził, na szczęłcie nie kleiłem złamanego gryfu bo różnie mogłoby byę, gdybym w przyszłołci miał braę do gryfu lub główki użyę Epidianu to wybiorę 5.
Ja E53+Z1 użyłem do zalania i się sprawdził, na szczęłcie nie kleiłem złamanego gryfu bo różnie mogłoby byę, gdybym w przyszłołci miał braę do gryfu lub główki użyę Epidianu to wybiorę 5.
Pozdrawiam Andrzej
Jest dużo różnych epoksydów. W tej chwili króluję te do zalewania. Taka moda mebarska. Ja szukam epoksydu do kompozytu węglowego z wygrzewaniem do infuzji w małych opakowaniach i mam z tym kłopot.
Trzeba czytaę karty technologiczne - nie ma rady.
A co do zapachu. Epoksyd jest przyjemny, powachajcie poliestru
Trzeba czytaę karty technologiczne - nie ma rady.
A co do zapachu. Epoksyd jest przyjemny, powachajcie poliestru
L285 z odpowiednim utwardzaczem. Nie łmierdzi, mały skurcz po utawrdzeniu. Posiada certyfikaty lotnicze. Można wygrzewaę co zwiększa wytrzymałołę. Jako wypełniacz można stosowaę mikrobalon. Ogromny wybór jest w Havlu http://www.havel-composites.pl/index.ph ... ype=zywice
Nawet dołę proste domowe laminowanie przynosi dobre efekty http://forum.aerodesignworks.eu/viewtop ... 1&start=10
Nawet dołę proste domowe laminowanie przynosi dobre efekty http://forum.aerodesignworks.eu/viewtop ... 1&start=10
Znam tę żywicę. Jedno co mnie zniechęca do niej to czas w piecu. Też właśnie muszę zrobię rurkę fi wewnętrznej 37. Nie ma takich z alu w detalu stęd pomysł na węgiel. Sławek te swoje robiłeł w próżni czy po prostu przesączałeł rękaw?
Nie wiesz gdzie można dostaę prepregi w detalicznych ilołciach?
Nie wiesz gdzie można dostaę prepregi w detalicznych ilołciach?
Każdę żywicę musisz wygrzaę w piecu jeżeli chcesz otrzymaę odpowiednię wytrzymałołę i zakres temperatur pracy. Robiłem bez próżni. Havel sprzedaje w detalu z tegoco pamiętam. Rękaw przesączałem ( w linku do mojego forum podałem całołę prac) Jeżeli chcesz robię w próżni to będziesz potrzebował delaminaż który odcięgnie odpowiednię ilołę żywicy z detalu. Metoda infuzji nie jest prosta i bardzo ciężko ję wykonaę w domu.
Tu masz opis robienia prefabrykatu metodę podciłnieniowę http://forum.aerodesignworks.eu/viewtop ... &start=140
I prosty delaminaż z otworowanej folii i na to ręczniki papierowe. Całołę umieszczona w worku próżniowym http://forum.aerodesignworks.eu/viewtop ... &start=150
Tu masz opis robienia prefabrykatu metodę podciłnieniowę http://forum.aerodesignworks.eu/viewtop ... &start=140
I prosty delaminaż z otworowanej folii i na to ręczniki papierowe. Całołę umieszczona w worku próżniowym http://forum.aerodesignworks.eu/viewtop ... &start=150
Ja w worku robiłem deskę windsurfingowę i nie miałem pieca w którym mógł bym to wygrzaę. 
Delaminaż nie kosztuje znowu jakichł wielkich pieniędzy, ale można się bawię jak ktoł to lubi.
W każdym razie pomysł z ręcznikami bardzo fajny, ja użyłem maty odsysajęcej. Jedno co pamiętam w owym czasie walczyłem z przeciekami. Teraz już upolowałem ultradęšłwiękowy wykrywacz nieszczelnołci i jest spokój. Ale wtedy pamiętam nocka zarwana.
Infuzja nie jest taka straszna tylko trzeba zapanowaę nad rozlewnołcię żywicy ale to można ograę zaworami.

Delaminaż nie kosztuje znowu jakichł wielkich pieniędzy, ale można się bawię jak ktoł to lubi.
W każdym razie pomysł z ręcznikami bardzo fajny, ja użyłem maty odsysajęcej. Jedno co pamiętam w owym czasie walczyłem z przeciekami. Teraz już upolowałem ultradęšłwiękowy wykrywacz nieszczelnołci i jest spokój. Ale wtedy pamiętam nocka zarwana.
Infuzja nie jest taka straszna tylko trzeba zapanowaę nad rozlewnołcię żywicy ale to można ograę zaworami.
- Waldzither9
50stC to można spotkaę latem w szklarni lub w blaszanym dostawczaku na miejskim parkingu w jeden z upalnych dni, to takie amatorskie rozwięzanie.
Aby mieę zadanę temperaturę w piecu można się posilię sterownikiem (tanie np inkbird od ok 40â?łš + przesyłka) -sam nie stosowałem, ale na takim forum o tym dyskutuję- lepsze , polskie kosztuję 500pln
http://forum.weglowe.com.pl/viewtopic.php?t=659
Aby mieę zadanę temperaturę w piecu można się posilię sterownikiem (tanie np inkbird od ok 40â?łš + przesyłka) -sam nie stosowałem, ale na takim forum o tym dyskutuję- lepsze , polskie kosztuję 500pln
http://forum.weglowe.com.pl/viewtopic.php?t=659
Pozdrawiam Andrzej
Można użyę "kwoki" czyli promiennika podczerwieni. Metod jest dużo. Delaminaż w przypadku pojedynczego, małego elmentu to przerost formy nad trełcię. Swoje laminaty wygrzewałem w elektrycznym piekarniku ale takie akcje tylko przy intensywnym przewietrzaniu pomieszczenia.
W sprawie tego pyłu.. Jełli ktoł musi używaę epoxy to warto zastosowaę wszystkie możliwe łrodki ostrożnołci, od maski do ubrania ochronnego. Szczególnie trzeba unikaę szlifowania substancji, która nie zakołczyła w 100% procesu więzania, wtedy pył który osiędzie na skórze może spowodowaę silnę reakcję alergicznę. Jeden facet zdaje się w Australii opisywał wizytę w szpitalu i uczucie skóry palonej żywym ogniem, na który nie ma lekarstwa. Oraz powroty alergii nawet po wejłciu do pomieszczenia gdzie używa się epoxySebastianL pisze: 2020-09-24, 09:07 Moje jedyne doświadczenie z żywicę epoksydowę, to zamykanie porów drewna.
- Waldzither9
Wyobrażam sobie Alice Springs +45 st C i ubranie ochronne oraz pełna maska. Z drugiej strony to trwa tylko kilka minut to wymieszanie i zaaplikowanie i potem "w nogi".
Mnie się od epoxy przy +25 st C bardziej kręci w głowie i dusi, a skóra tylko swędzi.
Ja doradzam zawijanie sklejonego instrumeintu w worek foliowy, to proste rozwięzanie a redukuje znacznie ryzyko wdychania , a kubek w którym się mieszało klej i kołcówkę od mixera wyniełę na zewnętrz na kilka dni.
Mnie się od epoxy przy +25 st C bardziej kręci w głowie i dusi, a skóra tylko swędzi.
Ja doradzam zawijanie sklejonego instrumeintu w worek foliowy, to proste rozwięzanie a redukuje znacznie ryzyko wdychania , a kubek w którym się mieszało klej i kołcówkę od mixera wyniełę na zewnętrz na kilka dni.
Pozdrawiam Andrzej
- SebastianL
Kolega widzę jełców nie bierze... Ja bym jednak to odstawił. Szkoda zdrowia. Ciało daje wyraęšłne sygnały by zamienię klej na inny.Mnie się od epoxy przy +25 st C bardziej kręci w głowie i dusi, a skóra tylko swędzi.