Archtop - naprawa mostka

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
Jan

Archtop - naprawa mostka

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Trafiła do mnie stara około 40-50 lat gitara typu archtop. Ktoł â??zainstalował piezo masakrujęc połowę mostka i strunnik. Musiałem dorobię połowę mostka i zrobię setup. Częłę mostka dorobiłem z Hebanu frezujęc kanał na strunnik i piezo. Całołę maksymalnie obniżyłem bo akcja była prawie 1 cm na XII progu.
Regulowane mostki całkowicie mnie nie przekonuję ja bym zrobił cały mostek jako jeden element z kołcię bez możliwołci regulacji. Sędzę, że straty na takich patentach są ogromne a poza tym po cholerę kręcię tymi łrubkami, raz ustawiona wysokołę zgodnie z preferencjami grajęcego powinna na lata wystarczyę. Jak sie znudzi to wymienię kołę na wyższę i tyle a nie jakieł łrubki wymyłlate dawaę.

Włałnie się dowiedziałem, że gitara to Czeska Cremona w wersji eksportowej czyli Lignatone.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

Re: Archtop - naprawa mostka

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Jełli chcesz zrobię lity mostek to wyględa to jak na załęczniku, a brzmi łwietnie. Ale nie ukrywajmy to jest kawałek roboty i łatwo się pomylię lub porysowaę top, (w sumie już jest porysowany).
Ja się estetykę miałem zajęę póęšłniej, ale brzmi dobrze a to najważniejsze.
Ważne też jaki ma strunocięg, bo może psuę efekt.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jan

Andrzeju dla siebie bym zrobił ale gitara już oddana. Widaę naprawdę dbałołę by to wyględało jak instrument. Niestety jest to sklejka i z pudła rzęzi lichutko a z pieza nie grałem na niej. Jutro mi kolega coś nagra na niej to zobaczę jak brzmi elektrycznie.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

Ja długo eksperymentowałem z mostkami przy tej mojej gitarze, wszystkie regulowane"gubiły" dęšłwięk, lite były lepsze, z hebanu lity całkiem fajny, ale lita kołę lepsza. Co do sklejki to do bluesa , folku , jazzu jest optymalne jełli tylko daę kostny lity mostek.
Pierwszy przedobrzyłem, a drugi zrobiłem za wysoki i po dopasowaniu łuku dopiero redukowałem wysokołę.
Oczywiłcie najważniejsze ustalię gdzie jest jego miejsce i kęt, bo kawałek dalej łuk już jest inny...
Jak ma mieę piezo to sprawa się zmienia, bo lity kostny może daę inny efekt i trzeba piezo jakoł gDzieł wstawię,... nie robiłem tego.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jan

W kołci też można wmontowaę piezo to nie jest problem. Dzisiaj jest od groma możliwołci montażu piezo: pod kołcię w mostku, pod stopę mostka, we wzmocnieniu z tyłu pudła, podklejane pod mostkiem, mocowane w mostku pod strunami, mocowane w otworze rezonansowym i doklejane do różnych częłci pudła - co komu odpowiada. Kołę to na razie najlepszy materiał przenoszęcy drgania jaki znam i najchętniej używam.
Czeskie pudło może nie zagrało jakoł rewelacyjnie ale widaę zupełnie innę jakołę niż w Defilach, Czesi starali się zrobię instrument a nie wyrób gitaropodobny na sprzedaż.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Te otwory przed mostkiem są na przewody przetwornika?

Stosowanie regulowanych mostków w tego typu gitarach jest uzasadnione tradycję. łwiat gitar zachodnich wszelkiego rodzaju, zwłaszcza elektrycznych, jest bardzo konserwatywny. Jak ma byę archtop, to jest archtop, ze wszelkimi zaletami i wadami konstrukcji która wyklarowała się dekady temu.
Awatar użytkownika
Jan

Te dziury to zapewne po jakimł przetworniku, który pewnie był kiedyś w tym pudle, przy gryfie też są takie i jeszcze montażowe po pickguardzie. Regulowane mostki to chyba wynalazek lat póęšłniejszych ja kojarzę mostki w archtopach ale bez regulacji.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Gitara o dziwo bardzo ładnie brzmi z pieza. Nie ma za bardzo do czego się doczepię. Z pudła jest porażka ale piezo brzmi całkiem nieęšłle. Mam nagrany plik dęšłwiękowy ale nie da się go wstawię więc jak ktoł chce posłuchaę to wystarczy, że poda maila w trełci posta to wyłlę plik do posłuchania.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

Bardzo ciekawe rozwięzanie to mostek archtop'a z naciętymi 4 slotami wzdłuż całego wierzchu w które jest montowane 6 odcinków drutu progowego, co pozwala w dużym stopniu dokonaę kompensacji.
https://www.olx.pl/oferta/mostek-gitaro ... 4b3daf3738
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2020-10-14, 15:22 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam Andrzej
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Takie rozwięzanie było też w Defilach, o ile pamiętam. Ma swoje zady i walety. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Po co się męczyę
DSCI0480.jpg
Awatar użytkownika
Jan

Męczyę się nie trzeba tylko facet chciał mieę jak najbardziej zachowany oryginał gitary.
Pozdrawiam Janek
ODPOWIEDZ