ęšłĄle to okrełliłem. Płyty rezonansowe gitary są wypukłe i zajmuje trochę czasu zanim wypukła płyta zrobi się całkiem płaska, a potem wklęsła. Nie doprowadzam celowo do sytuacji aż płyta robi się wklęsła. Obserwuję jak zachowuje się w zimie i gdy widzę że zaczyna zmieniaę geometrię (to miałem na myłli przez â??zapadanieâ??) to używam gębki w futerale. Sama gębka też jest dobrym wskaęšłnikiem, gdy wilgotna wysycha na kamieł w cięgu doby to znak że gitara potrzebuje więcej.
Miernik też mam, natomiast te elektroniczne nie są zbyt dokładne. Widziałem błędy pomiaru rzędu 15%
@waldek polecam akurat ten, który za nabyłem(stację) . Czytałem i czujniki to jedne z najlepszych w swojej klasie. Trzeba niestety cięgnęę go z ali bo u nas nie ma na rynku. Domyłliłem się że nie doprowadzasz do wklęłnięcia płyty Ale wskaęšłnik w postaci wyschniętej gębki to dla mnie mało wirygodny pomiar daleko wykraczajęcy nawet poza 15% błęd. W kołcu nawet futerał może mieł w środku wyłciółkę wysuszonę i to może powodowaę pochłanianie wody.
Już po założeniu strun. Niestety okazało się że pickup jest uszkodzony (B-Band UST 29R) a nowego już chyba nigdzie nie znajdę . Będę musiał coś kombinowaę.