Sklep Soller â??Sivcak
Moderator: Jan
Sklep Soller â??Sivcak
Witam,
Panowie, mam do Was prołbę o informację: czy może mieliłcie okazję robię zakupy w sklepie Soller â??Sivcak? Można u nich kupię za pobraniem i czy generalnie nie było jakichł problemów? Chciałbym pierwszy raz kupię parę desek u nich, stęd wolę wczełniej podpytaę.
Z góry dziękuję.
Panowie, mam do Was prołbę o informację: czy może mieliłcie okazję robię zakupy w sklepie Soller â??Sivcak? Można u nich kupię za pobraniem i czy generalnie nie było jakichł problemów? Chciałbym pierwszy raz kupię parę desek u nich, stęd wolę wczełniej podpytaę.
Z góry dziękuję.
- SebastianL
Re: Sklep Soller â??Sivcak
Doświadczenia z tym sklepem nie mam, ale jełli chodzi o przesyłkę za granicę, to raczej za pobraniem nie wyłlę. W zakładce o płatnołci i wysyłce nie maję takiej informacji, więc najlepiej będzie jak do nich napiszesz.
Swoję drogę, fajnie maję zaprezentowanę ofertę. Niestety ceny są zaporowe. Może ktoł wie dlaczego ceny są cztery razy takie co w hiszpałskich sklepach, gdzie zwykle kupuję drewno? Może warto dopłacię, a ja po prostu o tym nie wiem?
Swoję drogę, fajnie maję zaprezentowanę ofertę. Niestety ceny są zaporowe. Może ktoł wie dlaczego ceny są cztery razy takie co w hiszpałskich sklepach, gdzie zwykle kupuję drewno? Może warto dopłacię, a ja po prostu o tym nie wiem?
Tak, strona wyględa bardzo profesjonalnie. Ja osobiłcie chciałbym od nich kupię Swamp ash na korpus i na własne oczy i ręce przekonaę się co to drewno sobę prezentuje. Nigdzie indziej szczerze mówięc nie znalazłem jesionu bagiennego.
- SebastianL
Tutaj maję na przykład, aczkolwiek cena w przypadku tego drewna jest nieco wyższa.
https://www.madinter.com/en/wood/bodies ... p_ash.html
https://www.madinter.com/en/wood/bodies ... p_ash.html
Dziękuję, nie znałem tego miejsca.
- Waldzither9
Nie słyszałem aby ktoł narzekał na Sivcaka. Dobre drewno.
Na Słowacji jest â?łš, wyłlij emaila z zapytaniem o cenę, transport i sposób płatnołci. English spoken/written. Rozumieję po polsku(podobno).
Jak masz konto w â?łš to koszty bankowe są najtałsze.
Jak był z Hiszpanii woził drewno na Słowację to też by zdrożało, to koszty transportu nabijaję cenę.
Może kiedyś w Elblęgu w porcie powstanie firma z drewnem egzotycznym i będzie taniej
Nie wiem jak pandemia wpłynęła na ich finanse i stan załogi ale możesz zapytaę w mailu czy business as usual.
Mnie od swampAsh bardziej się podoba to
https://shop.sollerguitars.com/product_ ... uc0nq6jop5
ale to kwestia gustu, a poza tym chodzi przecież o dęšłwięk a z tym różnie bywa.
W cenie drewna powinieneł uwzględniaę ile lat suszone i czy naturalnie czy sztucznie, to potrafi nabię koszty i cenę.
Na Słowacji jest â?łš, wyłlij emaila z zapytaniem o cenę, transport i sposób płatnołci. English spoken/written. Rozumieję po polsku(podobno).
Jak masz konto w â?łš to koszty bankowe są najtałsze.
Jak był z Hiszpanii woził drewno na Słowację to też by zdrożało, to koszty transportu nabijaję cenę.
Może kiedyś w Elblęgu w porcie powstanie firma z drewnem egzotycznym i będzie taniej

Nie wiem jak pandemia wpłynęła na ich finanse i stan załogi ale możesz zapytaę w mailu czy business as usual.
Mnie od swampAsh bardziej się podoba to
https://shop.sollerguitars.com/product_ ... uc0nq6jop5
ale to kwestia gustu, a poza tym chodzi przecież o dęšłwięk a z tym różnie bywa.
W cenie drewna powinieneł uwzględniaę ile lat suszone i czy naturalnie czy sztucznie, to potrafi nabię koszty i cenę.
Ostatnio zmieniony 2020-10-15, 18:53 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
- SebastianL
No właśnie to jest ciekawe, bo gdybasz Andrzeju na temat kosztów transportu drewna z Hiszpanii na Słowację, a to drewno przecież jest importowane z innego kontynentu, więc myłlę że każdy sklep zamawia sobie towar niezależnie.
Ja bym bardzo chciał kupowaę drewno w Polsce i tutejszę gospodarkę wspieraę, tylko że ceny mnie odstraszaję. W rodzimym sklepie Woodforguitar.com palisandrowę klepkę o wymiarach 20 x 10 x 4 mm oferuję za 59 złotych, podczas gdy w hiszpałskich sklepach chodzę one za około 1,5 euro plus vat. Różnica w cenie jest kosmiczna, a obie deski łcięto na tej samej uprawie w Indiach.
Co ciekawe, w Niemczech jest ciut drożej niż w Hiszpanii, ale przebitka jest minimalna. W poszczególnych krajach ceny są różne. Zauważcie, że w Polsce jest bardzo drogo, a mimo to ceny różnych towarów, produktów, najmu mieszkał itd. są u nas niższe niż w krajach zachodnich. Tak samo płace...
ęšłĽeby napisaę też coś stricte w temacie wętku, to dodam jeszcze, że swego czasu jesion bagienny na elektryki miał też sklep Maderas Barber. Obecnie napisane maję że brak jest towaru. Pewnie można ich dopytaę o dostępnołę.
Ja bym bardzo chciał kupowaę drewno w Polsce i tutejszę gospodarkę wspieraę, tylko że ceny mnie odstraszaję. W rodzimym sklepie Woodforguitar.com palisandrowę klepkę o wymiarach 20 x 10 x 4 mm oferuję za 59 złotych, podczas gdy w hiszpałskich sklepach chodzę one za około 1,5 euro plus vat. Różnica w cenie jest kosmiczna, a obie deski łcięto na tej samej uprawie w Indiach.
Co ciekawe, w Niemczech jest ciut drożej niż w Hiszpanii, ale przebitka jest minimalna. W poszczególnych krajach ceny są różne. Zauważcie, że w Polsce jest bardzo drogo, a mimo to ceny różnych towarów, produktów, najmu mieszkał itd. są u nas niższe niż w krajach zachodnich. Tak samo płace...
ęšłĽeby napisaę też coś stricte w temacie wętku, to dodam jeszcze, że swego czasu jesion bagienny na elektryki miał też sklep Maderas Barber. Obecnie napisane maję że brak jest towaru. Pewnie można ich dopytaę o dostępnołę.
- Waldzither9
Drewno egzotyczne najtaniej transportowaę statkiem i w portach powinno byę najtaniej.
Drewno rodzime najtałsze i najlepsze powinno byę w górach, Alpach, Karpatach, etc.
Słowacja potencjalnie ma tani łwierk i jawor a drogie egzotyczne, a w Hamburgu lub Lizbonie chyba na odwrót.
Oczywiłcie kupujęc i sprzedajęc masowo koszty jednostkowe spadaję, a że Hiszpania miała kiedyś kolonie, a Słowacja nie oraz że słowackie porty morskie nie są aktywne w handlu drewnem jak hiszpałskie też coś tam wynika. Przypuszczalnie drewno też szybciej schnie w Hiszpanii niż na Słowacji.
U Maderasa zapisujesz się na "cynk" i jak jest już dostępny to dostajesz maila.
Drewno rodzime najtałsze i najlepsze powinno byę w górach, Alpach, Karpatach, etc.
Słowacja potencjalnie ma tani łwierk i jawor a drogie egzotyczne, a w Hamburgu lub Lizbonie chyba na odwrót.
Oczywiłcie kupujęc i sprzedajęc masowo koszty jednostkowe spadaję, a że Hiszpania miała kiedyś kolonie, a Słowacja nie oraz że słowackie porty morskie nie są aktywne w handlu drewnem jak hiszpałskie też coś tam wynika. Przypuszczalnie drewno też szybciej schnie w Hiszpanii niż na Słowacji.
U Maderasa zapisujesz się na "cynk" i jak jest już dostępny to dostajesz maila.
Pozdrawiam Andrzej
- SebastianL
Kurcze, nurtuje mnie ten temat. Może ktoł pracujęcy w dowolnej branży handlu międzynarodowego potrafiłby udzielię odpowiedzi...
Nie uwierzę że koszt spedycji może sprawię, że deska sprzedawana w Hiszpanii kosztuje 2 euro, a identyczna w Polsce 13.
Nie neguję tego co piszesz, nawet przypuszczam że wspomniane przez Ciebie czynniki maję na to wpływ, ale coś mi podpowiada że przede wszystkim chodzi o różnicę w popycie. W Hiszpanii sprzedaje się tego towaru dużo, a u nas o wiele mniej, więc aby taki handel się opłacał, to ceny muszę byę wysokie.
Nie uwierzę że koszt spedycji może sprawię, że deska sprzedawana w Hiszpanii kosztuje 2 euro, a identyczna w Polsce 13.
Nie neguję tego co piszesz, nawet przypuszczam że wspomniane przez Ciebie czynniki maję na to wpływ, ale coś mi podpowiada że przede wszystkim chodzi o różnicę w popycie. W Hiszpanii sprzedaje się tego towaru dużo, a u nas o wiele mniej, więc aby taki handel się opłacał, to ceny muszę byę wysokie.
- Waldzither9
Pojawia się pytanie ilu jest połredników pomiędzy łcięciem drzewa a klientem detalicznym?
Pozdrawiam Andrzej
Drewno egzotyczne to towar deficytowy, a Hiszpanie sprowadzaję go od setek lat. Przypuszczam że większołę ich drewna została sprowadzona za 1/10 a nawet 1/100 obecnej wartołci rynkowej.SebastianL pisze: 2020-10-15, 19:53 Kurcze, nurtuje mnie ten temat. Może ktoł pracujęcy w dowolnej branży handlu międzynarodowego potrafiłby udzielię odpowiedzi...
Kupowałem drewno u Sollera, kolega też kupował - nie było żadnych problemów z jakołcię. Nie korzystałem z pobrania, płaciłem z góry..
T
T
- Waldzither9
Przy niektórych zakupach (głównie z Chin) może się w przyszłołci trochę zmienię, choę nie musi, jednak warto trzymaę rękę na pulsie https://biznes.interia.pl/podatki/news- ... Id,4794620
chyba Sivcak'a to nie dotyczy, ale dotyczy tematyki kupowania drewna i różnych przedmiotów.
chyba Sivcak'a to nie dotyczy, ale dotyczy tematyki kupowania drewna i różnych przedmiotów.
Pozdrawiam Andrzej
Dziękuję Panowie za wszelkie informacje i kilka ciekawych stron, o których nie wiedziałem.
Bardzo dobry kontakt. Często się u nich zaopatruję w drewko i różne częłci.Płacę pay palem przesyłka do Norwegi, żadnych problemów towar po opłaceniu mam u siebie w granicach tygodnia. polecam