SebastianL pisze: 2020-11-12, 11:31 Wychodzi na to, że to lutnicy romantycy są wiatrakami, tylko po co z nimi (z nami) walczyę? Mistrz lutniczy nie jest zagrożeniem dla fabryki instrumentów.
Kto tu z kim walczy? Nie odbieraj naszej rozmowy tak emocjonalnie, nie ma powodu. Rozmawiamy w wętku, w którym chłopak pyta jakich narzędzi/urzędzeł potrzebuje by zostaę profesjonalnym lutnikiem, nie hobbystę, zawodowcem czyli człowiekiem oferujęcym klientom/konsumentom możliwie szeroki zakres usług, przy uwzględnieniu ich możliwołci jeżeli chodzi o ich siłę nabywczę. Sam napisał, że nie da się nabraę na opowiastkę, że wszystko można zrobię ręcznymi narzędziami. Ma doświadczenie w ręcznej obróbce drewna, wywodzi się z rodziny która ma warsztat stolarski, ma oszczędnołci i nadal odkłada pieniędze na profesjonalny sprzęt do robienia instrumentów.
PiotrCh pisze: 2020-11-12, 10:59
Tradycyjne lutnictwo natomiast nakierowane jest na indywidualizowanie produktu, na jego personalizację. To tak jak garnitur szyty na miarę. Jest cała masa miejsc, w których lutnik na bieżęco podejmuje decyzje, zmienia założenia elastycznie i dynamicznie z uwagi na zaistniałe okolicznołci, życzenia klienta, wady, które się uwidaczniaję w procesie, niezgrywanie się elementów, dostrajanie itp.
Tutaj fundamentalnie się z tobę nie zgadzam. Maszyny CNC daję właśnie możliwołę personalizacji produktu w stopniu nie majęcym precedensu w historii. To nie są maszyny które nastawione są na wielotysięczne serie, można zmienię projekt kilkoma ruchami myszki, nie trzeba przygotowywaę maszyny tyDzieł by zaczęę robię inny model. Nie jestem lutnikiem, ale jako takie pojęcie o instrumentach mam, bo gram na nich od ok 27lat, mam też skromnę kolekcje gitar. Nigdy nie zamówiłem gitary u lutnika choę staę mnie na to z prostego powodu, u tradycyjnego lutnika kupuję kota w worku, gitarę której nie mogę wzięę do ręki. Na CNC można wyfrezowaę 100+ gryfów, główek itd i daę klientowi do ręki by sobie potrzymał czy mu pasuje taki model.
Zgadzam się tylko z jednym pojęcie lutnik zmieni swój desygnat zdecydowanie, ale wętpię by mogło zachowaę swój tradycyjny. Pozdrawiam