Wyciącie pickguarda z pliku np. laserem

Mosty , klucze , progi , trussrody etc.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
jakze

Wycięcie pickguarda z pliku np. laserem

Nieprzeczytany post autor: jakze »

Witam. Potrzebuję wycięę nowy pickguard, napisałem do producenta i przysłał mi taki plik jak poniżej.Mam w zwięzku z tym pytanie, czy jest on wystarczajęcy by wycięę go laserem albo jakimł innym urzędzeniem? Pytam, bo nie mam doświadczenia z tego rodzaju urzędzeniami. Może ktoł ma jakieł namiary na kogoł kto bawi się w wycinanie pickguardów?
SD pickguard.PNG
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Wycięcie pickguarda z pliku np. laserem

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Co to jest za plik? Czy to rysunek wektorowy czy jakał bitmapa? Jełli to pierwsze - to do przerobienia go na pozycje maszyny trzeba pousuwaę będzie zbędne obiekty jak osie, linie wymiarowe, krawędzie fazowania. W zależnołci od dogadania się z operatorem może on sam przygotowaę wektorówkę. Jełli to drugie, to trzeba na podstawie tego rysunku narysowaę obiekt wektorowy. Sę wszystkie wymiary i kształt, więc jest to do zrobienia przez każdego operatora CAD/CAM, ale mogę powiedzieę, że nie maję czasu się bawię i poproszę od razu o wektorowy plik.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
jakze

Witam. To jest bitmapa, png. Zadałem to pytanie, bo gDzieł przeczytałem, że laser może wycięę po kolorze czerwonym nawet z bitmapy albo z pdf, więc może po zielonym też wytnie :) Na wektorowę ja sobie sam potrafię przerobię, ale trochę zabawy jest z tym. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Jak dla mnie to najlepiej jest zrobię wektor i daę na frezarkę. Odpowiednim frezem uzyskasz zafazowanę krawędęšł. Cięcie laserem z bitmapy jeszcze tak załmieconej... możliwe, że się da.. ja nie znam takiej technologii.
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Nie ma innej opcji. Tylko wektor.
Grafika rastrowa jest mocno nieprecyzyjna. Użyłem słowa mocno a wczełniej powinienem dodaę odpowiedni epitet 😉
Jełli będziesz to cięł z jakiegoł tworzywa to też cholera wie jak to się będzie obrabialo. Ze względu na fazy to chyba tylko frezarka wchodzi w grę.
Mógł bym to wycięę. A przynajmniej podjęę próbę. Ale dużo zależy od materiału właśnie.
Awatar użytkownika
jakze

popik10 pisze: 2020-11-16, 17:25 Mógł bym to wycięę. A przynajmniej podjęę próbę. Ale dużo zależy od materiału właśnie.
Witam. Materiał to by był standardowy, taki plastik (nie wiem jaka to odmiana ) np: https://sklepmuzyczny24.pl/boston-pg-33 ... -3985.html
popik10

No to z linku wiemy, że jest to jakieł tworzywo. Ale jak się frezuje to już nie.
Można zrobię ew próbę, ale jak się będzie topiło to nie zrobię ci tego niestety.
Awatar użytkownika
jakze

Napiszę do sklepu z takim pytaniem, czy można to frezowaę i czy się nie topi przy tym :) może będę wiedzieę. Jak coś będę wiedział i nadal będę miał tę fanaberię z pickguardem to dam znaę. Dzięki za chęę pomocy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jakze

Witam. Napisałem do guitarproject z zapytaniem czy można frezowaę ten materiał na pickguard i odpisali mi w ten sposób: " Niestety nie jestełmy specjalistami od CNC ale z informacji od naszych klientów wiemy, że można jełli się umie." Czyli chyba się będzie topił, a umieę to oznacza chyba odpowiednie chłodzenie frezu przy takiej obróbce?
popik10

Wynika z tego, że można pewnie próbowaę :-)
Twoja decyzja
Ja nt tworzywa potocznie zwanego plexi mam złe doświadczenia.
Trzeba mieę materiał lany żeby się dobrze frezowało. Ważne jest chłodzenie. Ja u siebie mogę tylko sprężonym powietrzem. Może to wystarczy.
Awatar użytkownika
jakze

Zaryzykujemy :) piszę prywatnę wiadomołę
ODPOWIEDZ