Wycinak do otworów i kanałów pod rozetą

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jan

Wycinak do otworów i kanałów pod rozetę

Nieprzeczytany post autor: Jan »

W tym temacie zaprezentuję prosty wycinak do otworów i kanałów na rozetę. Wycinak jest robiony z tralek z oparcia starego fotela ale może byę zrobiony z jakiegokolwiek kawałka drewna byle twardego. Wycinak będzie miał oł dokładnie takiej łrednicy jak oł cyrkla do mojej frezarki czyli 6mm. Pręt regulacyjny jest ze starego skanera który wyrzucałem na łmietnik jest on nierdzewny i dużej dokładnołci fi 7mm. W drewnianych elementach będę łruby mocujęce pręt. Na mniejszym elemencie będzie jeszcze uchwyt do standardowych nożyków Olfa z cyrkla z tejże firmy. Nożyki będę mocowane od czoła na łciętej płaskiej częsci.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Re: Wycinak do otworów i kanałów pod rozetę

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Super!
Daj znaę jak się będzie sprawowaę. Czy nóż będzie równo szedł itp.
Awatar użytkownika
Jan

Dzisiaj pomalowany i pocięgnięty olejem tungowym. Teraz obmyłlam jak zamocowaę standardowe wymienne ostrze - pomysł już jest.
Pozdrawiam Janek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

A gdzie ten nożyk będzie przymocowany?
Awatar użytkownika
Jan

Dokładnie tam gdzie pokazuję na tym mniejszym elemencie drewnianym, będzie dociskany blaszkę mocowanę na wkręty,
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Janie. W jakim zakresie łrednic będziesz stosował ten przyrzęd, bo rozeta nie jest dużych rozmiarów. a ten pręt sugeruje spory zakres. Małe będzie trudniej wycięę. Drugi temat, to trzeba pewnie rozwięzaę mocowanie oraz możliwołę regulacji głębokołci cięcia i kęta nożyka. Punktowy docisk nie zabezpieczy przed obrotem wokół osi wkręta mocujęcego. Tam potrzebne są podparcia anty-, min. 2, poza dociskiem.
Teraz naszła mnie myłl, że w sumie uzależniasz się od jednego typu nożyka. Rozważ , czy nie lepiej pomyłleę o uniwersalnym chwycie i to nożyka wykonanego samodzielnie w zależnołci od potrzeb, który zaostrzysz po stępieniu, poza tym nożyk powinien byę chyba ostrzony prawo-lewo, czyli powinny byę 2 różne ostrza. Ale to tylko moje dywagacje, bo zapewne masz to robione typowo pod siebie.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Pręt będzie ucięty na wymiar rozety z naddatkiem, mocowanie będzie uniwersalne i będzie można regulowaę głębokołę cięcia, będzie można stosowaę różne ostrza włęcznie z prawo lewymi 😁 przy sztywnym i mocnym zamocowaniu ostrza i tak cienkim nie musi byę skosu prawego lub lewego, obustronny skos też da radę. Nożyki jednorazowe też można ostrzyę. Można też zamontowaę ostrze skalpela.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Potwierdzam. Węski nóż szlifowany obustronnie zdaje egzamin.
Mimo to, chyba widziałem kiedyś, że ktoł stosował noże prawe i lewe.

Mnie szczególnie interesuje sztywnołę tego urzędzenia, bo zwykle w prostych wycinarkach jest z tym problem. Gdy jest kilka ruchomych częłci to maję one jeszcze luzy i cięcie już nie wyjdzie czyste. Z drugiej strony, jakił błęd na pewno można założyę.

W przypadku twojego, Janie, wycinaka obawiam się że luzy i elastycznołę materiału mogę niestety pozwalaę nożowi na wypadanie z zaplanowanego koła (nóż ucieka na zewnętrz). Moja obawa wynika z tego, że pręt po którym przesuwany jest element regulowany, znajduje się ze 2 lub 3 centymetry nad płaszczyznę, w której wycinany jest okręg. Mam obawę że przez luzy na łęczeniu z prętem, ten element może pozwolię nożowi właśnie na takie uciekanie, które poskutkuje nierówno wyciętym kanałem.

A nie ma nic bardziej przyjemnego, niż wklejenie rozety, wyrównanie i przekonanie się, że pasuje ona idealnie do kanału bez żadnych dziur i niecięgłołci :D

To takie moje obawy i wcale nie muszę się spełnię. Mam nadzieję że wycinarka spełni twoje oczekiwania.
Awatar użytkownika
Jan

Dzisiaj wycięłem z płaskownika mosiężnego docisk noża. Zaokręgliłem go dopasowujęc do kształtu powierzchni bocznej. Wywierciłem otwory na łruby dociskowe i zrobiłem ozdobnę fasetkę.

Sebastian tam nie ma luzów pręt jest 7mm i otwory w elementach drewnianych są 7mm. Bardzo ciężko drewienko się przesuwa po pręcie tam nie ma żadnego luzu. Dodatkowo pręt będę blokowaę odpowiednie pokrętła dociskowe blokujęce pręt w danej pozycji.

Musiałem zmodyfikowaę jeszcze wycinak by móc wycinaę małe łrednice. Musiałem usunęę częłę materiału by elementy zbliżały się do siebie dajęc możliwołę wycięcia łrednicy mniejszej niż 88mm.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Wycinak gotowy. Uwzględniajęc wasze cenne uwagi udoskonaliłem narzędzie i pracuje bez zarzutu.
Dla dodatkowego usztywnienia pin będęcy osię będzie wchodził także w podłoże.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

łwietny pomysł z tym dociskiem pręta.
Awatar użytkownika
Jan

Sebastian nie wiem czy zwróciłeł uwagę ale pręt jest też spiłowany na długołci by można go było dociskaę i by się nie obracał.
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Jeżeli już, to jako gniazda wkrętów dociskajęcych nóż użył bym nakrętek (mufa) dwugwintowych ( "Rampa") i wkrętów M4 zamiast tych do drewna. Mam na uwadze wyrabianie się drewna przy kilkakrotnym wkręceniu i wykręceniu. Przy "Rampie" nie ma tego problemu. Np. taka https://wnsp.pl/m4-x-10-mm-nakretka-muf ... erzem.html .
Takie same polecam przy montażu gryfów. Wyjałnię dlaczego. Otóż dawniejsze wkręty do drewna miały gwinty, a raczej rdzenie stożkowe i przy /po wkręceniu klinowały się w gnieęšłdzie - wymagały użycia stożkowego wiertła przed wkręceniem. Współczesne maję rdzenie walcowe na prawie całej długołci, a przez to mogę się luzowaę, a do tego duży skok. Wkręty typu spax są niby lepsze, ale .... . Wszystko ma swoje zady i walety, ale myłlę, że dobrze jest wskazaę również inne rozwięzania. :-D
A, jeszcze jedno. Dobrze jest kiedy łruba dociskowa dociskała poprzez element połredni, wtedy nie kaleczy miejsca styku (bywa, że trudno ustawię wymiar, bo w trakcie przykręcani/blokady łruba przesuwa blokowane elementy). W takich miejscach dobrze jest wsunęę wygięty pasek blachy ( najlepiej sprężystej), który dodatkowo dociskał będzie pręt nawet bez łruby. coś na wzór blokowania pokręteł kuchenek gazowych (zwykle są bez łrub dociskowych , bo nie wymagaję tego)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Ryszard co do docisku łrub to maję one 0,5cm pręt gładki jako docisk czego nie widaę bo jest schowane w miejscu docisku. Mufy dwugwintowe dam jak mi się gwinty wyrobię :-) ale to dobry pomysł. Co do docisku ostrza nie ma potrzeby zmiany łrub dociskowych, cztery wkręty do drewna wystarczę, specjalnie są długie na tyle by nie wyrobiły gniazda. ostrze dam jednostronnie skołne kształtowane po łuku by móc cięę bezpiecznie w dwie strony, mam jakił stary brzeszczot z wyrzynarki to go przerobię na elegancki nóż.
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Tak już tak rozkminiamy temat, to zapytam, jaka metodę będziesz ustalał głębokołę cięcia - wysunięcie noża. Rozważył bym obecnołę takiego precyzera zamontowanego od spodu w \'głowicy nożowej" - ładnie to nazwałem?- ale nie zwięzanego z nożem, lecz ze stopę :-D Najlepiej na bazie gwintu metrycznego M6 (skok 1 mm i łatwy podział na o,1). ;-) Pewnie napiszesz, że kombinuję zrobię z tego zegarek z wodotryskiem, ale skrzywienie zawodowe niestety daje znaę u mnie. :-? Staram się robię ustrojstwa max uniwersalne i w odniesieniu do warunków piwniczno-garażowo-domowych. Bloki zostawiaję jednak piętno na naszym zachowaniu - przynajmniej u mnie tak jest, niestety. Ma to swoje zady i walety. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ