Ukulele Tenor
Moderator: poco
Re: Ukulele Tenor
hmm... 1.6-1.9 to może mieę parlor z przemyłlanym belkowaniem... może byę przysztywno..
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Tak jest w planach spokojnie mogę zejłę niżej tylko to pudełko jest prawie jak mały parlor.
Pozdrawiam Janek
plany są pancerne. Proponuje wizytę na forum ukuleleunderground i tam poszukaę info o thickness 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Zszedłem 1,3-1,8 na środku w okolicy mostka. Zobaczymy jak załpiewa byle nie "trrraaaach"
Patrzyłem na różnych stronach lutniczo Ukulelowych i 1,6-1,9 to standard dla tenora, który często się powtarza.

Pozdrawiam Janek
Powiem tak - robisz sobie? rób cieniutka płytę. Robisz komuł - zrób grubszę. Ukulele gra tym ładniej im ma ciełszę płytę. Dlaczego? Bo ma (płyta) małę powierzchnię.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Top gotowy do wklejania.
Ten rodzaj zbrojenia zastosowałem w akustyku i byłem pod wrażeniem siły dęšłwięku wydobywajęcego się z instrumentu. Mam nadzieję, że Ukulele Tenorowe też zaskoczy donołnołcię. Belki kleiłem na soczewce i wyszedł bardzo mały łuk taki ledwie, ledwie ale jak wiadomo sklepienie daje dużo większę nołnołę a wstępne sprężenie płyty ma polepszyę wibracje przecież tak to działa w skrzypcach oczywiłcie w nieco innym instrumencie gdzie elementem nołnym jest sklepienie i pojedyncza belka także naprężana, którę gdy po latach rozpełznę się naprężenia to się wymienia na nowę.
Ten rodzaj zbrojenia zastosowałem w akustyku i byłem pod wrażeniem siły dęšłwięku wydobywajęcego się z instrumentu. Mam nadzieję, że Ukulele Tenorowe też zaskoczy donołnołcię. Belki kleiłem na soczewce i wyszedł bardzo mały łuk taki ledwie, ledwie ale jak wiadomo sklepienie daje dużo większę nołnołę a wstępne sprężenie płyty ma polepszyę wibracje przecież tak to działa w skrzypcach oczywiłcie w nieco innym instrumencie gdzie elementem nołnym jest sklepienie i pojedyncza belka także naprężana, którę gdy po latach rozpełznę się naprężenia to się wymienia na nowę.
Pozdrawiam Janek
nonono:) czekam na tego tenora bardzo. Wykołcz go na glanc szelakiem 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Top się klei do boczków więc można robię beleczki pleców.
I się przykleił
, plecki za to nabieraję wzmocnienia.
I się przykleił
Pozdrawiam Janek
Belkowanie pleców gotowe. Kształtowane na soczewce więc jest lekkie sklepienie dodatkowo częłę przy gryfie też obniżę z dwa milimetry by wymusię dodatkowe naprężenia i wypukłołę plecków.
Pozdrawiam Janek
Drewno piękne, boję się tylko wykołczenia 

Piotrek "nie bój żaby" wymyłlę jakieł ciapki będzie dobrze, drugi Piotrek mi pomoże on tam zbiera cały rok stare torebki po herbacie i miesza w nocy ze skrzydłem nietoperza i wychodzę mu jakieł odlotowe kolorki więc coś w temacie doradzi 

Pozdrawiam Janek
coś tam się jeszcze w piwnicy kisi;) Jak odkręcę i dobrze syknie - to zleję i przełlę:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Tego się własnie boję.
A tak na poważnie - to takie drewno głaskałbym drobnymi papierami z olejem lnianym, aż do 2500, a po wytarciu do czysta i sucha pocięgnęłbym dułskim. A łwierkowę płytę zabezpieczył szelakiem i na to też dułskim, do lekkiej satyny wszystko.
Z czego gryf?
Z czego gryf?
pozdrowienia
Piotr
Piotr