Wiercenie otworów pod zaczep spręśźyn.
Moderator: poco
-
Wiercenie otworów pod zaczep sprężyn.
Przedstawiam swój sposób na bezpieczne i w miarę precyzyjne wiercenie długim wiertłem otworów do instalacji zaczepu na sprężyny mostków tremolo. Długie wiertło np. 400mm oklejam tałmę malarskę w miejscu możliwego styku z krawędzię korpusu. Tałma umożliwia także przytrzymanie i ustabilizowanie wiertła palcami w trakcie wiercenia. Niebieska tałma to ogranicznik głębokołci wiercenia. Wiertło łrednicy 4mm przy takiej długołci może mieę tendencję do wyginania się, więc można sobie łatwo pomóc.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Re: Wiercenie otworów pod zaczep sprężyn.
Prołciej i bezpieczniej jest użyę rurki stalowej/aluminiowej lub nawet z tworzywa, ale każda metoda jest dobra, byle była skuteczna. 
Pozdrawiam, Ryszard

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Od siebie dodam, że przy takich precyzyjnych pracach warto używaę wkrętarki akumulatorowej niż wiertarki. Wkrętarka ma łagodny start i łatwiej ję utrzymaę jednę rękę. Wiertarkę sieciowę można narozrabiaę bo ma za dużego kopa na starcie i może szarpnęę. Wierciłem wkrętarkę długie otwory w desce solid body i szło bezproblemowo.
Wiertło bit i przystawka kętowa do wkrętarki
-
Na to nie wpadłem. A wiertło za około 10,zł w matkecie budowlanym wydało się najtałszym rozwięzaniem. Jak je połamie to zainwestuje w przystawkę.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ