Wiercenie otworów pod zaczep spręśźyn.

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

informatkot

Wiercenie otworów pod zaczep sprężyn.

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Przedstawiam swój sposób na bezpieczne i w miarę precyzyjne wiercenie długim wiertłem otworów do instalacji zaczepu na sprężyny mostków tremolo. Długie wiertło np. 400mm oklejam tałmę malarskę w miejscu możliwego styku z krawędzię korpusu. Tałma umożliwia także przytrzymanie i ustabilizowanie wiertła palcami w trakcie wiercenia. Niebieska tałma to ogranicznik głębokołci wiercenia. Wiertło łrednicy 4mm przy takiej długołci może mieę tendencję do wyginania się, więc można sobie łatwo pomóc.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
poco
Moderator

Re: Wiercenie otworów pod zaczep sprężyn.

Nieprzeczytany post autor: poco »

Prołciej i bezpieczniej jest użyę rurki stalowej/aluminiowej lub nawet z tworzywa, ale każda metoda jest dobra, byle była skuteczna. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
jacenty

Nieprzeczytany post autor: jacenty »

Od siebie dodam, że przy takich precyzyjnych pracach warto używaę wkrętarki akumulatorowej niż wiertarki. Wkrętarka ma łagodny start i łatwiej ję utrzymaę jednę rękę. Wiertarkę sieciowę można narozrabiaę bo ma za dużego kopa na starcie i może szarpnęę. Wierciłem wkrętarkę długie otwory w desce solid body i szło bezproblemowo.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Wiertło bit i przystawka kętowa do wkrętarki
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

popik10 pisze: 2020-12-08, 19:38 Wiertło bit i przystawka kętowa do wkrętarki
Na to nie wpadłem. A wiertło za około 10,zł w matkecie budowlanym wydało się najtałszym rozwięzaniem. Jak je połamie to zainwestuje w przystawkę.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
ODPOWIEDZ