Stratocaster nr 2

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

informatkot

Stratocaster nr 2

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Stratocaster nr 2.
Witam serdecznie â?? przedstawiam drugiego stratocastera.

Specyfikacja:
Korpus - polski jesion klejony przez łrodek z dwóch kawałków. Wykończenie olejem tungowym z dwoma warstwami politury szelakowej. Mostek Guyker â?? od chiłczyka. Pełnowymiarowy mosiężny blok, siodełka rolkowe. W mojej ocenie bardzo solidna konstrukcja â?? ale nie kosztowała 15,zł. Mostek ustawiony w sposób pływajęcy â?? wajchę podcięgam o jeden ton do góry.
Gryf â?? 5 częłci 2x klon, 2xjesion 1xsapeli w środku. Podstrunnica klonowa, markery czerwony plastik oraz sapeli. Wykończenie olej tungowy chwytnia, podstrunnica politura szelakowa. Profil gryfu raczej D, 19mm na 1 i do 14 progu. Radius 12â??â??. Akcja na poziomie 1.5mm na 12 progu. Progi stalowe JESCAR FS55090-S Stainless. Klucze D'ADDARIO Planet Waves. Pręt dwustronny.
Elektronika standardowa w przypadku stratocastera 5 pozycyjny przełęcznik typu modern. Na ostatnim singlu brak możliwołci regulacji tonów. Przetworniki single Hathor.
Poniżej klika zdjęę. Gitara raczej zostaje ze mnę. Brzmienie â?? typowe stratocasterowe. łwietnie sprawdza się na czystych barwach oraz z odrobinę chrypki.

Rafał
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Stratocaster nr 2

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Super. Taka wariacja na temat. Czy też masz połęczenie typu blender?
pozdrowienia
Piotr
informatkot

Nie mam tej modyfikacji.Rozważałem takie połęczenie. Bo tak naprawdę jak dla mnie to dwa potencjometry tonu to prawie o dwa za dużo. W zasadzie nie używam żadnego. Więc spokojnie jeden mogłem wykorzystaę do połęczenia tego typu. Zostałem jednak w klasycznym układzie. Warto jednak spróbowaę a jeden potek do tonu wystarczy. Robię ten układ w nowych fenderach - zawsze to dodatkowa opcja zbliżajęca strata do tele.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
PiotrCh

Włałnie ostrunowałem swojego strata. Co prawda, jeszcze most nie ma sprężyn (czekam na wiertło - tu podziękowania koledze z gór) więc struny wysoko, ale obadałem co i jak. Gitarka fajnie się odzywa i ma potencjał. Wymaga poustawiania, poukładania i rozegrania, żeby w pełni pokazała pazur... ale ja odnołnie tego blendera. Działa. Fajnie działa, taki bajer. Ale strat generalnie ma tak szerokę paletę brzmieł, że poszerzanie jej to już rozpusta ;) Ale w drugim też to zastosuje, bo czemu nie jak działa:) Polecam.
pozdrowienia
Piotr
informatkot

Długie wiertło f4mm kupiłem w Leroy Merlin koszt poniżej 10,zł. Idealne do wiercenia pod sprężyny.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
waldek

Nieprzeczytany post autor: waldek »

Piękna robota, podoba mi się materiał który wybrałeł na podstrunnicę
Awatar użytkownika
PaJaC

Nieprzeczytany post autor: PaJaC »

Patrze i podziwiam. Do swojego projektu musze poczekac az kolega kupi maszyny i startuje ze swoim. Piekny jesion na korpusie :-)
Wybaczcie za bśćdy, dysortografia nie wybacza :mrgreen:
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Na pewno ładniejszy od hamerykanckich , na pewno sprawia wrażenie bardzo ciepłego, wręcz przyjaznego instrumentu i na pewno każdemu się spodoba. Jeżeli tylko jeszcze gada zgodnie z życzeniem muzyka, to super. Szacun za efekt kołcowy.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ale widzę bez wpadek się nie obyło. Jak przy większołci tego typu prac. Chodzi mi o markery. Faktycznie korpus wyględa ciekawie. Robi fajnę robotę.
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

ładna.

Czy szelak zdaje egzamin jako wykończenie podstrunnicy? ęšłĽywice na ogół są dołę delikatne.
informatkot

popik10 pisze: 2021-01-18, 12:37 Ale widzę bez wpadek się nie obyło. Jak przy większołci tego typu prac. Chodzi mi o markery. Faktycznie korpus wyględa ciekawie. Robi fajnę robotę.
Zgadza się. Muszę się do tego bardziej przykładaę w przyszłołci. 😹
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
informatkot

informatkot pisze: 2021-01-18, 12:41
popik10 pisze: 2021-01-18, 12:37 Ale widzę bez wpadek się nie obyło. Jak przy większołci tego typu prac. Chodzi mi o markery. Faktycznie korpus wyględa ciekawie. Robi fajnę robotę.
Zgadza się. Muszę się do tego bardziej przykładaę w przyszłołci. 😹 . Dzięki za czujne oko. Czasem człowiek sam tego nie widzi.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
informatkot

SebastianL pisze: 2021-01-18, 12:38 ładna.

Czy szelak zdaje egzamin jako wykończenie podstrunnicy? ęšłĽywice na ogół są dołę delikatne.
Kolega gra na pierwszym stracie. Ostatnio był na regulacji i jak narazie nic się z podstrunnicę złego nie dzieje. Z tym że progi 1.4mm dołę wysokie. Na niskich palce mogę mieę większy kontakt. Kto to wie czas pokaże.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
PiotrCh

Ale jak fajnie wyględa jasny gryf z fasolkami żywego drewna, od razu widaę, że gitara jest grana i lubiana :D
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ