Pierwszy klasyk multi skala
Moderator: poco
-
Pierwszy klasyk multi skala
Pod koniec roku zaczęłem budowę dziesiętego akustyka, menzura struny e1 640mm,e6 660mm, drewno :łwierk, boczki dno i szyjka to jawor podstrunnica heban, ożebrowanie górnej płyty drabinka jak w ostatnim akustyku.
Re: Pierwszy klasyk multi skala
Super ciekawe ożebrowanie. Ciekaw jestem jak spisuje się multiskala w klasyku bo czytałem na forum Delcampa, że w klasykach nie ma ona sensu ale nie pamiętam jakie było uzasadnienie. Mam nadzieję, że przedstawisz Jacku wnioski bo to cenne informacje. Z niecierpliwołcię będę łledził postępy prac a widzę, że zapowiada się ciekawie.
Doczytałem i: Struny E1 i E6 Sę strojone tak, że E6 jest dużo niżej i brzmi inaczej jeżeli wydłuży się czynnę długołę struny to zabrzmi ona lepiej dlatego gitary basowe maję dłuższe struny. Niskie tony lepiej wibruję na dłuższych strunach dlatego w gitarach elektrycznych problem ten rozwięzuje się grubołcię strun i są one grubsze dla niskich dęšłwięków. W przypadku gitar klasycznych nie ma dużej różnicy w grubołciach strun E1 iE6 dlatego korzyłci są znikome.
Jednak oględałem na necie i jest trochę muzyków którzy używaję gitar klasycznych z multiskalę więc jest także rynek dla takich gitar. Przynajmniej będziemy z pierwszej reki wiedzieli jak to wyględa.
To pierwsza multiskala klasyczna jakę budujesz?
Bardzo oryginalne są te twoje instrumenty i powiedział bym nawet, że Jacek ma swój charakterystyczny styl budowy i designu.
Doczytałem i: Struny E1 i E6 Sę strojone tak, że E6 jest dużo niżej i brzmi inaczej jeżeli wydłuży się czynnę długołę struny to zabrzmi ona lepiej dlatego gitary basowe maję dłuższe struny. Niskie tony lepiej wibruję na dłuższych strunach dlatego w gitarach elektrycznych problem ten rozwięzuje się grubołcię strun i są one grubsze dla niskich dęšłwięków. W przypadku gitar klasycznych nie ma dużej różnicy w grubołciach strun E1 iE6 dlatego korzyłci są znikome.
Jednak oględałem na necie i jest trochę muzyków którzy używaję gitar klasycznych z multiskalę więc jest także rynek dla takich gitar. Przynajmniej będziemy z pierwszej reki wiedzieli jak to wyględa.
To pierwsza multiskala klasyczna jakę budujesz?
Bardzo oryginalne są te twoje instrumenty i powiedział bym nawet, że Jacek ma swój charakterystyczny styl budowy i designu.
Pozdrawiam Janek
Prawa fizyki, Janie. Niskie tony lepiej brzmię na długich strunach, bo krótkie grube struny po prostu nie stroję same do siebie. Tak zwana nieharmonicznołę
W klasykach powinno byę trochę inaczej, bo struny nie posiadaję grubego rdzenia, to sztywnołę rdzenia powoduje nieharmonicznołę
Piękny projekt Jacek, z niecierpliwołcię czekam na próbki dęšłwiękowe!
W klasykach powinno byę trochę inaczej, bo struny nie posiadaję grubego rdzenia, to sztywnołę rdzenia powoduje nieharmonicznołę
Piękny projekt Jacek, z niecierpliwołcię czekam na próbki dęšłwiękowe!
-
Janek jest to pierwszy klasyk budowany przeze mnie ,odnołnie długołci strun ,są klasyki z menzurę 660mm ,ale standard to 650 a starsze gitary miały 640. Prawdopodobnie struny wiolinowe powinny brzmieę cieplej a basowe powinny warczeę ,oczywiłcie jak dobrze ożebruje płytę.Jedyny problem dla gitarzysty ze strunę basowę jak ma krótkie palce. Pozdrawiam Jacol.
Jacku będziesz prekursorem w Polsce klasyków z multiskalę, nie wiem czy ktokolwiek taki instrument u nas zbudował. Ja chciałem kiedyś zrobię klasyka z multiskalę ale w kołcu odpułciłem po przeczytaniu jakiejł dyskusji na forum Delcampa. Ponoę w elektrykach jest bardzo znaczęca poprawa intonacji i wybrzmiewania strun basowych. Będziesz mógł nam powiedzieę z pierwszej ręki jak to jest w rzeczywistołci. Widzę zbrojenie będzie jak w poprzednich gitarach, pamiętam robiłeł takie zbrojenie w prezentowanej tutaj na forum gitarze.
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Estetycznie wykonane.
-
Witam ,gitara praktycznie skołczona, zostało tylko wyszlifowaę i wypolerowaę olej.Instrument gra około dwa tygodnie i o ile struny basowe długo wybrzmiewaję i maję dużo alikwotów to wioliny sobie nie radzę ,miałem do porównania klasyka za 24 tys , podwójna płyta Teryksa ,był głołniejszy ale wibrato w mojej było dużo lepsze .prawdopodobnie instrument potrzebuje czasu albo twarde struny lub korekty.Pozdrawiam Jacol.
Jacku wrzucaj jakieł zdjęcia. Tyle czekaliłmy na ten projekt a ty jedno krótkie zdanie nam tu serwujesz
pokazuj jak to cudo wyględa i jakieł zdjęcia z budowy. No a może nagrałeł obie gitary? Tzn. Bogusia Teryksa i twoję to byłmy mieli porównanie.
To, że jedna gitara jest głołniejsza wcale nie oznacza, że jest lepsza. To tylko jedno z kryteriów oceny, barwa, sustain, proporcje violinów do basów, głębia i jeszcze parę innych wpływaję na ogólnę ocenę więc głołniejszy nie znaczy lepszy.

To, że jedna gitara jest głołniejsza wcale nie oznacza, że jest lepsza. To tylko jedno z kryteriów oceny, barwa, sustain, proporcje violinów do basów, głębia i jeszcze parę innych wpływaję na ogólnę ocenę więc głołniejszy nie znaczy lepszy.
Pozdrawiam Janek
-
Witam ,niestety nie pomyłlałem żeby nagraę obie gitary a nawet cztery ,bo była jeszcze gitara Arka i lutnika z Krakowa.Co do zdjęę to mam dokumentacje ale jak zawsze musze kogoł poprosię o przesłanie na forum .Pozdrawiam Jacol.
Jacku sam dasz radę też wstawię zdjęcia na forum to w sumie jest bardzo proste. Na dole okienka w którym piszesz odpowiedzi masz taki pasek [Pełny edytor i podględ] - klikasz go i otwiera się kolejne okno z pisanym tekstem a na dole tego okna są dwa paski [Opcje] i [Załęczniki]
Klikasz załęczniki i otwiera się kolejne okno a na dole pasek [Dodaj pliki] - jak klikniesz dodaj pliki to otworzy ci się menu wyboru na twoim komputerze gdzie wybierzesz sobie plik zdjęciowy do wstawienia.
Pliki zdjęciowe zrób takie by były ok 2MB. Jeżeli nie wiesz ile zajmuję to po najechaniu kursorem na plik zdjeciowy kliknij prawym przyciskiem i wejdęšłw zakładkę [Włałciwołci i tam zobaczysz ile zajmuje plik. Jeżeli jest więcej niż 3 MB to zmniejsz go w Paincie (jest na każdym kompie z Windowsem). Otwierasz Painta i w programie wybierasz zdjęcie, które chcesz zmniejszyę. W Paincie będziesz widział ikonkę [Zmieł Rozmiar] kliknij ję i wyłwietli ci się okienko gdzie zaznaczysz [Wartołę procentowę] i wpiszesz tylko w jedno górne okno ile % chcesz zmniejszyę zdjęcie. Zmniejszone zdjęcie wstawiasz na forum.
Mam nadzieję, że uda ci się samemu wstawię zdjęcia, jeżeli nie to wyłlesz mi je na pocztę a ja wstawię je do twojego posta.
Klikasz załęczniki i otwiera się kolejne okno a na dole pasek [Dodaj pliki] - jak klikniesz dodaj pliki to otworzy ci się menu wyboru na twoim komputerze gdzie wybierzesz sobie plik zdjęciowy do wstawienia.
Pliki zdjęciowe zrób takie by były ok 2MB. Jeżeli nie wiesz ile zajmuję to po najechaniu kursorem na plik zdjeciowy kliknij prawym przyciskiem i wejdęšłw zakładkę [Włałciwołci i tam zobaczysz ile zajmuje plik. Jeżeli jest więcej niż 3 MB to zmniejsz go w Paincie (jest na każdym kompie z Windowsem). Otwierasz Painta i w programie wybierasz zdjęcie, które chcesz zmniejszyę. W Paincie będziesz widział ikonkę [Zmieł Rozmiar] kliknij ję i wyłwietli ci się okienko gdzie zaznaczysz [Wartołę procentowę] i wpiszesz tylko w jedno górne okno ile % chcesz zmniejszyę zdjęcie. Zmniejszone zdjęcie wstawiasz na forum.
Mam nadzieję, że uda ci się samemu wstawię zdjęcia, jeżeli nie to wyłlesz mi je na pocztę a ja wstawię je do twojego posta.
Pozdrawiam Janek
-
Witam postarałem się pokazaę zdjęcia w kolejnołci jak powstawała gitara .Instrument został zaimpregnowany wewnętrz i zewnętrz roztworem kleju titebont [kostny] i od wewnętrz szelakiem ,wykończenie olejem truoil.Nie przywięzywałem uwagi do wagi poszczególnych elementów a całołę wyszła około 1,7 kg.Pozdrawiam Jacol
O udało się wrzucię zdjęcia. Bardzo ciekawe rozwięzania stosujesz. Czy takie ciężkie jak na klasyka zbrojenie daje radę wzbudzaę płytę? Nie miał bym obaw w akustyku ale 45 kg nacięgu to niewiele na nylonach.
Kawał roboty odwaliłeł, ile czasu gitara powstawała?
Kawał roboty odwaliłeł, ile czasu gitara powstawała?
Pozdrawiam Janek
-
Witam , co do belkowania w akustyku ktoł na forum miał te same obawy , a gitara wybrzmiewa bardzo dobrze. Jak pisałem jest to pierwszy klasyki i morze rzeczywiłcie byę wszystko za mocne ,ale poprawiłem strunocięg i mostki z kołci i struny wiolinowe zaczęły graę głołniej i to na całej skali,miałem podpowiedzi z różnych stron o osłabieniu belek żeby struny mogły wzbudzię płytę , bo dlaczego połowa strun gra a reszta słabo,jakby belki były za grube to by instrument cały grał słabo .Dla tego nie można pochopnie działaę i słuchaę podpowiedzi , jak nie wychodzi to lepiej odstawię obojętnie jakę robotę na drugi Dzieł lub dłużej a rozwięzanie przyjdzie samo.Instrument budowałem około pół roku z dwu miesięcznę przerwę z powodu za małej wilgotnołci powietrza .Pozdrawiam Jaco.